Folch (Independència i República) vol fer de Sabadell “un model del que volem per la República”

La candidata d’Independència i República, Àngels Folch, ha presentat la seva candidatura basant-se en la participació ciutadana com la principal proposta de la seva llista. Més enllà del mandat de l’1 d’octubre i la defensa de la declaració d’independència, Folch manté que “volem que Sabadell sigui un model del que volem per la República catalana. Un model de participació”.

“Trencar tòpics” com que els obrers van venir de fora de Catalunya, els catalans són burgesos o els nous immigrants estan en contra de la independència. “Són mentides contra les que lluitarem i que volem combatre per debatre i discutir fins allà on calgui per arribar a acords i només així farem una ciutat forta”, ha assegurat  Folch, qui ha basat en la participació les seves propostes.

En clau nacional, Folch ha assegurat que el paper de Primàries és fer de “ciment” i aconseguir fer “entre tots” la independència. Sosté que els partits “viuen d’esquenes a la gent, estan obsolets i no ens serveixen perquè cada cop hi ha més ciutadans amb criteri propi, que no necessiten a ningú que pensi ni decideixi per nosaltres. “El polític que no compleixi el seu programa que dimiteixi”, ha dit.

L’alcaldable ha estat precedida per diversos membres de la seva candidatura, que han explicat perquè van entrar a Primàries. Josep Soler ha definit la llista d’Independència i República com la “llista més potent que mai s’ha presentat a Sabadell”.

Castellà: “Primàries ha nascut per acabar la feina”

L’exdiputat Antoni Castellà ha assegurat que “l1 d’octubre l’Estat espanyol va fer fallida a Catalunya” però que no s’ha aprofitat l’oportunitat. “Primàries ha nascut per acabar la feina i marcar l’agenda”, ha assegurat, lamentat que no es proclamés el 3 d’octubre. “Si les institucions no van estar a l’agenda, prenem les institucions. Cal que una majoria del Parlament estigui disposat a aixecar la suspensió de la declaració, que els alcaldes prenguin el control del territori i la ciutadania surti a defensar la independència”, ha seguit.

Bertran: fem passes en cercle i no passes endavant

L’exdiputat Uriel Bertran ha parlat del procés com a “revolucionari”, i ha assegurat que voler “eixamplar la base” es diu de forma “falaç” com una forma de “covardia política”. Bertran ha acusat l’anterior govern de no fer res per proclamar la independència i “no va succeir perquè les persones que van defensar les urnes l’1 d’octubre no eren les mateixes que estaven a les institucions catalanes”. Bertran creu que fa temps que es fan “passes en cercle” i creu que l’únic camí possible, “que no és fàcil però demana coratge” és la “via unilateral”. “Som una dosi de realisme i també d’il·lusió. Cal un sotrac dins l’independentisme”, ha reblat.

L’impulsor de la consulta popular d’Arenys de Munt, Joan Manel Ximenis, ha definit Primàries com un model “diferent” de fer política. “Després de l’1 d’octubre hem après a ser actius i mobilitzar-nos. Ara hem d’aprendre a entrar a les institucions. Si no ho fem, la República no serà possible”. Ximenis vol que les institucions municipals donin veu a la ciutadania als plens o les comissions informatives, així com ampliar les consultes i referèndums municipals.

L’advocat de l’exconsellera Clara Ponsatí, presentada com l’única consellera que “va defensar les urnes l’1 d’octubre” i de qui s’ha emès un vídeo amb diverses declaracions crítiques amb el partidisme, també ha donat un missatge de suport a la candidatura. Francesc Asens i Laia Brunat han interpretat una versió en català d’un tema d’Els miserables. L’acte polític ha començat també amb diversos vídeos relatius a la jornada de l’1 d’octubre a la ciutat, amb gran protagonisme pels fets de l’escola Nostra Llar. Unes 120 persones han seguit l’acte des de Fira Sabadell.

Foto portada: Folch, aquest vespre. Autor: David B.