Talls de llum: els alcaldes alcen el to a l’uníson contra la “mala planificació” d’Endesa

Clam dels alcaldes vallesans per un servei elèctric de qualitat. Una desena llarga d’alcaldes, de tots els colors polítics, han comparegut aquest divendres a la vegada per exigir a Endesa un bon manteniment de la xarxa després de les desenes de talls que s’han produït darrerament, i que han privat molts consumidors de poder-se escalfar, cuinar o simplement veure la televisió durant els darrers dies. Els alcaldes desvinculen els talls de les plantacions de marihuana i del temporal: venen de lluny i estan molt repartits per les ciutats. Més aviat la causa és la manca de manteniment.  

La trobada ha estat coordinada pel Consell Comarcal, i ha comptat amb la màxima representació municipal, des dels alcaldes de Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, Rubí, Cerdanyola, Montcada i Reixac als més pobles més petits. I també gran amalgama de colors polítics: hi han participat alcaldes socialistes (Sabadell, Cerdanyola, Barberà, Castellar, Badia, Polinyà), que són majoria, però també republicans (Mireia Ingla, de Sant Cugat i també els batlles de Palau-Solità i Plegamans i Matadepera), de l’entorn de Podem (Montcada i Reixac i Ripollet) i Jordi Ballart, de Tot per Terrassa.

El president del Consell Comarcal, i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha resumit la situació: “talls de llum amb confinaments, onada de fred amb un alça de preu de l’electricitat en situació de crisi”. Giménez ho té clar: la crisi demostra la “mala planificació” de la companyia Endesa, que es limita a corregir els problemes quan es produeixen però no preveuen. “Els problemes no són una anècdota sinó ja categoria des de fa temps”, ha reblat Giménez.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha desvinculat els talls de les plantacions de marihuana i assegura que en la majoria de casos afecten clients que paguen els rebuts amb celeritat. Uns 800 a Sabadell només el passat cap de setmana. “I la situació ha millorat però no està del tot resolta”, ha afegit.

“No és de rebut dir que això és degut a situacions d’irregularitat. Amb el fred que hi ha hagut hi ha una problemàtica greu i reclamem que no es deixi la gent sense el consum tan bàsic”, ha afegit, reclamant a la companyia que prengui mesures i a la Generalitat les regnes perquè són qui tenen la competència. “No deixarem els veïns sols però no tenim tots els recursos”, diu. Segons Farrés, s’ha passat un límit perquè s’ha vulnerat el dret d’accedir a l’energia als consumidors. “Que la gent pugui cuinar, tenir calefacció i encendre la llum. No hauríem d’exigir en ple segle XXI a una companyia que compleixi les seves obligacions”.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha parlat d’una “injustícia” i talls en molts barris a partir del vespre. Un 350 clients afectats. Obre la porta a denunciar Endesa per un delicte de coaccions. “Els serveis jurídics ho estan estudiant”, diu. “És intolerable no poder posar la calefacció o encendre el llum en plena onada de fred”. Ballart exhorta el Ministeri de Transició Energètica a sancionar la companyia i a la Generalitat a inspeccionar la xarxa. “És una evidència que no comptem amb una xarxa adequada. Si augmenta el consum el servei falla”.

“Els talls venen de lluny”

Els alcaldes de Cerdanyola i Ripollet han desvinculat els talls de l’onada de fred del darrer cap de setmana. Venen de molt lluny. El pitjor va ser amb el darrer temporal de pluja de mitjans de desembre, segons ha declarat Carlos Cordón, de Cerdanyola. “Qualsevol cosa que diguem serà poc contra el menyspreu d’Endesa als nostres veïns, atempten contra ells, els seus drets i la seva qualitat de vida”, ha acusat José M.Osuna, alcalde de Ripollet. L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, recorda que “fa mesos” que hi ha talls “continus” a Can Sant Joan: “talls durant 15 dies que han vingut durant entre tres hores i 24 hores. Del tot inadmissible i inacceptable. Endesa el mínim que ha de fer és mantenir les seves instal·lacions de forma correcta”. L’alcalde de Palau, Oriol Lozano, encara reclama que s’arreglin els desperfectes del temporal Glòria, d’ara fa un any.

“No s’escolta els municipis petits”

L’alcalde de Barberà, Xavier Garcés, lamenta que un 25 per cent de la població de quatre barris del municipi han tingut problemes de fluid elèctric. “Les multinacionals ens prenen el pèl a tots”, ha lamentat. Especialment als municipis petits ja que, diu, els responsables no els agafen ni el telèfon. “Hi ha hagut molts problemes per contactar amb les empreses”, convé Ignasi Giménez (Castellar).

L’alcalde de Matadepera, Nil López, recorda que es parla d’un “dret bàsic” i demana avançar en la transició energètica, com també l’alcalde de Ripollet i el propi Giménez, a través de cooperatives com Som Energia o l’autoproducció a través de les comunitats energètiques.

Per la seva part, els alcaldes de Sant Cugat, Badia i Polinyà han afegit que els seus ciutadans han patit més “microtalls”, sense ser tan greu el problema com a altres municipis com Sabadell, Terrassa o Montcada i Reixac.

Matisos 

En una compareixença tan coral, el missatge ha estat inequívoc però també ha mostrat certs matisos. Així Marta Farrés ha exhortat la Generalitat a fer ús de la seva competència d’inspecció. També ho ha dit Ballart. Però hi ha afegit el Ministeri de Transició Energètica, demanant que sancioni l’empresa. Els alcaldes més vinculats a Podem i l’espai dels comuns, en canvi, han carregat més les tintes contra Endesa, com ha fet sobretot Osuna (Ripollet) però també Campos (Montcada i Reixac) i els batlles republicans de Sant Cugat, Palau i Matadepera.

Foto portada: d’esquerra a dreta i de dalt a baix els alcaldes de Barberà, Xavier Garcés, Palau-Solità i Plegamans, Oriol Lozano, Polinyà, Javi Silva, Ripollet, Jose M.Osuna, Badia, Eva Menor, Matadepera, Nil López, Castellar, Ignasi Giménez, Rubí, Ana Ma Martínez, Sabadell, Marta Farrés, Montcada i Reixac, Laura Campos, Terrassa, Jordi Ballart, i Cerdanyola, Carlos Cordón. 

Comments are closed.