Foto portada: el sopar ara sota la lupa dels tribunals. Autor: Santi Muñoz.

“El sopar més gran que ha tingut mai Sabadell” estreny el cercle entre el bustisme i la concessió de la neteja viària

Segons l’agència Efe, la instructora del cas Mercuri, Beatriz Faura, va demanar la comptabilitat de la campanya electoral del PSC l’any 2011 per dilucidar si l’empresa SMATSA va pagar un acte electoral el 30 d’abril de 2011 en la darrera campanya de Manuel Bustos. Per això els Mossos d’Esquadra van entrar dimarts a la tarda a la seu nacional del PSC.

La jutgessa també demana al Tribunal de Comptes i a la Junta Electoral Central la informació de la campanya, així com els contactes dels administradors de la campanya electoral i el número de compte bancari que s’usava. Segons el propi Manuel Bustos, es va tractar del “sopar més gran que ha tingut mai Sabadell”, com va recollir El Punt Avui, amb més de 2.800 convidats. Però qui va pagar aquell acte de campanya?

Segons consta al sumari del cas Mercuri, Eugenio Díaz, gerent de l’empresa SMATSA, que té la concessió de la neteja viària i la recollida de residus, fa referència en converses interceptades al “sopar que es va patrocinar de campanya electoral de l’alcalde”, “l’ajuda de campanya electoral que hem finançat” i a “100.000 euros inqüestionables”. Tot pocs mesos abans de començar la carrera per renovar la principal concessió municipal.

La magistrada sospita que la facturació duta a terme per a pagar el catering i l’animació de l’acte és irregular. La factura es va carregar a una empresa de restauració de l’exregidor Paco Bustos, i a les joventuts del PSC. Tot per “donar aparença de legitimitat o legalitat a diners no fiscalitzats o de dubtosa procedència”. La instructora Beatriz Faura sospita que SMATSA duia a terme “conductes irregulars” per a beneficiar a treballadors públics de Sabadell mentre que el consistori va fer peticions de “facturacions aparentment falses”. Un altre dels indicis d’irregularitats que la magistrada menciona a la seva interlocutòria és el pagament de viatges a funcionaris del consistori entre els anys 2009 i 2012.

El gerent de SMATSA, investigat a Lugo

D’altra banda, el gerent de SMATSA haurà de declarar la setmana vinent en qualitat d’investigat als jutjats de Lugo, dins el cas Pokemon, que investiga les adjudicacions de concessions a empreses del grup Vendex.  Segons ha revelat la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Díaz declararà com a investigat el proper dimecres. També ho farà el propietari del grup, Gervasio Rodríguez Acosta, i tres treballadors públics de l’ajuntament de Barberà del Vallès. Segons el diari El progreso, Díaz compareix a Galícia per donar explicacions sobre les empreses Serveis Generals de Municipis, que va gestionar la zona blava a Sabadell, i de Servicios Semat, la neteja d’equipaments municipals fa uns anys.

La jutgessa del cas Pokémon, Pilar de Lara, vol posar negre sobre blanc el funcionament del grup empresarial en relació a l’adjudicació de concessions. Segons la jutgessa, Rodríguez  Acosta va dissenyar un “complex entramat societari per aprofitar les relacions a alt nivell polític i empresarial, beneficiar al seu grup, en ocasions de forma il·lícita”. De Lara sosté que Díaz manté una “estreta relació” amb Rodríguez Acosta, ja que és el delegat del grup a Catalunya i hi veu una “possible comissió d’un delicte de tràfic d’influències” amb “suposats pagaments de diner, entrega de regals, col·locació d’endollats i pagament de viatges”.

Reacció de SMATSA

Després del comunicat de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l’acusacio popular al cas Mercuri, l’empresa SMATSA ha recordat que “en el nostre sistema jurídic impera la presumpció d’innocència i són els jutges els que han de decidir en cada cas”. Acusa la plataforma de ser una eina “política” i de fer valoracions “gratuïtes sense rigor però amb molt soroll”.

Així mateix, l’empresa assegura que, sense haver ni tan sols declarat encara als jutjats, el procediment ha estat suspès i que només abarcaria el concurs que es va fer a Barberà del Vallès l’any 2012 que, a més, va ser declarar desert, adjudicant-se finalment a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). “No cal assenyalar cap paral·lelisme amb cap altre població”, finalitza l’empresa en un comunicat.

Foto portada: presentació de la llista del PSC l’any 2011, a la Pista Coberta. Autor: iSabadell. 

Comments are closed.