20 coses que no sabies de Marta Farrés (PSC)

La primera alcaldessa de la història de Sabadell, Marta Farrés, aspira a la reelecció el proper 28 de maig. És de llarg la política municipal amb més experiència institucional: 15 anys com a regidora en dues etapes. Sempre al govern. És la tercera alcaldessa en la història del PSC, després de Manuel Bustos (1999-2013) i Joan Carles Sánchez (2013-2015). I ja és la tercera alcaldessa més longeva en la democràcia local, per darrera d’Antoni Farrés (1979-1999) i el propi Bustos. 

Aquest podria ser un perfil polític i personal de la candidata, amb alguns aspectes poc coneguts.

1. Marta Farrés Falgueras va néixer el 30 de setembre de 1981 a Sabadell. El seu signe del zodíac és Balança.

2. Si està vinculada a algun barri és a la Concòrdia, on hi va créixer i hi va viure fins la pandèmia. Des de llavors viu a La Creu Alta. Va estudiar EGB a les Escolàpies i el BUP i el COU a l’IES Ferran Casablancas, a prop de casa seva.

3. Durant dècada i mitja va fer cant coral. “Vaig cantar molt anys, fins i tot a les misses de Televisió Espanyola“. Va ser Pueri Cantora. Ho va deixar cap als 20 anys. Però li ha quedat l’afició: “m’agrada molt la música”, diu. És sòcia de Joventuts Musicals de Sabadell. De nena va posar la veu a un anunci sobre la higiene dental. “Agafo el raspall i li poso la crema el vermell i el blanc, del davant al darrera”, deia la cançó.

4. Farrés va estudiar Ciències Polítiques i de l’Administració a la UAB. Va ser companya de classe d’una altra veïna de la Concòrdia que després seria sòcia de govern, Marta Morell. Té una segona carrera, en aquest cas una Diplomatura de Relacions Institucionals i Protocol, que llavors era un títol propi de la UPF. També té un Màster en Mediació Comunitària pel Col·legi d’Advocats de Barcelona.

5. Farrés és pur PSC però assegura que fuig de la part interna dels partits. Va entrar a militar al partit l’any 2003, amb 22 anys. L’any del ‘No a la Guerra’, del primer tripartit a Catalunya i de l’única majoria absoluta del PSC de Bustos a Sabadell. Però ella no va entrar-hi per res d’això: ho va fer a través d’un amic de l’institut, i després de facultat, militant socialista, amb qui discutia de política. Ell l’animava a fer el pas i comprometre’s políticament. I finalment ho va fer. “Vaig anar amb ell a la seu del PSC de Sabadell i em va afiliar”, diu.

6. La seva parella és el diputat del PSC al Congrés Francisco Aranda. Forma part de l’anomenat aparell. Va ser i és home de la confiança de Miquel Iceta, ara ministre de Cultura. Farrés i Aranda tenen una filla d’onze anys. No estan casats.

7. No ho amaga. És impossible. Va formar part del bustisme. Marta Farrés va entrar al ple amb menys de 25 anys com a regidora de la majoria absoluta bustista (2003-2007). S’hi va estar una dècada. “Es va fer una molt bona feina i va ser la segona gran transformació de Sabadell. Deixant de banda com va acabar tot plegat, hi havia un molt bon equip al darrera”, diu ara. Amb Manuel Bustos va ser regidora de Joventut, Igualtat, Relacions Ciutadanes, Participació o Serveis Socials.

8. Les seves relacions amb el jovent alternatiu, vinculat a les Barraques i el moviment okupa, després al Casal Can Capablanca, i després en bona part a la direcció de la Crida per Sabadell, van ser complicades, però van anar millorant amb el temps.

9. Llavors no hi havia tants telèfons intel·ligents, ni tauletes, ni el mòbil s’havia convertit en una eina omnipresent com ara. Farrés dedicava bona part del temps dels plens a mirar el mòbil. Havia rebut moltes crítiques per aquest fet. Segueix estant bastant enganxada als dispositius.

10. Durant un temps es reconeixia molt activa a les xarxes socials. Primer a Facebook però des de fa uns anys sobretot a Instagram, on té prop de 13.000 seguidors. Alterna continguts personals i polítics i acostuma a respondre, ella o el seu equip, gairebé tots els missatges. Fa un gran seguiment del que es publica a les xarxes.

