El Suprem condemna els sabadellencs Forcadell i Cuixart per sedició

  • L’Alt Tribunal condemna l’expresidenta del Parlament a 11 anys i mig de presó. 
  • El president d’Òmnium rep una condemna de nou any de presó. 

L’expresidenta del Parlament de Catalunya, la sabadellenca Carme Forcadell, ha estat condemnada a 11 anys i sis mesos de presó pel Tribunal Suprem pel delicte de sedició en l’anomenat judici al procés. Per la seva banda, el també sabadellenc Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha estat condemnat a 9 anys. En els dos casos, estan inhabilitats per exercir càrrec públic pel mateix temps de la condemna a presó. 

El judici es va celebrar durant la passada primavera al Tribunal Suprem i en els darrers dies les filtracions sobre els aspectes més rellevants de la condemna han estat continus. Finalment, l’Alt Tribunal ha donat a conèixer la sentència aquest dilluns 14 d’octubre de 2019 a les 9:30 del matí.

Més info

Carme Forcadell

Forcadell va ser regidora a l’ajuntament de Sabadell entre 2003 i 2007. Va ser la primera presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, entitat sorgida a començaments d’aquesta dècada i que ha liderat juntament amb Òmnium Cultural i els partits independentistes l’anomenat procés català. L’any 2015 va ser candidata al Parlament per Junts pel Sí, la coalició entre Convergència Democràtica i Esquerra Republicana. De resultes de la seva elecció, va ser investida presidenta del Parlament i, com a tal, segona autoritat catalana. El seu paper en la curta legislatura 2015-2017 va ser clau. Així va tenir un paper rellevant en l’aprovació de la llei del referèndum i la llei de desconnexió, els 6 i 7 de setembre de 2017. A finals d’octubre de 2015 va ser ella qui va llegir la proclamació de la República catalana. La setmana següent va ingressar a la presó una nit, per ordre de la jutgessa Carmen Lamela. Va sortir-hi i va presentar-se a les eleccions al Parlament en les llistes d’ERC. Va ser escollida diputada. Però l’instructor del cas, Pablo Llarena, va decretar un segon ingrés a presó mesos després. Des d’aquell moment, fa anys i mig, Forcadell ha estat en presó preventiva.

Jordi Cuixart

El perpetuent Jordi Cuixart és president d’Òmnium Cultural des de l’any. L’entitat social, vinculada més aviat a temes de llengua i cultura al llarg de la seva història que a la reclamació independentista, ha liderat el procés juntament amb l’ANC. Cuixart està en presó preventiva des del 16 d’octubre de 2017, sent el primer dirigent independentista en entrar-hi, juntament amb el llavors president de l’ANC Jordi Sànchez. Tot, abans de la declaració d’independència i només dues setmanes després de l’1 d’octubre. Cuixart ha estat reelegit en aquest temps president d’Òmnium i les seves dues intervencions al judici al procés han estat molt valorades per l’independentisme de carrer, resumides en la seva frase, ja un lema, ‘Ho tornarem a fer’.

Foto portada: Forcadell, durant la seva declaració davant el Suprem. Autor: ACN. 

Comments are closed.