Els 5 objectius de Junts per Sabadell per a l’any 2021

La portaveu municipal de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, fa un balanç positiu de la incidència del seu partit en el govern municipal i augura que “encetem una dècada de canvis profunds a la ciutat”. El pacte amb el PSC i Podem pels pressupostos municipals, a més, comença a dibuixar la ciutat del futur, assegura. Així mateix Ciuró es marca cinc objectius per l’any 2021 a escala local. 

Davant les acusacions d’un tripartit PSC-Junts-Podem a dues velocitats, i tot i tenir afins a Junts dins del govern municipal, Ciuró insisteix que està a l’oposició i així seguirà tot el mandat.

“Estem a l’oposició però farem política local com ens vam comprometre a fer durant la campanya i mirarem que es pugui aplicar el màxim possible del nostre programa electoral”, insisteix.

Una oposició propositiva que ha sabut incorporar les seves preocupacions a l’agenda del govern. Segons Ciuró, en la primera meitat de mandat s’ha situat la promoció esportiva i cultural de la ciutat en primer pla, així com el projecte Gran Via-Balcó del Ripoll. “Hem tingut capacitat d’incidir, s’han creat dues oficines per començar a parlar d’aquests reptes de ciutat i ningú diu que no siguin necessàries”, insisteix. Però un cop aprovades i consolidades, de cara a l’any vinent es marca alguns reptes. N’ha llistat cinc:

  1. Cal “consolidar” una eina de gestió per l’eix Gran Via – Ripoll. Creuen que cal crear un mecanisme per gestionar totes les transformacions com ho va fer l’IDES amb l’Eix Macià o es va fer a Barcelona amb el 22@. “Cal una eina pròpia perquè sortir del dia a dia de l’administració en aquest projecte”, diu.
  2. Flexibilitzar els usos per afavorir la recuperació del patrimoni. “Cal una nova visió perquè no només hem de mantenir el patrimoni sinó rehabilitar-lo i fer-lo servir. Cal una aportació anual per mantenir i rehabilitar el patrimoni i no estar encotillats. En cas de dubte, hem de beneficiar l’activitat i no només tenir plans de protecció que llisten el que no es pot fer. Entre el patrimoni esmentat per Ciuró, hi ha el castell de Can Feu.
  3. “2021 ha de ser l’any de recuperar la caserna de la Guàrdia Civil i l’edifici de Correus“. No creu que la sentència coneguda fa uns dies corregeixi en res el seu posicionament, procliu a negociar amb el govern central: “la sentència fa que la nostra moció sigui més vigent que mai. Volíem que es reconegués el valor estratègic per la ciutat de la caserna i intensificar les negociacions per recuperar-la. Malgrat la sentència, que celebrem, caldrà negociar si algú vol que no hi hagi recurs al TSJC”. En quant a Correus, també caldria desencallar la recuperació.
  4. Modernitzar l’empresa pública Promoció Econòmica Sabadell, que gestiona el Vapor Llonch. En primer lloc, cal contractar un gerent, ja que no en té des de l’any 2019. Però a més cal “donar la volta” a la formació que s’imparteix. Com? De la mà dels sindicats, les patronals i les empreses de la zona. “L’atur ens ha crescut amb la Covid i hem de potenciar les eines que tenim i adaptar la formació a les necessitats de les empreses”, diu.
  5. Projecció de la ciutat. En primer lloc, abans que acabi el mes de març se sabrà si Sabadell serà la ciutat Capital de la cultura catalana l’any 2024. Si és així, “tindrem tres anys per aportar-hi recursos i creativitat”. En segon lloc, caldrà recuperar la pista coberta d’atletisme, ara un hospital temporal, i “recuperar també les competicions que hem perdut. Ens hem d’activar en aquest sentit”.

Ciuró manté que els tres regidors del seu grup ja han deixat palesa la seva “capacitat d’incidir” mentre que l’alcaldessa ha acceptat el guant i “ha mostrat la seva voluntat de transformar la ciutat”. Volen seguir en la mateixa línia: des de fora del govern però com a soci principal. No els preocupa que aquesta relació pugui molestar Podem, el soci petit del govern de coalició, incòmode amb la proximitat amb Junts, tot i que Ciuró entén que Podem vulgui “marcar perfil” en alguns “temes de discurs polític”.

“Si Junts guanya, hi haurà govern independentista”

A les portes de les eleccions del 14 de febrer, Ciuró insisteix que només la victòria de Junts garanteix un govern independentista: “si guanya Junts, hi haurà un govern independentista; si guanyen altres, no està gens garantit”. Així mateix, s’ha posicionat a favor de l’amnistia als presos i no tant de l’indult perquè “tenim actius polítics a la presó que no van fer res i no s’han de penedir de res”.

En clima preelectoral, celebra “amb les orelles” els anuncis de Salut d’invertir 40 milions a l’hospital Parc Taulí i la construcció de l’hospital Ernest Lluch però emplaça Farrés a “assegurar-se que no ha estat un anunci preelectoral. Demanaria l’endemà de les eleccions si allò que es va prometre segueix vigent i no va ser un desideràtum com l’hospital de Montcada que miraculosament s’anuncia durant la campanya”.

Foto portada: la portaveu municipal de Junts, Lourdes Ciuró, aquest matí, a la nova seu del partit independentista, en un coworking del centre de Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.