Joan Berlanga

Cisma entre el quatripartit i el PSC

El portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, en nom del govern municipal, ha anunciat que no aprovaran cap moció del Partit dels Socialistes de Catalunya, després de denunciar el regidor Maties Serracant als tribunals. Berlanga manté que el PSC “s’ha situat fora del joc institucional” després de denunciar a Serracant, investigat pel jutjat penal número 2 de Sabadell. L’anunci ha caigut com un gerro d’aigua freda en el grup socialista.

El ple debatia sense gaires novetats una proposta socialista per exigir un salari de referència als municipis vallesans quan Joan Berlanga, primer tinent d’alcalde i portaveu d’Unitat pel Canvi, ha fet públic el veto del quatripartit d’esquerres a totes les propostes socialistes al plenari municipal. Ho ha justificat perquè el “PSC del senyor Ayuso” ha judicialitzat la política municipal per denunciar la concessió de Cal Balsach al Casal Popular El Tallaret. Segons Berlanga, la denúncia els situa fora del joc institucional. El regidor socialista Cristian Sánchez, atònit, ha denunciat que amb aquest anunci l’executiu ha fet “coacció política”.

Presentarem propostes sempre que ho considerem oportú; li demano que repensi el que ha dit i ho retiri si es considera un representant públic”. “És vergonyós”, ha dit, reconeixent-se “indignat” i demanant una rectificació “amb el cor a la mà” per “buscar ponts”.

En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha preguntat al govern si s’estava vetant algun grup de l’oposició. “Qualsevol proposta del grup socialista el govern no la votarà? Diguin les coses pel seu nom. Siguem valents”. No ha rebut resposta. Tampoc al torn de precs i preguntes.

En un segon torn, Berlanga no ha rectificat res i ha demanat al PSC una “reflexió” per no “judicialitzar de forma interessada la política”. El regidor socialista Cristian Sánchez ha demanat empara a l’alcalde, Juli Fernàndez.

Qualsevol grup té dret a denunciar situacions si les considera il·legals i ens empara la llei. Nosaltres també hem estat part judicialitzada i mai hem entrat en la llibertat de cap partit polític de presentar les propostes que consideri”, ha dit Sánchez.

El regidor de la Crida Albert Boada ha templat el debat assenyalant que el PSC té difícil refer els ponts amb el govern si amenaça, com creuen que ha fet el portaveu Josep Ayuso, amb denunciar més regidors, de la mateixa manera que van fer amb Serracant. Per tancar el debat, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha assegurat que tothom pot presentar les mocions que vulgui però que el govern votarà en contra de les propostes del PSC.  Així ha estat i el govern ha tombat la primera de les dues mocions presentades pels socialistes aquest ple de juliol.

Matís de Fernàndez

En el torn de precs i preguntes, Fernàndez ha matisat el presumpte veto assegurant que el vot contrari a les mocions del PSC es limitarà a aquelles propostes que vagin més enllà de la fiscalització i l’actuació municipal.

Foto portada: el primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

One Comment