Esteban Gesa. Autor: David B.

Esteban Gesa (PP): “com més anys, més desenganys”

Esteban Gesa és el portaveu del Partit Popular a Sabadell. És l’únic regidor del partit conservador, després de perdre’n dos en les passades eleccions locals i obtenir gairebé 5.000 vots. El popular es mostra decebut amb el govern local perquè assegura que no ha complert les expectatives que havia generat.

Gesa tanca la ronda d’entrevistes que iSabadell ha publicat durant els últims dies amb els portaveus de tots els grups municipals de l’ajuntament de Sabadell per valorar la legislatura ara que hem arribat al seu equador.

Quin balanç fa dels dos primers anys de mandat?
Jo ho dividiria en dues fases. Una primera que, evidentment, sempre s’ha de donar un temps perquè és un nou govern, que fora de què estem absolutament a les antípodes, sí que és veritat que fins i tot dintre dels que no són els propis votants d’aquesta coalició de govern, s’havia generat una certa expectació, podríem dir; perquè aquí veníem de molts anys governats pel Partit dels Socialistes. Per tant, ho dividiria en dues fases: una primera en què tothom té 100 dies, sis mesos o un any de gràcia, i el que ha vingut després. A mi m’agraden molt els refranys i diria que ‘com més anys, més desenganys’. Entenc que no han complert absolutament res, [al govern] li donaria un suspès en majúscules. S’han omplert la boca de dir ‘farem’ i ‘estem estudiant’ i al final el que s’ha de fer és gestionar, i des del nostre punt de vista no s’està gestionant res. Tinc la sensació que són quatre governs i que la ciutat està cada dia pitjor.

Quines haurien de ser les prioritats del govern en els pròxims dos anys?
En la política municipal està tot inventat. I per mi això és gestió pura i dura. No hem de confondre la política municipal amb la que es pot fer al Parlament de Catalunya o a l’Estat. Què és el que volen els veïns i veïnes de Sabadell i de qualsevol ciutat? Que no hi hagi molta pressió fiscal, aquí la tenim. Serveis com la neteja, que els carrers estiguin nets, aquí és un desastre. Que hi hagi seguretat, un altre foc que té aquest govern amb la Policia Municipal. Jo ho definiria: pocs impostos, no ho han fet; una ciutat neta, tampoc; seguretat, tampoc. Aleshores, què estàn fent? A mi que em diguin que són els millors del món, que ho estan gestionant molt bé i que després els hi sobrin més de 20 milions d’euros. Tenim moltes competències i n’hi ha moltes que no les exerceixen. Què han fet a Cultura? Zero, amb un pressupost important. I no m’estic ficant amb la regidora, crec que les dades són objectives. El que no han de fer ho fan i el que fan, ho fan malament, des del meu punt de vista.

Esteban Gesa. Autor: David B.Quin rol està jugant el Partit Popular en aquesta legislatura?
Nosaltres estem a l’oposició, i és evident que vam tenir una davallada important en les últimes eleccions municipals, d’això en sóc plenament conscient, va ser una davallada a nivell general. Però la meva responsabilitat com a portaveu del Partit Popular i per tots els veïns i veïnes de Sabadell que tot i aquesta davallada van confiar en nosaltres, la meva valoració són dues coses, una principalment: fiscalitzar la labor del govern. I sí que és veritat que és una feina molt difícil, perquè quan et quedes amb un regidor és complicat, però sí que és veritat que tinc la sort que cada vegada vaig coneixent a més gent. Jo penso que a la política s’ha de ser molt clar, i parlar sense tapujos. Des del meu punt de vista la política municipal és gestió i a la ciutat de Sabadell no s’està gestionant res.

La seva posició sobre la policia de proximitat és que hi està d’acord, però no com s’ha fet aquí?
El que no pots fer és desvestir un sant per vestir-ne un altre, i això és el que s’ha fet. Gairebé tots els partits teníem aquest punt al nostre programa electoral, però el que van fent són parches, i això ha comportat uns problemes molt greus, des del meu punt de vista, en el torn de nit. I a la policia local, dos comandaments que a causa de la seva imputació, avui investigació, en el cas Mercuri, els aparten de les seves responsabilitats; molt bé, chapeau. Ara, l’intendent interí també està investigat. Doncs bé, per què a aquests senyors se’ls aparta, que em sembla bé, però per què a aquest no?

Està a favor de les municipalitzacions? Al seu parer quins serveis es podrien municipalitzar?
S’ha de donar un bon servei. No es tracta de municipalitzar o no, hi ha coses que es poden municipalitzar, però s’han d’estudiar curosament. No pots venir amb un discurs de dir ‘municipalitzem-ho tot’, compte. Primer s’ha de fer un estudi, si es pot, tenim aquí una sèrie de contractes que és inviable municipalitzar. La neteja és inviable, l’aigua, si hi ha una concessió de 99 anys, saps la quantitat de diners que hauria de pagar l’ajuntament de Sabadell per a municipalitzar això? Tinc la sensació que és més dogma que una altra cosa. Ells ja saben que hi ha coses que no es poden municipalitzar, és impossible que l’ajuntament pogués subrogar tot el personal d’SMATSA, quan ja ha sortit una llei que diu que en cas de municipalització l’ajuntament no té perquè subrogar-ho.

La gent el que vol és que es prestin bé els serveis, al final li és igual si el servei el fa directament l’ajuntament o una empresa externa, el que vol és que el cost i la qualitat del servei siguin proporcionals. Vam aprovar per unanimitat que s’estudiés la possibilitat de municipalitzar cada concessió, però encara no hem vist l’estudi.

