Acte d'Esquerres per la Independència al Casal Pere Quart. Autor: A. Pujadas.

Esquerres per la Independència vol convèncer als republicans pel sí

Esquerres per la independència reprèn la seva activitat després de quedar inactiva un cop celebrada la consulta del 9N del 2014. En aquesta nova etapa, endegada el passat setembre, l’entitat vol agrupar a totes les persones, partits i organitzacions d’esquerres partidàries del referèndum, la independència i la construcció d’una república catalana.

L’entitat situa el Vallès Occidental al centre de la seva acció, on veuen en l’anomenat Cinturó Roig, aquells municipis del voltant de Barcelona que tradicionalment han votat al PSC, com a espais on treballar per aconseguir que els seus ciutadans votin pel sí en l’anunciat referèndum de l’1 d’octubre.

Com seria la república catalana des del minut zero?

Aquesta és la pregunta que ha guiat la intervenció de Carme Garcia, exregidora de l’ajuntament de Sabadell per ICV i ara directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya. Garcia ha assegurat que “des del minut zero la nova república serà millor que ara”, i ho ha argumentat detallant tot un seguit de lleis que el Tribunal Constitucional ha retallat o tombat i que, creu, ja és feina feta i a punt per aplicar en la futura república catalana, com la llei que garanteix el subministrament elèctric o de gas a les persones vulnerables, l’impost sobre dipòsits bancaris  o la regulació dels horaris comercials.

La república com a instrument de canvi social

Pilar Castillejo, primera tinenta d’alcalde de Ripollet, ha explicat que es tracta d’una “lluita comuna que ens pot fer avançar com a societat”. Castillejo creu que el referèndum es farà, que serà unilateral i que, si la ciutadania es mobilitza, res l’impedirà. La regidora de Decidim Ripollet “no veu” que l’Estat espanyol “inhabiliti a 10.000 funcionaris si com a poble ho tenim clar i ens mobilitzem”. La mobilització creu que serà decisiva i, per aquest motiu, ha animat tan als partidaris del sí com del no a la independència a anar a votar, cosa que Castillejo creu que faria que el resultat del referèndum fos vinculant.

El paper de l’administració en el referèndum

Les tres participants de la conferència celebrada al Casal Pere Quart formen part de diferents administracions, que seran les encarregades finalment d’organitzar o no el referèndum. La secretària primera de la mesa del Parlament de Catalunya, Anna Simó, ha preguntat retòricament “¿què més d’esquerres pot haver-hi que permetre començar a decidir el futur i no parar de fer-ho?”, en referència a que els referèndums haurien de ser un costum en cas de proclamar-se la nova república catalana. Simó assegura que el govern de Mariano Rajoy voldrà “inculcar la por amb mentides com les pensions o les inhabilitacions als polítics” per impedir el referèndum, coses que des del seu punt de vista no els aturaran.

L’acte de presentació de l’entitat a Sabadell ha comptat amb l’assistència de l’alcalde, Juli Fernàndez; i en el torn de preguntes Lluís Perarnau (Crida) ha retret al regidor Gabriel Fernàndez (ERC), que el relleu a l’alcaldia -que està encallat actualment- “no ens posa fàcil” arribar als no independentistes.

Foto portada: D’esquerra a dreta: Xavier Oca, Carme Garcia, Pilar Castillejo i Anna Simó. Autor: A. Pujadas.

Comments are closed.