Elia Soriano, Gabriel Fernàndez i Raul Garcia Barroso. Autor: David B.

ERC organitza un govern a l’ombra per fiscalitzar Farrés i presentar-se com “l’única alternativa”

Excepte a l’inici del mandat 1999-2003 amb l’Entesa per Sabadell i els seus 10 regidors, mai a la història democràtica de Sabadell el principal grup de l’oposició havia estat tan nombrós com ara. Esquerra Republicana de Catalunya disposa de set regidors, el millor resultat de la seva història. Amb aquestes possibilitats, els republicans han presentat aquest divendres un govern a l’ombra per fiscalitzar millor les decisions del govern de Marta Farrés i construir alternatives. “Som l’única alternativa possible a la ciutat i la volem construir amb tothom qui ens vulgui ajudar”, assegura el portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. 

Què és un govern a l’ombra? Un mecanisme que no s’ha utilitzat mai fins ara a Sabadell però que té alguns antecedents a la política europea i catalana. El Partit dels Socialistes de Pasqual Maragall va emprar la figura en els darrers moments del pujolisme, l’any 2003, i també s’ha practicat prou sovint a Itàlia. El passat mes de març, davant la configuració d’un govern a Espanya que semblava fràgil, el president del PP, Pablo Casado, també va presentar el seu ‘govern a l’ombra’, on habitualment s’assigna un responsable a cada àmbit de govern.

Ara el grup municipal d’Esquerra Republicana ho farà, fugint d’aquesta denominació i parlant de Govern Republicà. S’assigna un “regidor de referència” a cada districte i a les diverses àrees de govern.

“Ens veiem forçats a fer un Govern Republicà davant la incapacitat de Marta Farrés d’establir un diàleg sincer amb el principal grup de l’oposició”, reitera Fernàndez, perquè “no es compta amb un grup que té la representació de 20.000 ciutadans”. “El govern actual és sociovergent, hereu directe del bustisme, no està a l’alçada i té una visió de ciutat caduca que es veu obligat a vendre fum, generar fake news com la licitació d’un túnel que connectarà la R4 amb l’Aeroport quan no és això i viu de les rendes del govern de transformació, que és l’única cosa projectada i planificada que està passant”.

Segons Fernàndez, els vuit projectes presentats el passat dilluns, set “són ADN del govern de transformació”, i a més el PSC s’ha apropiat de “l’Ajuntament de tots amb finalitats partidistes”. Davant d’aquesta situació, es posen “encara més al servei de la gent que abans per començar a fer realitat el govern de tots”.

Els republicans s’han animat a configurar aquesta eina del govern a l’ombra perquè l’actual govern ha optat per la “sociovergència” enlloc d’acostar-se a les esquerres. “S’ha deixat molta gent fora i hem de començar a construir l’alternativa, tenim dos anys i mig per endavant per construir la nova proposta i a més la situació ens obliga a trobar-nos amb la gent”, ha assegurat Fernàndez.

Com configuren el Govern Republicà?

El portaveu republicà Gabriel Fernàndez serà el regidor de referència del districte 1. La número 2 del grup, Èlia Soriano, serà l’edil de referència del districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener). A més, serà responsable d’Universitats i Recerca, Comerç i Turisme i tota l’àrea econòmica. “El teixit industrial de la ciutat ha de canviar”, assegura.

El nou regidor Pere Farrés, que va substituir l’exalcalde Juli Fernàndez al setembre, serà responsable del districte 3, la zona nord de la ciutat, i Educació, Memòria Històrica i Habitatge. “La gran política pública ha de ser garantir l’habitatge per tothom”, ha afegit.

Glòria Llobet serà la regidora del districte 4 (Can Rull, Concòrdia, Can Llong) i referent en Salut, Cultura (“és essencial i sempre ho defensarem i ens posarem al costat de la cultura, que no és un privilegi i ha de ser per tothom”), Joventut, Participació i Benestar Animal.

Santi Valls serà el referent al districte 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals). Serà responsable d’Urbanisme, Sostenibilitat i Mobilitat. “Ens toca assegurar que els projectes que es van planificar es realitzin, vetllar i fiscalitzar que els pilars fonaments del projecte de ciutat es garanteixin; veiem que tot i alguns maquillatges s’estan recollint els fruits es van fer”, ha afegit Valls.

Raúl García Barroso serà el regidor de referència per la zona sud, el districte 6, i el responsable d’Esports, Seguretat Ciutadana, Serveis Municipals i Cohesió Territorial. Ha assegurat que “cal vetllar l’interès dels ciutadans davant una empresa com SMATSA i seguir el testimoni de l’anterior govern”. En relació al seu districte, està preocupat pels “efectes de la crisi brutal en la gent obrera com la dels barris del sud; la veu d’Esquerra s’ha d’escoltar”.

Finalment, Francisca Maya serà la regidora de referència del districte 7 (Torre-romeu, Can Roqueta i Poblenou de la Salut) i de les polítiques de Feminisme, així com les minories ètniques i les polítiques de diversitat.

“Hem de fer més esforços per acostar-nos a la gent”

Els republicans enviaran un material informatiu imprès sobre la seva nova proposta a totes les llars de la ciutat, amb diverses formes de contacte. “Amb la pandèmia, la proximitat és més complicada i hem de fer més esforços per acostar-nos a la gent”, ha reblat Fernàndez

Foto portada: els regidors republicans Èlia Soriano, Gabriel Fernàndez i Raúl García Barroso, en una imatge d’arxiu abans de la pandèmia. Autor: J.d.A