David Rodríguez

Els alcaldes defensen que cobraven percepcions i no dietes

En la primera jornada de declaracions dels 40 alcaldes imputats pel cas de la FMC que penja de l’Operació Mercuri, tots els alcaldes han coincidit en assenyalar que no cobraven dietes sinó retribucions i han afegit que la gestió de la FMC requeia en el seu president, Manuel Bustos, i el secretari, Adolfo Moreno.

Els 40 alclades declararan fins dimarts vinents als Jutjats de Sabadell. En la primera jornada han declarat els vicepresidents de la FMC. En tots els casos, asseguren que la gestió de la FMC la portava Adolfo Moreno, secretari, i en última instància, Manuel Bustos, president.

Joan Mora, alcalde de Mataró. Autor: David B.
Joan Mora, alcalde de Mataró. Autor: David B.

Moreno i Bustos han sortit dels Jutjats sense fer declaracions, tot i l’exregidor sabadellenc ha emès després un comunicat (més info: ‘Bustos defensa la legalitat de les dietes‘). En converses informals el seu advocat Cristóbal Martell ha assegurat que el sistema de retribució funciona des de 1988 i que no es tracta de cap dieta sinó més aviat de compensacions en proporció a la responsabilitat que es liderava a la FMC.

David Rodríguez, alcalde de Solsona

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), ha assegurat que ha cobrat en base al que li deien els dirigents de la Federació de Municipis, tenint en compte que la responsabilitat organitzativa era liderada per la presidència i el secretari, Adolfo Moreno. “Els serveis jurídics són qui havia de decidir com comptabilitzar les despeses”, assegura, tenint en compte que la retribució preveïa la responsabiltiat a l’ens i les despeses associades. Rodríguez ha negat que cobressin dietes i assegura que “tenia entès” que cobrava una retribució. “Sempre he sigut molt obert i ho he explicat tot. Avui he explicat el de sempre”, ha dit. A la sala de vistes han posat una gravació entre ell i Bustos: “en aquell moment Bustos es posa nerviós perquè hi ha una notícia als mitjans de comunicació, però ell parla en termes de percepció de que no volen fer conéixer alguna cosa als mitjans, jo li dic que no tinc problema en dir quan cobro a la Federació”.

Joan Mora, alcalde de Mataró

L’alcalde de Mataró des del 2011, Joan Mora (CiU), ha assegurat que no tot s’ha fet bé a la FMC quan una quarantena d’alcaldes han d’anar a declarar a un tribunal, però es mostra convençut que els cobraments són legals. Manté que cobrava per la feina feta i s’ha mostrat satisfet per poder aclarir la situació a la jutgessa del cas, Beatriz Faura. “Estic content perquè m’he pogut venir a explicar i a defensar-me. Aquí no hi ha res. Espero que el cas es tanqui amb celeritat”, ha mantingut.

Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet

La socialista Núria Marín, com Rodríguez i Mora, ha assegurat que la gestió interna diària de la FMC la portaven Bustos i Moreno mentre que la resta de membres de l’Executiva tenien responsabilitats polítiques. Va justificar que s’aprovessin els pressupostos sense fixar-se en el detall.

Lluis Miquel Pérez, exalcalde de Reus

El socialista Lluis Miquel Pérez manté que els alcaldes de la FMC “no som comptables”. Els cobraments feien referència a despeses “inherents” a la gestió política de la FMC i ha rebutjat haver cobrat dietes.

Lluis Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat

L’ecosocialista Tejedor, ha assegurat que  els alcaldes de la FMC no fan els pressupostos de l’entitat ni assignen nom a les partides. Ha defensat la defensa del municipalisme que ha fet durant la seva carrera política i ha afegit que sempre hi ha hagut retribucions a la FMC, que s’han actualitzat a mida que la dimensió de l’entitat ha crescut.

Foto portada: l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, a la sortida dels Jutjats. Autor: David B.

3 Comments