Esquerra Republicana guanya les eleccions europees a Sabadell

  • La formació independentista aconsegueix gairebé 15.000 vots i és la més votada a la ciutat.

  • CiU, segona llista més votada, té 13.700 vots i el PSC perd la meitat dels vots que va tenir l’any 2009.

Esquerra Republicana de Catalunya s’alça com la gran guanyadora de les eleccions europees a Catalunya i també a Sabadell. La formació republicana ha guanyat els comicis, també a Sabadell. Una fita històrica que han aconseguit amb gairebé 15.000 vots. Convergència i Unió ha mantingut el número de vots i ha estat la segona llista més votada. El PSC es desploma i perd la meitat de vots que fa cinc anys.

La mobilització de l’electoral sobiranista en aquestes eleccions europees a Catalunya fa que Esquerra Republicana de Catalunya doni el sorpasso i hagi guanyat les europees. Uns comicis que a Sabadell sempre havien guanyat els socialistes, i que ara baixen fins a la tercera posició perdent la meitat dels vots que van aconseguir l’any 2009.

Eleccions europees Sabadell
Resultats de les principals formacions a Sabadell el 25M

Convergència i Unió ha estat la segona llista més votada, amb uns resultats similars als de fa quatre anys (un 19 per cent dels vots ara respecte al 22 per cent fa cinc anys, tot i que ara han tingut 2.000 vots més). ERC ha guanyat les europees a Sabadell rebent un de cada cinc vots a Sabadell. En total, 14.949 paperetes. Els republicans han guanyat també els comicis a Catalunya i han aconseguit dos diputats. És la primera vegada des de la Segona República que el partit fundat per Francesc Macià guanya unes eleccions.

Desfeta del PSC i del PP; ICV-EUiA creix

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha patit la gran desfeta local. Han perdut la meitat dels 25.000 vots que van aconseguir l’any 2009 i han tingut 12.303 vots. I han passat de ser la llista més votada a la tercera. De tenir un 47 per cent dels vots a tenir un 17 per cent dels vots.

La quarta llista més votada a Sabadell ha estat ICV-EUiA, amb 8.599 vots. La formació ecosocialista va tenir fa cinc anys poc més de 4.500 vots i no arriba a un 8 per cent dels vots. Ara n’ha tingut gairebé un 12 per cent. El cinquè partit més votat ha estat el PP, amb 5.908 vots, qui ha patit la segona gran desfeta a Sabadell. Els conservadors han patit una forta caiguda: des dels 8.789 (15,23 per cent dels vots) fins els 5.908 i 8,18 per cent dels vots.

La sorpresa: Podemos

La formació liderada per Pablo Iglesias ha estat la gran sorpresa de les eleccions a nivell estatal. Tindran cinc diputats a Brussel·les. A Sabadell han estat la sisena llista més votada, amb 5.102 vots, més que per exemple Ciutadans o UPyD, que han tret bons resultats a nivell estatal (Ciutadans tindrà dos diputats i UPyD passa de tenir-un a cinc). Les formacions liderades per Albert Rivera i Rosa Díez, a més dels animalistes del PACMA, són les últimes que han superat el miler de vots aquest diumenge a Sabadell.

El bipartidisme perilla a Espanya

A escala estatal, el Partit Popular ha guanyat les eleccions europees, però ha perdut vuit diputats respecte els 24 que tenia fins ara. Una desfeta pitjor encara ha viscut el PSOE, que passarà de 24 a 14 diputats. Entre les dues principals formacions espanyoles, s’han deixat pel camí 18 diputats i ja no sumen ni la meitat dels escons espanyols al Parlament Europeu. Una part d’ells ha anat a Izquierda Unida, que ha tingut uns molt bons resultats a Espanya, passant a tenir sis diputats, menys potser dels previstos a causa de l’efecte Podemos, que té cinc diputats. I una altra part ha anat a parar a Unión Progreso y Democracia i Ciutadans.

La participació puja a Sabadell

Com a la resta de Catalunya, la participació també ha pujat a Sabadell respecte les europees del 2009. Finalment el 48,4 per cent dels sabadellencs cridats a vot han exercit el seu dret respecte al 38,97 per cent que ho va fer fa cinc anys. Si a les 13 hores ja hi havia un cinc per cent més de participació, a les 18 hores la participació era gairebé un 10 per cent superior a l’any 2009.

Els districtes on més ha pujat la participació ha estat al districte 1 (centre) i al districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener). Als districtes 4 (Can Llong, Concòrdia) i 5 (Gràcia, Can Feu) també ha pujat de forma sensible. Als districtes 3 (zona nord), 6 (zona sud) i 7 (Torre-romeu) la participació ha estat similar o lleugerament superior a fa cinc anys. La distribució dels vots a la ciutat indica que la població amb més simpaties pel procés sobiranista s’ha mobilitzat.

Resultats per districtes

La formació guanyadora de les eleccions, ERC, ha guanyat als districtes 2 i 5 de la ciutat, al voltant de la Creu Alta i Gràcia. Per la seva part, el PSC ha guanyat als districtes 3, 4, 6 i 7. Per la seva banda, CiU continua liderant el seu històric districte 1, on ERC ha estat la segona llista més votada i ICV-EUiA la tercera. Els ecosocialistes són la segona llista més votada als districtes del nord, Can Rull-Can Llong i Torre-romeu. Podemos ha estat la tercera força més votada a la zona nord i Ciutadans la tercera més votada a Torre-romeu.

Foto portada: resultats de les europees a Sabadell. Font: Ministeri de l’Interior.

2 Comments