Els estris voluminosos no es recullen quan toca, segons un informe municipal

L’Ajuntament ha elaborat un informe sobre SMATSA a partir d’una inspecció que ha durat més de dos mesos. Els resultats no han estat favorables per a la companyia, que no ha estat exempta de polèmiques durant els últims mesos. Segons les informacions de l’Ajuntament, l’empresa incompleix amb els terminis de recollida de voluminosos en un 21 per cent dels casos. El director general d’SMATSA, Eugenio Díaz, ha contestat a les acusacions del consistori, en declaracions a aquest digital.

La normativa estableix que la recollida de voluminosos, que inclou mobles i estris vells, s’ha de fer en un termini de 48 hores. L’empresa encarregada d’aquesta tasca a la ciutat de Sabadell, SMATSA, està presentant, segons un informe elaborat pel consistori, uns retards importants. Segons les dades que han sorgit de l’estudi, l’empresa incompleix aquests terminis en un 21 per cent dels casos, i els retards poden arribar, en ocasions, a perllongar en més de 120 hores l’execució de la recollida.

El director general d’SMATSA, Eugenio Díaz, ha contestat que aquestes acusacions “formen part de la campanya electoral de la Crida”. I, sense negar la veracitat de l’informe dut a terme per l’Ajuntament, contraataca amb altres que qualifica de concloents: “Al 2012 el total de mobles o estris que es deixaven al carrer eren una mitjana de 250.000 unitats l’any. En el 2018 i el que portem de 2019, s’ha més que duplicat aquesta xifra, estem a més de mig milió”, explica el director, que justifica les dades de l’informe.

“Clar que aquestes xifres no ens sorprenen. Massa bé ho hem gestionat. Si només un 20 per cent dels casos superen les 48 hores, amb les xifres que tenim, em sembla fins i tot increïblement bona, la dada”, diu Díaz.

Díaz destaca que ja al 2016 l’empresa va presentar a l’Ajuntament un pla per canviar el sistema de recollida de mobles, per al que encara, assegura, encara no han rebut resposta. Díaz lamenta que l’Ajuntament no hagi volgut, segons la seva opinió, afrontar el problema i, d’aquesta manera, “a una setmana de les eleccions ens culpa a nosaltres de la seva irresponsabilitat”.

En aquest sentit, demana a la població que faci ús del telèfon gratuït que SMATSA posa a la seva disposició per avisar de que deixaran voluminosos al carrer, per així poder-se programar. Avui en dia, l’empresa calcula que només s’utilitza el telèfon en un 20 per cent dels casos.

“No pot ser que aquest sigui un municipi en què tothom faci el que vulgui, en què qualsevol ciutadà tregui les coses quan li doni la gana i a qualsevol hora”, lamenta el director.

Les inspeccions, segons l’Ajuntament, es van efectuar entre el 27 de novembre del 2018 i el 4 de febrer de 2019, a partir d’una mostra de 32 sectors de la ciutat. Entre els resultats, destaca que els retards s’agreugin quan es tracta de la recollida de residus als barris del nord i del sud de la ciutat. Així, a barris com Can Puiggener, Torreguitart i una part de Ca n’Oriac, en el 73 per cent dels punts localitzats, els voluminosos no només van estar més de 48 hores, sinó que en el 45 per cent dels casos van arribar a les 120 hores de permanència, segons assegura l’informe. Díaz també respon a aquestes acusacions, dient que és lògic. “És on es produeix major concentració de sortida d’estris”, afirma Díaz. “És de sentit comú, hi ha més concentració de població als barris de Sabadell que al centre”.

El problema, segons l’Ajuntament, no rau en que la població no deixi els seus voluminosos on toca. El 73 per cent dels casos en què la permanència sobrepassa les 48 hores, els mobles estan al voltant dels contenidors, on han d’estar. És per això que el consistori ha conclòs que hi ha un problema de comunicació interna a SMATSA. Cal tenir en compte que aquesta última no ha instal·lat el sistema de control dels vehicles que permetria, segons les dades de l’informe, una revisió més exhaustiva del servei. L’empresa de recollida també es defensa d’aquesta última acusació apel·lant al sentit comú. Diu Díaz:

“Aquest és un clar exemple de parlar sense saber. Si et dic que el 80 per cent dels mobles que retirem no estan programats, es van retirant coses que et vas trobant, i estem desbordats, no hi haurà cap sistema de geoposicionament que et permeti programar-te. No hi ha cap ruta en la recollida d’estris”.

La Junta de Govern Local ha aprovat l’informe i ara serà traslladat a la direcció d’SMATSA. Aquesta, per la seva part, tindrà 15 dies per presentar les al·legacions pertinents abans que el Consistori presenti mesures. SMATSA assegura que encara no han rebut l’informe, que han tingut notícies de la seva creació perquè des del Consistori ho han publicat a la web. El director d’SMATSA assegura que quan els ho enviïn, prendran les mesures corresponents.

Foto portada: Camions de recollida de residus. Autor: David B.

Comments are closed.