Foto portada: Aranda i Martí, aquest dilluns a la seu del PSC. Autor: cedida.

Els socialistes fan bandera de l’exhumació de Franco

  • Aranda, diputat sabadellenc al Congrés i candidat: “amb aquesta decisió esdevenim un país millor”
  • Martí, candidat al Senat: “certificació definitiva que Espanya és una democràcia plena i que s’ha superat la transició

Gairebé 44 anys després de la seva mort, 41 després d’aprovar-se la Constitució de 1978, i 12 després d’aprovar-se la Llei de Memòria Històrica, les restes mortals de Franco sortiran del Valle de los Caídos aquest dijous a mig matí. L’exhumació serà un dels asos a la màniga amb que es presenten els socialistes a la campanya electoral del 10-N.

L’exhumació es farà aquest dijous a partir de les 10.30 hores. Hi assistiran una vintena de persones, bàsicament família però també la ministra de Justícia en la seva condició de Notària Major del Regne d’Espanya. S’evitaran amb arcs metàl·lics la possibilitat que es gravin imatges.

Les restes del dictador sortiran del Valle de los Caídos en helicòpter i el cadàver del dictador, que cal recordar està momificat, serà inhumat al cementiri de Mingorrubio, ben a prop del Pardo, on va residir mentre era el cap d’Estat. Justament a Mingorrubio hi han enterrats dos dels principals deixebles de Franco: Luis Carrero Blanco i Carlos Arias Navarro, els seus dos presidents del govern. També la seva dona, Carmen Polo.

Foto: ACN.
Un home amb una bandera franquista al Valle de los Caídos, el 24 d’agost del 2018. Autor: ACN.

Tot plegat serà dijous, a 17 dies de les eleccions generals. Si la campanya electoral fos normal, l’endemà començaria la cursa electoral. En aquesta ocasió, però, la campanya començarà el divendres 1 de novembre. En tot cas, els socialistes jugaran al màxim la carta de la memòria històrica, i de l’exhumació de Franco, de la que Pedro Sánchez ha fet bandera. Aquest dilluns aquest fet va protagonitzar una trobada a la seu del PSC de Sabadell.

“Espanya és una democràcia plena”

Els socialistes consideren que l’exhumació serà un “fet històric, reparador i de justícia” i es comprometen a “rehabilitar la memòria i continuar amb la localització de les foses”. Consideren que, 41 anys després d’aprovar-se la Constitució de 1978 ara es tracta de la “certificació definitiva que Espanya és una democràcia plena i que s’ha superat la transició. El país està en disposició de tancar aquest temps fosc”, ha assegurat el candidat Carles Martí, segons recullen fonts del partit. “Amb aquesta decisió esdevenim un país millor”, assegura el diputat sabadellenc i de nou candidat Paco Aranda.
El debat s’havia de fer amb el president del Senat, el català Manuel Cruz, però per motius persones ha cancel·lat la seva participació. L’ha substituit el candidat del PSC al Senat, Carles Martí. Segons fonts del partit, un centenar de persones han assistit a la xerrada, que s’ha fet a la seu del PSC, al carrer Latorre.

Foto portada: Aranda i Martí, aquest dilluns a la seu del PSC. Autor: cedida.