Esteban Gesa. Autor: David B.

El PP, fora de l’Ajuntament per primer cop en 36 anys, ja buida armaris

Per primera vegada des de l’any 1983, el Partit Popular no tindrà representació al ple de l’ajuntament de Sabadell. Els 2.813 vots aconseguits pels popular el passat 26 de maig van ser insuficients per revalidar la presència a la Casa Gran.

Ara, amb el ple de constitució de l’Ajuntament a setmana i mitja a la vista, els populars comencen a recollir segons ha mostrat l’exregidora i secretària general del PP a Sabadell, Cuca Santos, aquest dimarts en una piulada.

Amb l’excepció del mandat 1979-1983, Alianza Popular, després refundada en Partit Popular, sempre havia tingut presència a l’ajuntament de Sabadell. En molts casos de la mà d’hereus de la burgesia local com Carlos Gorina. En aquests 36 anys, el regidor popular més influent al govern segurament haurà estat Jordi Soriano, un camaleònic polític de formes impecables imputat al cas Mercuri per suborn entre altres delictes. Soriano va tenir un pacte molt personal amb Manuel Bustos entre 2007 i 2011. Sempre que Bustos el necessitava Soriano li treia les castanyes del foc sovint contra l’opinió de la seva companya de grup al PP, Patricia Martínez. Un pacte tan personal que va alertar la pròpia direcció catalana del partit conservador, que el va rellevar com a cap de llista del PP a disgust de Bustos i el seu entorn.

De tres regidors a zero regidors en vuit anys

El major èxit electoral del PP van ser els tres regidors obtinguts a les municipals del 2011, pocs mesos abans de l’arribada de Mariano Rajoy a la Moncloa. Llavors van entrar com a regidors Antonio Vega, el barceloní i home de l’aparell Esteban Gesa i Nicole Pans. Els tres van tancar l’aixeta a Bustos. Però després de l’esclat del cas Mercuri allò va acabar fatal: Pans va dimitir, Vega com a no adscrit i Gesa liderant el PP fins ara. Plegarà el proper dimecres, quan es farà el ple de comiat i es podrà acomiadar.

Les causes dels fracàs

Les causes del fracàs del PP són moltes però entre els factors principals no hi ha gaires de locals com tampoc hi havia gaires mèrits locals en els èxits sempre moderats que han tingut a les municipals. Els populars han estat escombrats dels principals ajuntaments catalans, a excepció de Barcelona, l’albiolisme a Badalona i Castelldefels. Una marca en retrocés des del govern Rajoy, la irrupció primer de Ciutadans i després de VOX i l’envelliment de la seva militància i votants són alguns dels factors que han forçat la liquidació del PP.

UpC i Guanyem també recolliran papers

No només desapareix el PP entre els grups municipals actuals. També hauran de recollir papers els grups d’Unitat pel Canvi i de Guanyem, que no van arribar al 5 per cent el 26 de maig a través de Sabadell en Comú ni de 100% Sabadell.

Desbandada de regidors

El cas de Gesa serà majoritari el proper dimecres, ja que a més d’ell s’acomiadaran la majoria dels edils del ple: 22 de 27 marxen. El més longeu ha estat el socialista Josep Ayuso, regidor des de l’any 2003 (16 anys). Els més breus els també socialistes Carlos Corcuera i Mercè Porras, que hauran estat edils poc més de sis mesos.
D’entre els 27 regidors, només repeteixen els republicans Juli i Gabriel Fernàndez, Maties Serracant per la Crida i Adrián Hernández i José Luis Fernández per Ciutadans. Tota la resta, 22, seran nous, tot i que hi ha tres futurs regidors que ja ho van ser: Marta Farrés (PSC) i Lourdes Ciuró i Quim Carné per Junts per Sabadell.

Foto portada: el portaveu del PP, Esteban Gesa, al ple de febrer. Autor: David B.