El PSC recuperarà la Llei de Barris si torna al Govern

El PSC demana a la Generalitat que torni a impulsar la Llei de Barris. Aquesta tenia com a objectiu promoure la rehabilitació global de barris per evitar-ne la degradació, millorar les condicions i afavorir la cohesió social. La llei es va impulsar l’any 2004, però fa deu anys que no és vigent. La llei la va impulsar el tripartit català, amb un finançament del 50 per cent entre els Ajuntaments i la Generalitat.

El Partit Socialista denuncia la falta de la Llei de Barris en l’actual situació econòmica en què es troben molts ajuntaments. Així mateix, demanen a la Generalitat que la impulsi, ja que “portem deu anys de retallades de la llei de barris, una llei que va permetre, entre altres, mobilitzar el barri d’Espronceda i posar l’espai públic on es mereixia”, recalca el diputat, primer secretari del PSC i també primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert. La llei es va aprovar amb el govern presidit per Pasqual Maragall i després José Montilla i permetia un finançament del 50 per cent entre ajuntaments i la Generalitat en molts projectes de barris, els qui faltava una millora en l’espai públic i en cohesió social, focalitzat en la inclusió social.

“Fa deu anys que ens trobem sense aquest tipus d’inversió, es comença a notar que qui només s’està encarregant de l’espai públic és l’Ajuntament, en una època de crisi important que estem patint. La qual suposa una dificultat per continuar mantenint aquesta inversió”, assegura Gibert.

Quan la Llei de Barris era vigent, l’Ajuntament va invertir en les escales mecàniques de Torre-romeu, la millora de l’espai públic en places com la de Rogelio Soto, a Espronceda, o al Raval d’Amàlia, entre altres. Tanmateix, els socialistes asseguren que si tornen al govern català serà una proposta estrella:

“Estrella perquè no només era una inversió que fèiem en l’espai públic, sinó que també és una inversió de cohesió social: interveníem a nivell de programes laborals, programes molt integradors que aportaven un sentit de cohesió”, assegura Gibert.

El diputat reitera que l’Ajuntament està realitzant un pla d’inversió molt potent pel que fa a l’arbrat, l’espai públic, l’asfaltatge o els parcs infantils. Però recorda que “calen més ajudes des de nivell autonòmic perquè ens arribin recursos per invertir directament als barris i que tornin a les condicions que es trobaven fa deu anys”.

Llei de barris a Sabadell

La Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, desenvolupada pel Decret 369/2004 dotava les administracions catalanes d’instruments per intervenir en les millores dels barris.

A Sabadell es van fer dos projectes integrals. El primer en els barris del riu Ripoll (Torre-romeu, Poblenou de la Salut, Can Roqueta, Raval d’Amàlia o Can Puiggener), dotat amb 18 milions d’euros (9 de l’Ajuntament i 9 de la Generalitat). El segon, que va quedar a mitges, als barris del districte sisè (Campoamor, Espronceda, Les Termes i Creu de Barberà).

Amb l’arribada d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat, la llei de Barris es va congelar. Fins avui.

Foto portada: membres del PSC, aquest matí. Autora: Clàudia Mas. 

Comments are closed.