Foto portada: un votant, a Cal Balsach, aquest diumenge. Autora: Alba Garcia.

Set de cada 10 electors van donar l’esquena a les urnes en alguns col·legis electorals

L’abstenció a les eleccions de diumenge passat va batre rècords a Sabadell. Va votar el 52,68 per cent del cens. El que és el mateix, el 47,32 per cent d’electors no van exercir el seu dret. L’abstenció, però, també va anar per barris. Mentre en alguns punts de votació la participació va superar el 70 per cent, en altres el que va superar el 70 per cent va ser l’abstenció. 

Set de cada 10 electors van donar l’esquena a les urnes en tres seccions censals de Sabadell, dues del districte 7, la 702 i la 708, i una corresponent a Can Puiggener del districte 2, la 211. Són a més dues de les zones amb menor renda per càpita de la ciutat i amb major desigualtat.

El rècord d’abstenció diumenge es va viure a la secció censal 211, on van donar l’esquena a les urnes el 73,23 per cent dels ciutadans cridats a votar. En números absoluts, 432 dels 590 votants no van passar per les urnes ni van votar per correu. L’anàlisi de les dades del 14-F permet veure com en aquells barris més empobrits, no només a Sabadell sinó a bona part del país, s’ha votat menys.

Fenomen accentuat

En honor a la veritat, el fenomen no és nou, ja succeeix habitualment en altres eleccions, però mai amb la mateixa magnitud que fins ara on s’han acumulat diversos factors per arribar a xifres rècord: des de la menor participació habitualment a les eleccions al Parlament a les perifèries en comparació amb les generals fins la por al contagi, la desafecció política i la desmobilització de l’electorat menys sobiranista un cop sembla que la independència va per llarg.

El districte amb menor participació va ser el setè (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou) amb una abstenció del 62,76 per cent. L’abstenció va ser 40 punts superior que fa tres anys. Després hi va el districte 6 (Campoamor, Espronceda, La Creu de Barberà, Les Termes) amb una abstenció del 58,69 per cent), 35 punts menys que fa tres anys. Per contra el districte amb major participació va ser el primer amb 64,42 per cent (35,38 per cent d’abstenció). La participació al D1 va caure 23 punts.

El cert és que, si en algunes taules de Can Puiggener i Torre-romeu, el 70 per cent va donar l’esquena a les urnes, en bona part de les taules del Centre, La Creu Alta o el barri de Gràcia van votar entre el 70 i el 75 per cent dels cens.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant AQUÍ.
Foto portada: un votant, a Cal Balsach, aquest diumenge. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.