Foto portada: Joan Manau i Manuel Somoza.

‘El sumari de Mercuri’: La factura de Manuel Somoza

EL SUMARI DE MERCURI

En la peça 19 del cas Mercuri, els Mossos d’Esquadra tenen indicis que el cap d’Urbanisme de l’ajuntament de Sabadell, Manuel Somoza, ordena falsificar una factura per evitar que pugui ser fiscalitzada per l’oposició. Segons les converses aparegudes al sumari Somoza assegura que cal avançar la data de la factura per evitar crítiques de l’oposició.

El jutge instructor del cas Mercuri, que va començar per investigar una presumpta trama de cobrament de comissions, ha separat el cas en 31 peces per agilitzar el procés. En la peça 19 està imputat el cap d’Urbanisme de Sabadell, l’arquitecte Manuel Somoza. Somoza és un dels tres càrrecs de confiança que han estat imputats per aquesta operació (amb la cap de Presidència, Montse Costa, i el coordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo).

Somoza, nascut el 1948 i director de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Patrimoni de l’ajuntament de Sabadell, apareix a tres de les peces, les números 17, 18 i 19. Està imputat per delicte contra la ordenació del territori i l’urbanisme, prevaricació, omissió del deure de perseguir el delicte i també de falsificació documental.

La peça número 19

Somoza va ordenar una funcionària de nom Maite el 4 de juliol de l’any 2011 canviar la data d’una factura. Enlloc de posar el 4 de juliol volia que figurés el 30 de juny:

Assegura’t que tingui la data del 30 de juny, eh? Perquè si tenen la data d’avui o de demà hem begut oli, eh? Perquè quan entri el Rossinyol [portaveu de CiU a Sabadell des del 2007] a verificar tot el rollo de la liquidació d’empresa, dirà mira goita, eh? Molt d’austeritat però estan fent propaganda… és propaganda, és publicitat, no és informació, entens? Diran ells, aquesta… això és per donar-vos publicitat… per això jo insistia molt en que fos un encàrrec a la fundació”.

Segons els Mossos, es tractava d’una exposició que l’ajuntament de Sabadell pagava i la Universitat Politècnica de Catalunya coordinava. Ell era partidari de fer la factura a nom d’una fundació que els Mossos defineixen com Sabadell Nova, i que en el moment de fer la factura s’hauria disolt.

Somoza temia que l’oposició de Sabadell acusés el govern local de fer propaganda a l’editar una publicació i fer l’exposició. “Jo no vull sortir que fem propaganda, vale?”, diu en un moment.

Foto portada: El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, i Manuel Somoza, en roda de premsa. Autor: Aj. Sabadell.

2 Comments