Demanen implantar un xec municipal per donar suport al petit comerç

El principal grup de l’oposició, Esquerra Republicana, demana implantar una mesura directa de suport al comerç local per aquesta segona onada de la pandèmia. Una proposta ja real “amb bons resultats” a Sant Cugat, on governen (amb el PSC i la CUP). Es tracta d’un xec municipal per comprar al comerç local on l’Ajuntament finança la meitat dels primers 40 euros gastats. La mesura injectaria 3,5 milions al comerç, i en costaria 1,75 milions a l’Ajuntament. 

El portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, defensa la proposta com a “universal, directa, amb resultats tangibles”. En resum: implantar un xec de 20 euros de compra per cada una de les 85.000 famílies de la ciutat. Seria l’anomenat ‘Passaport Sabadell’, que deixaria 3,5 milions d’euros al comerç local, 1,75 milions a càrrec de les arques municipals i la resta a càrrec dels consumidors. Aquesta proposta s’està aplicant ja a Sant Cugat.

“La mesura aconseguiria dinamitzar el comerç i permetria que gastant 40 euros en un comerç local, l’Ajuntament en financi 20 euros. És una mesura per ajudar el comerç en aquesta segona onada, amb resultats tangibles a curs termini i que ha funcionat bé en altres municipis”, assegura el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

Segons Fernàndez, la mesura és universal i directa a les famílies. Proposen afavorir el petit comerç i la restauració locals: negocis de fins a 9 treballadors i amb un màxim de xecs en cada un d’ells, per afavorir la rotació (fins a 3.000 euros, unes 75 compres per comerç).

Els republicans han proposat ara la mesura, que tindria un cost considerable per a l’Ajuntament, 1,75 milions. Però creuen que és assumible en un context on ara sí es podran usar els superàvits. Deixen a consideració del govern, que haurà de decidir si la implanta o no, el moment on posar en marxa la proposta: si durant la campanya nadalenca o el primer trimestre de l’any 2021. També els mecanismes per a dur-la a la pràctica: a Sant Cugat s’ha apostat per una aplicació mòbil on es registren usuaris i comerciants.

 

González (Economia): “la proposta és del govern”

La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González, ha assegurat que la proposta per incentivar el consum al petit comerç local no prové d’Esquerra Republicana sinó del propi govern socialista. Segons González, va temps que analitzen la seva viabilitat i justament fa poc ho van contrastar amb l’ajuntament de Sant Cugat.

La regidora de Comerç, la socialista Sònia Sada, també ha dit la seva a Twitter:

Per la seva part, la republicana Èlia Soriano ho atribueix tot a una casualitat i a la manca d’informació dels representants del govern local.

La coincidència és que, mentre a Sant Cugat republicans i socialistes (també la CUP) comparteixen govern, a Sabadell no només van en vagons diferents sinó que habitualment estan a les antípodes.

Altres mesures de cara a la segona onada

Fora de la picabaralla sobre els xecs comerç, els republicans demanen altres mesures. “Cal aprovar ja una ajuda directa a les empreses que mantinguin el personal; els hem d’ajudar com ajuntament a banda de les ajudes que puguin venir d’altres administracions”. També volen autoritzar les botigues a autoritzar part de la via pública.

Ordenances i pressupostos

El darrer trimestre de l’any és clau per a l’administració municipal. Es negocien i s’han d’aprovar les vitals ordenances fiscals abans del 31 de desembre, que marquen la previsió dels ingressos municipals (sobretot impostos i taxes). I després, mai abans, l’aprovació dels pressupostos, que marca la previsió de despesa. Els republicans demanen baixar l’IBI, el principal impost, un 2,4 per cent.

“La sociovergència va pujar l’IBI l’any passat. Un 2 per cent. No calia. Reclamem de nou treure la pressió fiscal a les famílies, rebaixar l’IBI i a més tenir en compte que la inflació ha baixat un 0,4 per cent. Per tant, caldria baixar un 2,4 per cent”, sosté la regidora, amb funcions de portaveu adjunta, Èlia Soriano.

D’altra banda, creuen que cal bonificar la contractació estable, baixar la pressió fiscal a les pimes en risc de tancament i per exemple a la restauració no només eximir-les de la taxa de terrasses sinó també residus o altres. I en canvi implantar una taxa d’última milla: per exemple a Amazon i la resta de comerç electrònic que fan milers de vendes cada any a la ciutat sense tributar ni un sol euro. Finalment, recorden que l’emergència sanitària no ha de fer oblidar, a l’hora de retocar impostos i taxes, que “també estem en emergència climàtica”, diu Soriano.

Foto portada: un comerç, després de l’estat d’alarma. Autor: ACN. 

Comments are closed.