Foto portada: treballadors d'SMATSA a les portes del ple. Autor: David B.

El quatripartit inicia la revisió del contracte d’SMATSA malgrat les crítiques

  • L’oposició demana sense èxit posposar la votació per tenir més informació.

  • Àmplia presència de la plantilla de l’empresa, que carrega contra Guerrero i Boada.

Tensió al ple municipal amb una àmplia representació de la plantilla de Serveis Medi Ambient SA i una oposició carregant fort contra el govern quatripartit per la revisió d’ofici del contracte. El ple ha donat llum verda a l’inici de la revisió, malgrat les peticions de l’oposició, que ha demanat deixar el punt sobre la taula per manca d’informació.

De forma correlativa, l’oposició ha demanat deixar el dictamen per revisar d’ofici el contracte a SMATSA sobre la taula. Els regidors han revelat que no hi ha informe d’intervenció i no es calculen les conseqüències econòmiques que podria tenir l’anul·lació. “Poques vegades s’ha presentat un dictamen tan pobre en quant a documentació”, s’ha queixat el portaveu del PSC, Josep Ayuso. “Parlem d’un contracte de 280 milions; una mica de serietat”, ha seguit.

Però el govern no ha entomat el guà i ha preferit iniciar la revisió d’ofici. “No ens poden demanar que mirem cap a una altra banda”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. Ara l’empresa tindrà 10 dies per aportar la seva informació, es farà un informe i es remetrà a la Comissió Jurídica Assessora. La resposta vindrà entre tres i sis mesos, serà vinculant i dirà si el contracte és correcte, i per tant vigent, o es pot anu·lar.

Ayuso (PSC), durant la seva intervenció. Autor: David B.
Ayuso (PSC), durant la seva intervenció. Autor: David B.

El principal argument per encetar la revisió és que es el contracte es va atorgar per 15 anys quan es tractava d’un contracte de serveis sense risc, i com a màxim podria haver estat de quatre anys. “Tots els contractes es feien així l’any 2012. Llavors cap regidor de l’oposició va aixecar la veu i en tot cas si estigués malament s’hauria equivocat l’Ajuntament”, manté el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández.

Els presumptes sobrecostos

En paral·lel a la revisió d’ofici del contracte, que és el que va a la Comissió Jurídica Assesora, el consistori ha iniciat una avaluació del servei. No està acabada, però s’ha avançat un presumpte sobrecost de sis milions d’euros en diversos conceptes. “Sempre errors en favor de l’empresa”, en paraules del regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero. L’oposició ho defineix com a “cortina de fum” en paraules de Rossinyol, tot reconeixent una certa “astúcia” (segons el socialista Ayuso) per confondre l’opinió pública i barrejar conceptes. Així mateix, tant el republicà Xavier Guerreo com l’anticapitalista Albert Boada han recordat que l’adjudicació s’està investigat dins la peça 28 del cas Mercuri.

El regidor d'Espai Públic, Xavier Guerrero. Autor: David B.
El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero. Autor: David B.

Tothom coincideix que la ciutat està bruta. Però l’oposició recorda que qui marca les prioritats del servei i les rutes és el consistori, i acusen el govern de manca de diàleg amb l’empresa. L’alcalde, Juli Fernàndez, no s’ha reunit mai amb els directius d’SMATSA, i el regidor Guerrero, tres vegades en dos anys. “Jo sóc polític, dono directrius i qui s’ha de reunir són els tècnics de l’empresa i els de l’Ajuntament, que són els qui entenen”, s’ha defensat Guerrero. Tant ell com Guerrero i Elena Hinojo (Unitat pel Canvi) han defensat l’obligació del govern d’investigar les presumptes irregularitats, tot mantenint el servei i els llocs de treball.

Precisament una bona representació dels 400 treballadors d’SMATSA han assistit al ple, omplint la sala de plens i el vestíbul d’accés. Les intervencions de Guerrero i Boada han estat contestades per alguns treballadors, que han estat cridats a l’ordre per l’alcalde. Els representants del quatripartit han intentat garantir l’estabilitat dels llocs de treball i asseguren que “això no va de si la plantilla té poca producció”.

Danys i perjudicis

L’oposició tem que si s’anul·la el contracte l’empresa marxarà cobrant danys i perjudicis, la ciutadania sabadellenca els haurà de pagar i que es perdin llocs de treball, malgrat el que es diu. Ja va passar amb el servei de grua municipal l’any passat, diuen. “La subrogació de personal està garantida”, respon el regidor de Serveis Centrals Boada. Tot i així, els grups opositors demanen claredat al consistori. “Diguin-nos d’una vegada quin és el seu full de ruta”, ha reblat Rossinyol, qui ha posat preu a l’anul·lació: entre 20 i 40 milions.

Finalment, el contracte serà revisat. Han votat a favor els socis de govern (UpC, ERC, Crida i Guanyem). CiU, Ciutadans i PP s’han abstingut. El PSC i els exsocialistes Bosch i Monge han votat en contra.

Foto portada: treballadors d’SMATSA a les portes del ple. Autor: David B.

11 Comments