Caps de llista a Sabadell. D'esquerra a dreta: Juli Fernàndez (ERC), Marta Farrés (PSC), Joan Berlanga (Sabadell en Comú), Maties Serracant (Crida), Esteban Gesa (PP), Lourdes Ciuró (JxS), Adrián Hernández (Cs) i Marisol Martínez (100% Sabade

ERC i PSC, frec a frec el 26-M, segons una enquesta

El proper ple municipal de Sabadell podria tenir fins a nou grups municipals, segons una enquesta de l’Institut Opinòmetre, vinculat tradicionalment a ERC, que ha difòs aquest dissbte Diari de Sabadell. Segons l’estudi tant Esquerra Republicana com el PSC tenen opcions de ser la llista més votada. 

La fragmentació tornarà a estar garantida, fins i tot més que mai si hi ha nou grups, i la llista més votada esdevé crucial en aquest escenari. Se la disputen ERC a través del candidat Juli Fernàndez i el PSC, que guanya totes les municipals a la ciutat des de fa 20 anys fins i tot les de la desfeta del 2015, ara amb Marta Farrés.




Els republicans lideren la intenció de vot directe segons l’estudi, amb un 17,5 per cent, seguits del PSC, amb un 13,5 per cent. Però encara hi ha més d’un terç d’indecisos i per tant la darrera setmana esdevé crucial en les eleccions municipals més obertes. Segons l’estudi d’Opinòmetre divulgat per Diari de Sabadell, els resultats serien els següents.

  • ERC: sis regidors (+2 respecte al 2015).
  • PSC: sis regidors (+1 respecte al 2015).
  • Crida per Sabadell: tres regidors (-1).
  • Junts per Sabadell: tres regidors (-1).
  • Ciutadans: tres regidors.
  • Sabadell en Comú: dos regidors (Unitat pel Canvi va obtenir-ne quatre fa quatre anys.
  • Podemos: dos regidors (no es van presentar el 2015).
  • 100% Sabadell un o dos regidors (Guanyem va obtenir-ne dos fa quatre anys).
  • PP: 0-1 regidors (van tenir un representant fa quatre anys.

La resta de llistes quedarien fora del ple. Es tracta de Vox, Independència i República, Ara Sabadell, Nova Participació, Som Catalans i Escons en Blanc. Segons el sondeig, un 35,3 per cent dels enquestats no saben què votararan encara.

Poques combinacions possibles

Mirant-ho per blocs identitaris, l’independentisme tindria 12 regidors, com ara. La suma de l’anomenat bloc del 155, PSC, Cs i PP quedaria entre 9 i 10 regidors. I el federalisme de Sabadell en Comú, 100% i Podemos tindria entre cinc i sis regidors. Sumant-ne els sis del PSC, entre 12 i 13 regidors federalistes. Pocs moviments en aquest camp mirant així el sondeig.

Del quatripatit al pentapartit?

La suma de les forces actuals del quatripartit perd força. Ara els quatre partits sumen 14 regidors i després del 26-M sumarien entre 12 i 13 regidors, perdent la majoria absoluta. Caldria incorporar Podem o, més difícil, Junts per Sabadell, per obtenir majoria absoluta. La suma de PSC i Ciutadans faria nou regidors, lluny de la majoria absoluta fins i tot amb el PP. Sí sumaria el tripartit clàssic de les esquerres (PSC, ERC i els hereus d’ICV-EUiA, Sabadell en Comú, o bé Podemos), amb 14 regidors. Però aquesta combinació està vetada per ERC, que no vol saber res dels socialistes.




Vist així, la darrera setmana de les eleccions sembla més crucial que mai. Cal recordar que, en cas de no haver-hi una investidura amb majoria absoluta (mínim 14 regidors), l’alcalde serà el candidat de la força més votada.

Foto portada: els vuit principals alcaldables, al Racó del Campanar. Autor: ACN. 

Comments are closed.