Crisi SMATSA: l’ERO i la vaga, més a prop

La trobada entre la direcció d’SMATSA, el govern municipal i el comitè d’empresa ha servit per a poc. La reunió s’ha allargat durant dues hores però no ha desencallat res. L’ERO i la vaga d’escombraries estan, avui, una mica més a prop. 

La reunió ja ha arribat escalfada després que l’alcalde, a primera hora de la tarda, hagi iniciat el procés per intervenir la gestió de l’empresa si hi ha ERO (més info: ‘Serracant inicia els passos per intervenir SMATSA‘). Tot i així, hi ha hagut trobada a quatre bandes al Casal Pere Quart. Per part municipal, hi han assistit l’alcalde i el regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau. Inicialment també el tinent d’alcalde Joan Berlanga. Per part de l’empresa, el seu màxim responsable, Eugenio Díaz, entre altres. I el comitè d’empresa al complet (17 persones més assessors). Finalment, com a observador, el president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Manuel Navas.

El govern manté la necessitat d’implementar la nova ITF a partir de l’1 de desembre. Estan obligats a fer-ho, sostenen. A més de significar més control i un canvi en les dates de cobrament, l’empresa sosté que es contracten menys serveis (per valor d’uns 100.000 euros mensuals menys). Per tant, ingressaran menys i hauran d’acomiadar una quarantena de treballadors. La direcció s’ha compromès a guardar al calaix l’ERO si la ITF s’aparca fins a finals d’any i s’obre un període de negociacions que evitarien acomiadaments i vaga abans de nadal i en plena campanya nadalenca. L’empresa proposava contractar 30 treballadors més sense el 3,5 per cent del benefici empresarial que preveu el contracte per reforçar el servei, donades les crítiques. Però tampoc hi ha hagut sort. Fonts del comitè d’empresa confirmen que ha existit l’oferta, però sostenen que el consistori no s’hi ha avingut.




La part laboral lamenta la manca d’interès en arribar a punts d’acord: “no hi ha interlocució ni aproximació. Ens veiem abocats a una vaga que no volíem. Nosaltres estàvem immersos en una negociació per millorar el conveni i ara ens veiem aquí”, diu el delegat de CC.OO José Ruis Romero: “ha estat una trobada nefasta”. Per la seva part, Braulio Campoy, d’UGT, lamenta que no s’han aproximat postures i destaca que l’Ajuntament “no ha ensenyat cap paper ni cap dada”.

Després de dues llargues hores, la trobada s’ha aixecat sense cap acord substancial i amb decepció per la part laboral. El consistori ha assegurat que recolza la plantilla davant el perill de l’ERO. Els treballadors senten que estan al mig d’una guerra política. I la vaga és més a prop que ahir.

Les dates de la vaga

Tal i com va avançar ahir aquest digital, les dates de vaga previstes, si finalment no s’evita, són el dilluns 3 i dimarts 4 de desembre, durant la setmana del pont de la Constitució i la Puríssima. I, ja la setmana següent, el dilluns, dimarts, dijous i divendres 10, 11, 13 i 14 de desembre. A partir del 17 de desembre la vaga seria indefinida.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el gerent d’SMATSA, Eugenio Díaz.  

Comments are closed.