11. En algunes ocasions s’allunya de la correcció política. Està contra el ‘bonisme’ d’una part de l’esquerra. És una ferma defensora de la prohibició de la prostitució. També defensa fortament prohibir el burka a la via pública.

12. Després de la dimissió de Bustos i l’accés a l’alcaldia de Sánchez l’any 2013, ja fa una dècada, va guanyar pes polític a l’executiu, sent tinent d’alcalde de l’àrea social, inclòs Serveis Socials i Habitatge.

13. Va gestionar una forta polèmica arran de l’arribada de l’entitat Êthos, de persones amb addicions, al barri de la Serra d’en Cameró, molt contestada pels veïns. “En una assemblea al barri em van amenaçar de mort, però al final vam resistir, l’entitat es va posar allà i no ha passat res”, recorda ara.

14. Un cop desallotjat Bustos de l’alcaldia, en la batalla entre postbustistes i bustistes, es va alinear en el primer grup. L’alcalde Sánchez, que no va acontentar ni els uns ni els altres, es va quedar sense suports per presentar-se a les primàries. I Farrés va encapçalar el projecte de renovació contra Josep Ayuso, primer de la mà de Sánchez i en poc temps volant sola. Sánchez ara li dona suport sovint.

15. Les primàries van ser un combat. I com a la boxa, Bustos va alçar el braç a Ayuso. Farrés va perdre per no gaire. Però va mobilitzar un conglomerat ampli: antibustistes històrics com l’exdiputat Juanma Jaime, militants simbòlics com Simón Saura, independents, la majoria de la JSC del moment, bustistes rebotats com Joan Manau i contemporitzadors com Ramon Burgués. Tot coordinat per un jove socialista sabadellenc, Pol Gibert, proper a Jaume Collboni i Miquel Iceta. Farrés va jugar fort. O guanyava o marxava, encara que fos per tornar més endavant. I les seves primàries van cridar l’atenció més enllà de Sabadell. Va complir i va marxar. Les ferides de les primàries van ser grans. L’equip d’Ayuso no va incloure a ningú de l’equip Farrés a les llistes. I l’equip de Farrés va fer el buit a Ayuso a la campanya. El resultat: un naufragi. De 13 a cinc regidors per al PSC. I el quatripartit a Sant Roc.

16. Farrés va treballar en una consultoria vinculada al món financer un temps. Però mai va marxar del tot (té el gen polític, és pur PSC i té part de la família molt a prop d’Iceta). Des de Barcelona van apostar per Pol Gibert com a nou dirigent a Sabadell i Farrés va començar a sonar de nou molt aviat com la cara visible dels socialistes. Es deixa veure a la Festa Major de 2016. Al simbòlic míting de Pedro Sánchez a la plaça Picasso de Campoamor de maig de 2017, l’exregidora ja apareix en primera fila.

17. A les primàries al PSOE entre Eduardo Madina i Pedro Sánchez aposta pel basc. El veu més renovador. Perd. Un cop Sánchez es defenestrat per l’antic aparell del PSOE, Farrés dóna la cara pel madrileny, com la majoria del PSC. Aquest divendres acompanyarà Sánchez en el míting final de campanya dels socialistes a Barcelona.

18. El seu perfil a Twitter és @socMartaFarres. A octubre de 2018, s’acostava als 1.500 seguidors. Cinc anys després, en té 7.000. Un bon salt, però sense ser una xifra gaire marejant, en una línia similar a la dels seus predecessors Juli Fernàndez (ERC) o Maties Serracant (Crida). El seu missatge de perfil: ‘Primera alcaldessa de Sabadell. Graduada en Ciències Polítiques’. Però no li agrada aquesta xarxa: “és polèmica rere polèmica i em cansa molt”.

19. Tradicionalment ha estat sòcia del Cercle Sabadellés. De fa anys i per tradició familiar. El temps que va estar fora de la política municipal practicava molt spinning: “necessito cremar”, deia. També és sòcia de Creu Roja. Però des de que viu a La Creu Alta s’ha aficionat a la jardineria. També és aficionada al batch cooking o, el que és el mateix però en català, cuinar per lots o millor dia cuinar una dia per tota la setmana.

20. Té dos tatuatges. Un a la mà dreta, i un altra al peu dret, una papallona petita.

[Nota de la redacció: el perfil biogràfic de Marta Farrés es va publicar originalment el 8 de maig de 2019. S’ha actualitzat breument per a la campanya electoral del 28 de maig de 2023]

Comments are closed.