En joc més que unes ordenances fiscals

Les grans línies del mandat municipal s’estan traçant aquests dies. El divendres 20 de desembre hi ha una cita important: el ple ha d’aprovar les ordenances fiscals de forma definitiva. Si no tenen llum verda abans del 31 de desembre, queden prorrogades sense possibilitat d’esmena. En els primers mesos, la configuració política del ple és la següent: un govern del PSC amb Podem, 10 regidors a l’oposició dura ( set d’ERC i tres de la Crida) i sis regidors més opositors, però de grups antagònics amb ponts amb l’executiu Farrés (tres de Ciutadans i tres de Junts per Sabadell). La negociació aclarirà el panorama. 

Les ordenances, és a dir, els impostos i les taxes municipals marquen el mandat perquè qui les ajudi a aprovar es convertirà, automàticament, en soci preferent del govern. Un precedent: al 2015 a Juli Fernàndez se les va aprovar Unitat pel Canvi i Guanyem. A la setmana entraven al govern d’ERC i la Crida.

Quatre anys després, també a l’inici del mandat, l’aprovació provisional va ser salomònica. Però ara arriba l’hora de la veritat. Els números canten: donant per descomptat el vot contrari de la Crida, el govern Farrés necessita el vot favorable de tres regidors opositors (Cs o Junts) o l’abstenció de sis (Junts i Ciutadans a la vegada o bé Esquerra).

Donar llum verda a les ordenances marcarà tendència i, sense solució de continuïtat, després es negociaran els pressupostos. La d’ara és una negociació però més important. Els comptes es poden aprovar al llarg de l’any, però les ordenances no. Han de tenir llum verda abans del 31 de desembre o es congelen. Aquests dies els partits intensifiquen els seus posicionaments presentant les al·legacions. Ho feia Esquerra fa uns dies (més info: ‘Per què es pugen els impostos un 2 per cent si l’IPC puja un 0,3 per cent?). Ho va fer Junts per Sabadell aquest dimecres (més info: ‘Volen incentivar les façanes verdes‘). I aquest divendres ho farà també Ciutadans.

Entre els moviments destacats, el de Junts: toleraran una pujada del 2 per cent en la majoria d’impostos si se’n deixen fora alguns importants (el Servei d’Atenció Domiciliària, l’IAE i congelar la taxa de residus fins la seva reformulació l’any vinent), a més d’introduir bonificacions lligades a l’emergència ambiental (plaques solars o façanes verdes), que s’han convertit en cavall de batalla dels puigdemontistes a l’inici del mandat. Es denota més aproximació entre Junts i PSC que entre socialistes i Ciutadans, asseguren diverses fonts.

La setmana vinent hi haurà la informativa i el posterior ple. S’estima que el PSC mogui fitxa. Divendres hi haurà ordenances.

Foto portada: el primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, i l’alcaldessa, Marta Farrés, al ple. Autor: David B. 

Comments are closed.