Expulsat del judici al procés l’exregidor de la Crida Albert Boada

La policia ha expulsat de la sala de plens on es celebra el judici de l’1-O l’exregidor de la Crida per Sabadell, Albert Boada, per portar una samarreta on es llegia ‘Llibertat presos polítics’. És el primer incident que acaba amb l’expulsió d’un membre del públic.

Segons ha relatat Boada, a l’entrar a la sala (a les deu del matí) s’ha tret el jersei i s’ha quedat amb la samarreta a la vista. Llavors, un agent se li ha acostat i li ha ensenyat la placa i li ha dit que havia de sortir. Com que ell demanava explicacions del perquè, han entrat dos agents més a la sala per fer-lo fora. Ja a l’exterior, els agents –segons Boada- l’han amenaçat de detenir-lo per desordres públics si persistia en la seva actitud.

Fonts del tribunal recorden que es permet accedir des del principi amb “símbols ideològics” com llaços i xapes però no amb “lemes o llegendes” i que la policia té ordres del tribunal d’expulsar del públic qui en porti. Aquest és el primer incident que acaba amb l’expulsió d’un membre del públic.

Segons la versió de Boada, ha entrat a primera hora com a públic després de passar el control, acreditar-se i, fins i tot, que li revisessin la motxilla i li requisessin el mòbil, com es fa habitualment sempre amb el públic. Quan ha accedit a la sala, a les deu del matí, s’ha tret el jersei que portava i s’ha quedat amb la samarreta d’Òmnium, que és de color negre i es llegeix en blanc ‘Llibertat presos polítics’.

Llavors, segons relata, se li ha acostat un policia que li ha ensenyat la placa i li ha demanat que l’acompanyés sense donar-li cap motiu. Com que ell li demanava una explicació, ha relatat que han entrat dos agents més i l’han agafat i li han dit que havia d’abandonar la sala. Segons fonts del Suprem, en canvi, Boada “s’ha resistit a marxar i també a entregar la targeta d’identificació”. Les mateixes fonts apunten que ha aixecat el puny i ha cridat alguna proclama mentre la policia el treia pel passadís del tribunal.

Amenaça de detenció

“M’han dit que jo ja havia de saber que no podia entrar ni amb draps grocs ni amb samarretes d’aquestes”, ha explicat a l’ACN. Boada s’ha excusat que ell no coneixia aquest “reglament” i els ha ofert canviar-se perquè portava una altra samarreta. Un oferiment que, segons Boada, no ha acceptat la policia que, a més, l’ha advertit que si persistia en la seva actitud el detindrien per desordres públics. També li han dit també que no podia accedir al tribunal i que havia d’abandonar la sala.




Boada, que havia estat regidor de la Crida a Sabadell, els ha dit que volia presentar un escrit de queixa però li han reiterat que tenia l’entrada “denegada” i que, en tot cas, s’havia d’adreçar al Consell General del Poder Judicial (que està al costat) per fer-ho. Fins i tot, explica que l’han esperat a les portes del bar on estava –a davant del tribunal- per acompanyar-lo a abandonar la zona. La CUP també ha denunciat els fets a través del seu compte de Twitter.

Altres incidents anteriors

Dimarts passat també es va viure un incident similar però que no va acabar amb expulsió. La policia va obligar a treure’s una samarreta a un membre del públic del judici de l’1-O just abans d’entrar a la sala de vistes. Es tractava d’un membre del col·lectiu ‘Madrilenys pel dret a decidir’, Pedro Casas, que portava una samarreta groga on es podia llegir en castellà, català, gallec i euskera la paraula ‘Llibertat’.

La policia li va dir que no podia accedir a la sala amb aquesta samarreta i que se l’havia de canviar. Com que no en duia cap més, un altre membre del públic n’hi va deixar una de completament blanca i la groga amb els lemes se la va quedar la policia.




Fonts del tribunal recordaven que el criteri marcat per la sala des del principi del judici és permetre l’accés de “símbols ideològics” com llaços o xapes (i també peces de roba de color groc) però que no es permet l’entrada amb “lemes o llegendes” en samarretes o pancartes.

També es va produir un altre incident al final d’una sessió, quan una persona del públic va cridar ‘Visca la república’. La policia el va seguir i identificar als afores del tribunal i l’endemà, quan volia tornar a accedir de públic, li van denegar l’entrada.

Foto portada: imatge general de l’exregidor de la CUP de Sabadell Albert Boada amb la samarreta que ha estat motiu de l’expulsió. Imatge del 25 d’abril del 2019 (Horitzontal).

Comments are closed.