Eleccions 2019

Així estan les llistes electorals de cara a les municipals

  • Quatre partits ja han oficialitzat qui serà el seu cap de llista el 26 de maig de 2019. 
  • A cinc mesos dels comicis, la principal incògnita rau a hores d’ara en l’espai dels comuns. 

Després de confirmar-se que Marisol Martínez serà la cap de llista de Guanyem, cap novetat per altra banda, ja hi ha quatre alcaldables confirmats oficialment. Es tracta de Juli Fernàndez per Esquerra Republicana, Lourdes Ciuró per Junts per Sabadell i Marta Farrés pel PSC. I la resta de formacions?

Falten les confirmacions oficials pertinents però es dona per fet que l’actual portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, serà el cap de llista del partit taronja. També és vox populi que Esteban Gesa repetirà per segona vegada com a alcaldable del Partit Popular.

Incògnites ara per ara: la Crida i els comuns

En principi l’actual alcalde, Maties Serracant, és el millor posicionat per liderar de nou la Crida per Sabadell, que ha engegat el seu procés intern fa setmanes. Tot i així caldrà esperar.

La principal incògnita a hores d’ara està a l’òrbita dels comuns. Aquí el dubte no és només el candidat sinó primer, i sobretot, si Catalunya en Comú i Podem arribaran de debò a un acord per anar plegats, i amb quin lideratge (tant l’actual portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, com la secretària general de Podem, Marta Morell, el reclamen). A més, aquesta setmana s’ha presentat el nou partit Ara Sabadell, liderat per l’exsecretari general de Podem a Sabadell, Ramon Vidal, que assegura voler presentar-se en solitari al 2019 i quedar-se amb una part de l’electorat d’aquest espai polític.

Finalment es dona per fet que els comuns aniran per una banda liderats per Berlanga i per l’altra concorrerà Podem (de la mà d’EUiA), segons les darrers novetats conegudes, just abans de Nadal. La llista dels comuns inclou militants de Podem i també d’EUiA.

Altres formacions

A banda dels partits ja presents al consistori, està confirmada també la presència als comicis de dos partits d’extrema dreta: els independentistes de Som Catalans i els espanyolistes de Vox. Els animalistes del PACMA, que l’any 2015 van obtenir 1.700 vots (novena força més votada), es presentarà molt probablement. També cal veure si Primàries Sabadell, llista independentista al marge dels partits i més o menys patrocinada per l’Assemblea Nacional Catalana, acaba sent una nova llista electoral o no. Finalment, tampoc es descarta que la plataforma ciutadana Nova Participació, formada majoritàriament per socialistes desencantats, acabi concorrent a les eleccions, sols o en coalició.

Foto portada: votacions a les anteriors municipals, el maig de 2015. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.