Foto portada: ofrena floral al monòlit de Companys. Autor: J.d.A.

En record de Lluis Companys

Sabadell ha recordat un any més la figura de Lluis Companys, qui va ser diputat per Sabadell i president de la Generalitat, afusellat pel franquisme al castell de Montjuic de Barcelona aquest dilluns ha fet 78 anys. Unes 100 persones han assistit a l’acte institucional al monòlit dedicat a Companys al parc de Catalunya.

Companys va tenir casa a Sabadell i va ser diputat a les Corts per la ciutat substituint l’advocat laboralista Francesc Layret, assassinat pels pistolers sortint de casa seva. Ho ha recordat l’alcalde, Maties Serracant, qui ha demanat l’anul·lació del judici a Companys i que se’n jutgin els seus “botxins”: “no fer-ho és allargar l’ombra del feixisme”. Serracant ha vinculat la mort de Companys i l’actualitat política i judicial, mantenint que els esdeveniments han situat el president màrtir encara més com un “referent” i una “figura molt vigent”:

“S’empresona representats electes per donar la veu al poble i per defensar el lliure exercici el dret a l’autodeterminació”. L’alcalde ha insistit que hi ha “presos polítics” i “exiliats”, com Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, qui aquest dimarts compliran un any en presó “sense judici”.

L’acte institucional ha estat iniciat per la lectura teatralitzada de les paraules de Carme Ballester, segona dona de Companys, qui protagonitza els actes del Memorial Lluis Companys aquest any. Aquest dimecres, a les 19 hores, hi haurà una visita guiada a l’antic Círcol Republicà Federal, la ‘Catedral Republicana del Vallès’ i actual seu de la Simfònica del Vallès. L’endemà hi haurà una conferència dedicada a Ballester (a les 19 hores a la biblioteca de Ponent).

L’acte institucional s’ha completat amb una actuació musical i l’ofrena floral, culminada aquest any amb flors de color groc dipositades pels ciutadans presents. Representants de totes les formacions polítiques amb representació a l’Ajuntament han pres part de l’acte, a excepció de Ciutadans i el PP.

Foto portada: ofrena floral al monòlit de Companys. Autor: J.d.A.

Comments are closed.