Foto portada: Marta Morell, segona tinent d'alcaldessa de Sabadell. Autor: R.Benet.

20 coses que no sabies de Marta Morell (Podemos)

La formació lila ha entrat per primera vegada al consistori gràcies als poc més de 5.000 suports obtinguts a les urnes el passat 26 de maig i el seu 5,25 per cent. 

Morell és llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la UAB. Uns dies després de les eleccions va tancar un acord de govern amb els socialistes, garantint així l’alcaldia per a Marta Farrés i inaugurant un govern de coalició bipartit amb 10 regidors socialistes i una, ella, de Podem. Aquest és un perfil personal i polític de Morell, amb alguns aspectes poc coneguts.

1. Morell va néixer a l’antiga clínica Aliança el 20 de setembre de 1978. Té per tant 40 anys.

2. Va estudiar l’Educació General Bàsica (EGB) a l’escola Tarrés. La secundària (llavors BUP i COU) a l’institut Ferran Casablancas, on va coincidir amb una regidora de l’actual govern, la socialista Laura Reyes.

3. Tant la mare com el pare estan vinculats al tèxtil. Treballaven a la fàbrica Casanovas. “Classe obrera”, diu ella amb orgull. Té un germà, un any i mig més petit que ella.

4. Se sent feminista i destaca que a casa seva sempre ha viscut la igualtat. “Per exemple la meva mare em deixava a l’escola i el meu pare ens recollia. Abans els pares no conciliaven. No era gaire habitual”. Se sent d’esquerres, sense més etiquetes: ni comunista ni anticapitalista ni socialdemòcrata. “Persona d’esquerres” sense més.

5. Està clarament vinculada al barri de la Concòrdia, on sempre ha viscut i hi segueix vivint.

6. Volia estudiar Periodisme i s’hi va aproximar ja que va treballar un any com a secretària del futbol base del Centre d’Esports Sabadell i a partir d’aquí va començar a col·laborar amb El 9 Nou, Mundo Deportivo i Sport. Els passava les cròniques de futbol territorial. Però finalment els estudis van anar per una altra banda.
7. Morell va estudiar Ciències Polítiques i també Sociologia a la UAB. En set anys va treure’s les dues carreres. Va coincidir amb l’actual alcaldessa, Marta Farrés.

8. És futbolera tot i que “menys que abans”. Arlequinada i barcelonista. El seu avi portava els germans Morell a la Nova Creu Alta: “el tema de la política i el futbol em ve d’ell perquè sempre estava amb la ràdio, la política i el futbol”. Juga a La Quiniela. I li agraden molt les motos, Valentino Rossi i Àlex Rins. També li agrada anar a la platja i fer camins de ronda.

9. Mentre estudiava a la facultat, a la tarda treballava a l’Eroski de Sant Cugat. Ho va fer sis anys. Va ser delegada del comitè d’empresa pel sindicat Fetico, un sindicat molt present a les grans cadenes de distribució.

10. Es va acostar a la política, com molts ‘podemites’, escoltant Pablo Iglesias a la televisió. “Estava a casa, tenia inquietuds i quan el vaig escoltar em vaig implicar”, diu. Es va inscriure a la web i després va entrar a l’organització local de Sabadell a través de Facebook i d’un altre inscrit del barri de Ca n’Oriac.

11. No té fills. Està soltera.

12. Es considera “dialogant” i “justa amb les meves decisions”. “El que faig és a consciència sempre i la justícia sempre té un paper molt gran a la meva vida igual que la coherència”, diu. A la vegada una persona “de partit”.
13. Al setembre de 2015 va ser candidata per la província de Barcelona de Catalunya Sí Que Es Pot. Va intervenir en un míting a Fira Sabadell on va venir Pablo Iglesias i Íñigo Errejón entre altres.

14. L’any 2017 no només va votar sinó que va estar tot el dia amb gent del seu partit en un punt de votació al seu barri durant l’1 d’octubre. Segons explica, el partit lila va fer una consulta a escala catalana i així ho va decidir, interpretant, això sí, l’1 d’octubre com una “consulta” i no tant com un referèndum d’autodeterminació. “Podemos defensa el dret a decidir”, insisteix. “Llavors vaig fer el que l’Assemblea Ciutadana del meu partit va dir que féssim”. No li grinyola res per pactar ara amb un partit que va donar suport a l’aplicació de l’article 155: “jo he fet un pacte sobre Sabadell, un pacte progressista i feminista”.

15. No és independentista. “Per molt que es digui que algú mostri una bandera meva amb l’estelada o alguna cosa similar”. Tampoc ha militat en cap formació política abans que Podem.

16. Morell és secretària general del partit lila des del juny de 2018, quan va guanyar les primàries al partit de forma majoritària. Morell va tenir 150 vots (61 per cent) i Ramon Vidal, fins aquell moment secretari general 92 vots (el 38 per cent).

17. Mesos més tard, sense competència, va guanyar també les primàries per ser la cap de llista del partit lila a les eleccions municipals.

18. El passat 26 de maig de 2019, va entrar a l’Ajuntament gràcies als 5.063 vots (5,25 per cent del total) que va obtenir el partit de Pablo Iglesias.

19. A mitjans de juliol de 2019 té prop de 2.500 seguidors a Twitter.

20. Com a segona tinent d’alcaldessa, Morell cobrarà 56.395 euros anuals. No obstant, el seu partit té el sou limitat pels seus càrrecs públics i no pot cobrar més que el triple del salari mínim interprofessional. La diferència entre el triple del salari mínim i el que cobra anirà a la formació lila.

Foto portada: Marta Morell, segona tinent d’alcaldessa de Sabadell. Autor: R.Benet. / cedida.