ERC a Farrés sobre el Pla de xoc: “parin, sumem, escoltem-nos i prioritzem”

Esquerra Republicana presenta més de 180 propostes per definir l’actuació municipal per fer front a la crisi del coronavirus. Les presenta al govern i també a les entitats que participin en la definició del pla de xoc, que va començar a caminar divendres passat amb la presentació de la proposta del govern municipal, format pel PSC i Podem. El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, demana a Marta Farrés tornar al punt de partida: definir prioritats entre tots i després passar a la concreció. 

Els republicans no estan gens satisfets de la metodologia proposada pel govern de Marta Farrés. En resum, definir un document base i a partir d’aquí anar recollint propostes per acabar-lo aprovant aquest estiu. Ells preferien una “Taula de ciutat” amb el govern, els partits de l’oposició i les entitats. Fins i tot van proposar que podia ser coordinada per Sabadell Cercle d’Entitats, que aplega un centenar d’associacions de tots els àmbits.

El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, demana a Marta Farrés frenar: “parem, sumem, escoltem-nos, prioritzem i després encomanem la feina als tècnics”. Al seu parer s’ha fet una proposta molt tancada que ara “encotilla” la resta d’aportacions al marc traçat per l’executiu municipal.

“El govern ha presentat mesures de xoc per fer front a la crisi. I a més un pla unilateral, molt detallat, molt tècnic però políticament ni debatut ni consensuat”, ha lamentat la regidora Èlia Soriano. Poca ambició, diuen, per intentar canviar el model de ciutat, sense cap consens ciutadà. “Sense ser compartit acabarà coix”, diu Soriano.

Els republicans presenten una bateria de més de 180 propostes a curt, mig i llarg termini per al debat obert que encara no renuncien a poder tenir.

Quines són les principals propostes?

A nivell sanitari, creuen que cal actualitzar els acords amb el departament de Salut per tenir més recursos per l’hospital i els CAP. Volen crear un servei digital de psicologia vinculat a l’Oficina Jove, ja que els estudis mostren com és un dels col·lectius que més està patint el confinament. “Es parla molt pocs dels joves en aquesta crisi”, lamenta la regidora Glòria Llobet.

Veuen prioritari construir d’una vegada la primera residència pública de la ciutat. Ells van deixar preparat un acord amb el govern català mitjançant el qual l’Ajuntament construïa la residència i la gestionava. L’actual govern l’ha deixat al calaix, i argumenta que la Generalitat ha d’assumir tots els costos o almenys la gestió.

“Nosaltres teníem una forma de fer la residència, que a més era pública al 100 per cent. Si el govern no vol aquesta, ha de buscar-ne una altra però la residència s’ha de fer i més després d’aquesta crisi sanitària”, diu Fernàndez.

A nivell d’empresa i ocupació, proposen una prestació municipal per autònoms: “hem de posar recursos de tots en un sector oblidat i que cada dia fa avançar aquest país”, diu la regidora Soriano, qui apunta que cal “trobar línies per reduir el màxim possible les despeses fixes dels autònoms”, bàsicament la quota. També volen ajudar els comerços amb tres treballadors que mantinguin el personal.

Implantar la tarifació social del bus urbà, crear beques salari per als alumnes amb risc d’abandonament després de l’ESO, garantir les temporades culturals, i l’activitat de les entitats esportives i la supervivència de la xarxa d’escoles bressol públiques són altres prioritats. A nivell tributari, proposen bonificar l’IBI als propietaris que han rebaixat el lloguer als comerciants obligats a tancar durant l’estat d’alarma. Per contra, volen implantar una taxa d’última milla per incentivar el consum local i estudiar si és viable fer una banca pública des de l’Ajuntament. De cara a la plantilla municipal, demanen que si es tenen menors a càrrec algunes places de treballadors públics puguin passar de forma permanent a funcionar a partir de teletreball. A nivell d’espai públic caldria ampliar zones de vianants i fer un pla de rehabilitació d’edificis.

Els republicans presentaran el seu document als grups polítics i les entitats de la ciutat, esperant que es convoqui una Taula de ciutat. Si no es fa, diu Fernàndez, “estarem en totes les mesures que siguin bones per la ciutat”.

Foto portada: els membres del grup municipal d’Esquerra Republicana. Autor: cedida

Comments are closed.