Com valora l’estat actual del Passeig de la plaça Major i les propostes per a redefinir el Centre?
És un altre incunable de la ciutat. Entenc que és molt difícil posar d’acord a tothom, però tinc la sensació que al final tothom no pot estar content, és complicat. I al final el que s’ha de fer és el millor per la ciutat, però jo no tinc clar que aquest govern ara tingui clar què ha de fer amb el centre. Perquè hi van lligant amb un tema de mobilitat i de moltes coses, i no només les persones que venen al centre a comprar o a visitar-lo, també s’ha de pensar en els veïns i veïnes del centre, perquè hi ha gent que hi està vivint des de fa molt de temps. No sent fàcil, que ho reconec, crec que no hi ha un projecte, però no del Centre, no hi ha un projecte de ciutat, en absolut.

Li sembla correcta la solució que s’ha donat a la Zona Hermètica?
La realitat de la Zona Hermètica ha canviat radicalment des de fa uns anys fins ara. Ara no sé quants locals hi queden, però abans n’hi havia més de trenta, cada cap de setmana hi havia un flux de 20.000 persones, era una bestiesa, amb tot el que comporta. Quan la realitat ha canviat, i al final hi ha una sentència que s’ha de complir. Jo entenc que per les persones que hi han invertit uns diners, que encara en queden tres o quatre, és complicat, però tinc clar que hi ha una sentència en ferm. El que tinc clar és que Sabadell necessita oci, i l’Ajuntament ha de donar una sortida a aquests locals.

Al seu parer què s’hauria de fer per a revitalitzar el teixit productiu de la ciutat? Des de l’ajuntament s’hauria de potenciar algun sector econòmic en concret?
Aquí hi ha un tema curiós i absolutament constatat: Sabadell és la ciutat que posa més problemes per obrir un negoci. Impressionant, hem passat d’un extrem a l’altre. Hem passat del campi qui pugui a l’altre. Evidentment hi ha una normativa que s’ha de complir, però s’han de facilitar les coses a les persones que vulguin invertir en aquesta ciutat. No pots esperar una mitjana de sis a vuit mesos perquè et donin una llicència d’activitats, és horrorós. Al petit empresari i a l’emprenedor en lloc de traves se l’hi hauria de posar una catifa vermella. Una persona que es juga els seus diners i que al final genera llocs de feina, endavant, dintre les normes, lògicament.

Esteban Gesa. Autor: David B.Què n’opina de la situació de Ràdio Sabadell? Quines serien les seves propostes per l’emissora?
És una llàstima el que ha passat i està passant a Ràdio Sabadell. El que no es pot fer és utilitzar-la com a arma política com s’ha estat fent, abans i ara també. Allà hi ha uns professionals que porten anys amb l’ai al cor, perquè no saben què passarà amb la ràdio. Fa poc hi va haver l’experiència de Miquel Soler, que va acabar malament, ara s’hi ha posat la Marisol Martínez, ja veurem què passarà. Ràdio Sabadell ha de ser atractiva perquè pugui ser viable, això és evident, hi ha molts professionals ara i abans que s’hi han deixat la pell, però hem de trobar la tecla perquè sigui atractiva i s’escolti molt, cosa que donaria més ingressos en publicitat i que, al final, sigui viable.

Està d’acord amb la revisió del nomenclàtor? I si és així, quins noms creu que s’haurien de canviar?
Si aquest govern no té una altra cosa a fer que revisar el nomenclàtor, apaga y vámonos. Siguem seriosos, home. Hi ha coses sincerament més importants a la ciutat que canviar el nom d’una plaça i la resta. Quan tinguis tota la resta de coses fetes ja et pots plantejar això, però entenc que hi ha altres coses més importants que el canvi del nomenclàtor.

Quin hauria de ser el paper de l’ajuntament en un hipotètic referèndum d’independència?
És que no es farà cap referèndum. Aquests senyors del procés són tan valents que quan els comencen a imputar aleshores donen la culpa als voluntaris, això m’ho va dir a mi una persona en una tertúlia. Sí, home, i Barcelona’92 també ho van muntar els voluntaris. El suflé està baixant cada vegada més, és un tema que s’han inventat uns senyors que ens han estat robant a tots els catalans durant molt de temps, i s’han envoltat de l’estelada aquesta per tapar les seves vergonyes. Al final, penso que aquest tampoc és el problema que tenim a Catalunya, respecto absolutament a les persones que puguin tenir una sensibilitat o una altra, i això és absolutament respectable, però és que sembla que a Catalunya no es parla d’una altra cosa. Si al dia de demà hi hagués un referèndum, evidentment hauria de votar tot el poble espanyol.

Creu que seria positiu canviar d’alcalde ara a mig mandat?
Ni ells saben què volen fer. Tot és rumorologia o llegenda urbana. Diuen que un senyor vol ser alcalde, que l’altre també, etc. Per això crec que no hi ha un govern cohesionat, és un govern amb quatre governs, i així és molt difícil assumir els reptes que té la ciutat de Sabadell. Cadascú té la seva parcel·la i la gestiona.

Quina nota posa a l’equip de govern durant aquests dos anys?
Em quedo amb el refrany, ‘com més anys, més desenganys’.

Té ganes de tornar a ser candidat en les pròximes eleccions?
Avui en dia no ho sé, sincerament. A mi la política municipal m’agrada, aquesta és la meva segona legislatura i estaré a disposició sempre de la casa, sóc una persona de partit. El que sí que diré és que tot el que sigui bo per Sabadell, vingui d’on vingui, el Partit Popular ho recolzarà.

Fotos: David B.

Comments are closed.