El trasllat d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí aixeca retrets entre partits

  • ERC accepta el trasllat, que veu com una millora del servei, si es mantenen al Taulí alguns serveis.
  • La Crida s’afegeix a les crítiques del PSC, Comuns, Ciutadans i Junts per Sabadell. 

El trasllat del servei d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí a la Vall d’Hebron ha aixecat una gran polsegurera política aquests dies. Mentre que el PSC en fa bandera de l’oposició i assenyala sobretot ERC (que governa a Sabadell i a Catalunya), els republicans acusen el PSC de gener una “alarma” i creuen que el trasllat es fa sobretot en clau de servei i no d’estalvi.

Els republicans sostenen que el pla per reorganitzar els serveis de salut es va impulsar amb la llavors socialista Marina Geli com a consellera. Es constatava que en algunes especialitats calia molta especialització. La concentració es va iniciar l’any 2011 sota paràmetres de la comunitat científica internacional (els ja famosos 30 nous casos anuals com a mínim per ser un centre de referència). El passat setembre, els criteris van ser ratificats per un òrgan depenent del ministeri de Sanitat, ja amb govern socialista a la Moncloa.

El portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Juli Fernàndez, creu que la mesura “no es tracta d’un estalvi econòmic sinó d’evidència científica per obtenir la màxima probabilitat d’èxit”.

“Qui ho vulgui veure d’una altra manera o bé ignora aquesta evidència o bé simplement busca protagonisme a partir de l’alarma pública infundada”, diu el també segon tinent d’alcalde i delegat del govern català a Barcelona.

Els republicans estan a favor de la concentració sempre i quan es mantinguin a l’hospital de Sabadell les activitats que es puguin realitzar en les millors condicions i facilitin la comoditat dels infants i les famílies. ERC acusa els dirigents socialistes d’iniciar una campanya “irresponsable”.

La Crida, contra el trasllat

A nivell polític aquest dimecres també ha dit la seva la Crida per Sabadell, formació que ostenta l’alcaldia a Sabadell a través de Maties Serracant. Els anticapitalistes es mostren contraris al trasllat perquè volen una sanitat pública “arrelada i pròxima al territori”. La Crida creu que els criteris tècnics no poden anar en detriment del criteri de proximitat, i denuncien la “manca de transparència amb la qual ha actuat el CatSalut i el departament de Salut” perquè no ha informat els consistoris afectats ni tan sols els òrgans de direcció del Parc Taulí (on l’Ajuntament hi té dos representants. l’alcalde i el regidor de Salut). La Crida demana paralitzar el trasllat i valorar amb els municipis, usuaris i treballadors com enfocar els serveis però que en cap cas la solució és centralitzar serveis allunyant-los de la ciutadania.

El PSC inicia una “ofensiva” al Parlament

Qui va destapar el trasllat va ser el PSC, el passat divendres a Twitter, i dilluns via roda de premsa. Els socialistes han anunciat una “ofensiva” parlamentària davant el tancament del servei. Demanen que comparegui Juli Fernàndez, a qui acusen de ser “obedient” al partit “regalant quatre milions d’euros dels veïns de Sabadell per millorar unes urgències que no sabem ni quan es faran. Ara vol regalar el servei d’oncologia pediàtrica a la Vall d’Hebron o defensarà els interessos dels seus veïns?”, es pregunta el diputat Pol Gibert.

José Zaragoza i Marta Farrés. Autor: M. Tornel.
Marta Farrés, alcaldable socialista, el passat divendres. Autor: M. Tornel.

Els socialistes han entrat una proposta de resolució al Parlament instant el govern català a no portar a terme el trasllat perquè “podem tenir el servei a prop de casa”. Creuen que les 30.000 firmes de la campanya iniciada a Change.org palesen com hi ha un “ampli consens ciutadà”. Malgrat que Salut parla de 9 nous casos a l’any tractats al Taulí, el PSC augmenta la xifra fins els 17 anuals, prop del 10 per cent dels que hi ha a Catalunya.

L’alcaldable Ciuró, en contra del trasllat

A través d’un fil de Twitter fa un parells de dies, l’alcaldable de Junts per Sabadell a les municipals, Lourdes Ciuró, es va mostrar contra la concentració del servei d’oncologia pediàtrica a la Vall d’Hebron.

Ciuró manifesta que la situació actual a nivell econòmic no té res a veure amb la de l’any 2011, quan es va plantejar la mesura. Per tant, creu que ara no té sentit. I demana explicacions al govern municipal, ja que o no sabien res o no han fet gaire per aturar-lo.

Cs i CeC Podem també ho porten al Parlament

En els dies anteriors, tant Ciutadans com el grup parlament de Catalunya en Comú Podem van mostrar la seva negativa al trasllat del servei, i han iniciat tràmits parlamentaris per indagar-hi o aturar la mesura.

Comments are closed.