Cues a Cal Balsach, aquest diumenge. Autora: Alba García.

Guanyadors i perdedors de les eleccions del 14-F

  • El PSC és l’únic partit que creix en vots malgrat la caiguda sense precedents de la participació. 
  • L’independentisme toca el seu màxim històric a la ciutat: 46 per cent dels vots. 

Les eleccions d’aquest 14 de febrer han estat les de menor participació des del restabliment del Parlament l’any 1980. L’abstenció s’ha deixat notar en els resultats de tots els partits, excepte el PSC i els ‘nous’ VOX i PDeCAT. Aquest 14 de febrer l’independentisme ha tocat el seu màxim històric, amb el 46,02 per cent dels vots. El que continua distingint Sabadell, però, és la fidelitat a formacions que s’autodefineixen com progressistes. Gairebé dos terços dels votants sabadellencs han votat esquerres. 

Amb la participació caient 30 punts, el resultat del PSC és del tot excepcional. És l’únic partit que ha obtingut més vots que fa tres anys. També ho han fet, però és el primer cop que s’han presentat a les autonòmiques, VOX i el Partit Demòcrata (PDeCAT), que sortien amb el comptador a zero.

La resta de partits han perdut vots a cabassos a causa de l’abstenció, a excepció de la CUP que ha retingut la majoria del seus votants. Sense parangó la caiguda de Ciutadans, que ha passat en tres anys de 35.000 a menys de 5.000 votants a Sabadell. El partit taronja ha tingut fugues per totes bandes: a l’abstenció en primer lloc, però també a VOX (segona força i tercera força on Ciutadans va guanyar fa tres anys) i de ben segur també al PSC, qui en certa manera ha recuperat antics votants socialistes que van confiar en ells.

Quan es mira el percentatge de vot, la tragèdia de Ciutadans s’accentua encara més passant del 28 per cent de vots l’any 2017 al 6 per cent actual (-22 punts en tres anys). No obstant, la davallada no és pitjor que en les darreres eleccions generals (novembre de 2019). Llavors el PSC havia recuperat ja la Moncloa i l’alcaldia i VOX ja estava en auge. Llavors Cs va treure pitjors números encara: per sota del 6 per cent a Sabadell. Mentre Cs cau 22 punts, els socialistes en milloren 11 i VOX s’estrena amb gairebé un 8 per cent. En Comú Podem en lenta retracció sense beneficiar-se en res de la caiguda lliure de Ciutadans. I el PP, amb un 3,18 per cent a Sabadell, sense cap mena de símptoma de recuperació. En segon pitjor resultat de la història a la ciutat, només per sobre del 2,92 per cent a les municipals de fa dos anys.

El percentatge de vot fa aflorar noves perspectives: després d’anys creixent s’observa un cert estancament a Esquerra Republicana (clavada en el 20 per cent de vots) mentre que Junts x Cat puja mig punt (del 16,9 al 17,5 per cent), que fregaria el 20 per cent de no ser pel PDeCAT i el seu 2,13 per cent a la ciutat (4 per cent al districte 1). La CUP millora dos punts amb un nombre de vots similars (5.300 fa tres anys; 5.000 ara).

46 per cent de vots independentista

En clau més interpretativa, el joc de blocs a partir de l’eix social i nacional també beu en part de la caiguda de Ciutadans. L’independentisme toca el seu màxim a Sabadell, superant el 46 per cent del vot a Sabadell si se sumen als quatre principals partits independentistes (ERC, Junts, CUP i el PDeCAT). En les eleccions al Parlament anteriors van arribar al 41,3 per cent. I l’any 2015, en les anomenades plebiscitàries, Junts pel Sí i la CUP van arribar al 41,67 per cent. 41,63 per cent a les municipals de 2019. Per tant, els millors resultats en la història de l’independentisme local. Dues terceres parts dels votants del districte 1 han votat independència, més del 50 per cent al districte 2 i 5. En canvi, menys del 30 per cent al sud de Sabadell i menys del 20 per cent al nord i l’est.

Per contra, l’anomenat (sobretot des de l’independentisme) ‘bloc del 155’ baixa d’un 47,85 per cent de suports fa tres anys al 36,29 per cent actual. És la suma dels tres partits que van aprovar l’aplicació del mecanisme de la suspensió de l’autonomia l’octubre de 2017 (PSC-PSOE, PP i Ciutadans). En aquest bloc no es comptabilitza VOX perquè llavors no tenia representació parlamentària. A més, ells no volen suspendre l’autonomia. Volen derogar-la.

Tot sovint el president del govern espanyol es refereix a la suma de PP, Ciutadans i VOX com la ‘triple dreta’. Així va mobilitzar les bases progressistes l’any 2019. La ‘triple dreta’ a Sabadell no fa forat. L’any 2017 Cs i PP van tenir el 31,75 per cent de suports; la desfeta taronja els deixa ara en el 17,14 per cent malgrat la irrupció de l’extrema dreta.

Pugen les esquerres

El que sí puja a la ciutat, entrant en l’eix social, és l’esquerra en sentit ampli, des del PSC fins la CUP. Sempre ha estat majoritària a Sabadell (no falla: més de 18 regidors dels 27 al ple municipal des de 1979). L’any 2017 van tenir el 49,55 per cent dels suports; ara ha estat del 61,15 per cent. En sentit invers, el centre-dreta recula del 48,65 per cent fins el 28,96 per cent. Tot això en clau relativa ja que ni Junts per Catalunya ni Ciutadans fan bandera de ser partits conservadors ni de dretes. Ciutadans es defineix com a partit socio-liberal mentre que Junts és un conglomerat amb candidats propers a la CUP com Aurora Madaula, organitzat per Jordi Sànchez (abans proper a ICV) acompanyats d’altres neoliberals com Joan Canadell i antics militants de Convergència. Tot a més sense tenir en compte VOX, que va més enllà de les polítiques conservadores. Incloent VOX, el centredreta-dreta-extrema dreta local arribaria ara al 36,79 per cent. Poc més d’un terç de l’electorat.

Altres variables

A banda de l’independentisme en l’eix nacional i les esquerres en l’eix social, el que també surt amb més suports a Sabadell del que tenia són els partits que configuren el govern espanyol (i el municipal, per cert). Si la suma de PSC-PSOE i En Comú Podem va tenir el 25,12 per cent de suports fa tres anys (encara manava Rajoy per cert), ara n’han tingut el 34,78 per cent (gairebé el mateix que el 35,11 a les municipals de fa dos anys). Això sí, l’increment té un únic responsable: el PSC, l’únic que ha crescut en suports en aquesta parella.

Veure les dades per blocs en vots absoluts mostra com ha colpejat l’abstenció a tots els blocs. Només aguanta en vots absoluts la suma de PSC i En Comú Podem. L’independentisme s’ha deixat 15.000 vots a casa aquest 14-F, però el ‘bloc del 155’ n’ha perdut la meitat (30.000 de 60.000).

Més informació: 

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bannèr o AQUÍ.

Comments are closed.