20 coses que no sabies de Maties Serracant (Crida)

Maties Serracant serà de nou el cap de llista de la Crida per Sabadell. L’alcalde des de juliol de 2017 aspira a revalidar l’alcaldia. Si és així, serà regidor fins el 2023. Si no, deixarà l’acte abans, en compliment del codi ètic de la seva formació, que marca un màxim de vuit anys com a càrrec públic. 

Serracant es presenta de nou com a cap de llista de la formació anticapitalista, una coalició entre la CUP i l’Eentesa per Sabadell amb el suport d’altres activistes i col·lectius. Aquest és un repàs al seu perfil personal amb alguns aspectes no gaire coneguts.

1. Maties Serracant i Camps va néixer el 4 de setembre de 1976. Té, per tant, 42 anys.

2. Va estudiar flauta travessera, quatre anys de solfeig i dos d’instrument. “Alguna cosa queda, però toco la flauta molt poc i rasco la guitarra”. Té dues germans més grans.

3. Va estudiar EGB a l’escola Nostra Llar, al Centre, i BUP primer al Ramar dos anys i després a l’institut Pau Vila.

4. Els seus records de la infància i la joventut són “la bici”. “La bicicleta com una forma de descobrir la ciutat i sobretot el Rodal. Hi ha la part competitiva que em va durar molt poc quan començaven les bicicletes de muntanya i sobretot l’aproximació al medi natural, que em porta després a l’ADENC i a la part més de reivindicació”. Va anar a l’esplai un any però en realitat “de jove volia anar en bici el cap de setmana. El que m’agradava era sortir els dissabtes i diumenge amb la bici”, assegura.

5. “La malaltia d’una persona molt propera marca”. Es refereix al càncer de la seva mare “de molt llarga durada”, que va morir fa una dècada. “La malaltia m’enganxa molt jove, amb 15 anys, i marca l’existència. És la mare, un puntal per a un fill i marca la família i l’experiència vital”, diu. “Et fa reflexionar sobre les prioritats, la forma com et relaciones amb la gent més propera; et fa gran una mica més jove”.

6. Va començar Biologia però ho va deixar. Després de diversos cursos fora de la universitat, va acabar estudiant Geografia a la UAB. Va trigar una dècada en treure’s el títol. Tenia prop de 30 anys quan es va llicenciar. Va treballar mentrestant en diversos projectes vinculats als estudis.

7. Està vinculat a l’Associació de Defensa i Estudi de la Natura (ADENC). Va treballar-hi sis o set anys.




8. Ha estat consultor en diverses etapes, per exemple, per fer el Pla de Mobilitat de Terrassa, també en mobilitat a la UAB. Ha estat autònom una dècada. Fins que va entrar amb dedicació exclusiva a l’Ajuntament l’any 2015, feia treballs de mobilitat o medi ambient, a vegades per compte propi a vegades per compte aliè.

9. Es geògraf militant: “un mapa és política perquè és el fruit de la interacció de les persones sobre un medi. Sempre té intenció, respon a una història i a lluita pel poder; mai és neutre”.

10. Bàsicament agnòstic, tot i que “hi ha hagut etapes vitals on hem estat buscant alguna cosa més metafísica però no és un aspecte que cultivi molt últimament”.

11. Més enllà de la bicicleta, ha fet poc esport competitiu, tot i que surt a córrer sovint (com a la cursa popular de la Festa Major). El seu mètode de transport habitual és la bicicleta.

12. Li agrada molt la fotografia: com a “excusa per sortir a veure el territori”, com una “eina de treball; per il·lustrar”, com a “arxiu” i com a denúncia. “És una excusa fantàstica per sortir un dia que no tinguis un pla concret”.  Però “no faig fotos de persones; faig fotos de llocs”.

13. Va començar a militar en un partit polític a finals de la dècada passada. Ho va fer a l’Entesa per Sabadell, amb qui simpatitzava des de l’inici (1999) però “m’ho mirava de lluny”. Va anar de número 10 a les llistes municipals de l’any 2011. Va entrar com a regidor a meitats del mandat 2011-2015 substituint Juli Moltó.

14. És soci de l’ADENC, d’Òmnium des de fa un any, i és membre no numerari (ara president en qualitat d’alcalde) de la Fundació Bosch i Cardellach.




15. Com molts, ha evolucionat del federalisme a l’independentisme. El canvi l’origina, diu, la sentència de l’Estatut, l’any 2010. “Mai era un tema que em preocupés especialment ni en el meu entorn d’amistats tampoc” però “el cepillo” genera un convenciment de que “no hi ha res a fer ni una tercera via ni un encaix federal”. “No hi ha altra: Catalunya ha de ser un estat independent i després ja veurem com ens relacionem amb la resta de l’Estat i d’Europa”.

16. Va ser alcalde l’1 d’octubre de 2017. I l’Ajuntament de Sabadell va cedir locals, com el que més, en l’organització. Com el va viure? “Va ser una victòria però també un cop de veure la demostració de força de l’Estat. Vaig veure cohesió de gent no independentista que estava mobilitzada, no confrontació”.

17. Porta quatre anys al govern. En què és diferent ara? “A nivell personal la primera paraula que em ve és decepció: un punt de decepció. Costa molt remar conjuntament. És una decepció més genèrica. La decepció et fa més conscient del que no es pot fer i et replanteges formes i estratègies”. Decepció cap al govern, l’administració, la ciutat? “Respecte les expectatives que eren altes”.

18. “Com a ciutat durant molts anys no hem fet els deures”. El principal encarregat de la ciutat, ell, va dir a la Cambra de Comerç que la ciutat no tenia projecte. “Va ser simplement constatar que no ens n’hem sortit i jugar la carta de la sinceritat esperant que esperoni. Estic content d’haver dit que la ciutat no tenia projecte en un acte important perquè molta gent et reconeix que la decepció és compartida i que calia tocar de peus a terra”. “En dos anys la ciutat ha estat molt conscient d’on és i ara ha generat dinàmiques més positives. Però primer calia caure”, apunta. “La meva lectura és de remuntada”, diu en relació al futur.

19. És un alcalde investigat en diferents causes (primer Cal Balsach, després SMATSA i també 1 d’octubre). Considera evident que l’han marcat tantes imputacions. “S’han utilitzat eines judicials per aturar la feina del meu col·lectiu a l’administració. Molts esforços del dia a dia ha tingut a veure amb allò gris de la política, de perdre el temps, de discussions que no porten gaire enlloc i un munt d’hores que hem dedicat a fer front les denúncies. És desgast i és decebedor. Totes les hores que hem utilitzat perquè SMATSA ens ha dut al penal assegut amb advocats i advocades. M’agrada fer polítiques públiques i hem dedicat massa temps a fer politiqueig”.

20. Xarxes socials. “Xerro molt poc i em barallo molt poc. No en faig un ús gaire intensiu sinó encara bastant racional a hores d’ara”. A 10 de maig de 2019, té prop de 6.500 seguidors a Twitter.

Foto portada: Serracant, en un acte a Fira Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.