Farrés fa un balanç del 2020 “optimista i de futur”

  • “Anirem a unes vacances d’estiu molt més normalitzades i això és gràcies a la ciència i la vacuna. Me la posaré sense cap tipus de dubte”, assegura l’alcaldessa. 
  • “Hi ha projectes on ens comencen a sortir les coses bé”, manté i diu que l’Ajuntament ha de transmetre també “optimisme i futur”. 

Any molt marcat per la pandèmia, i també en el balanç de l’any de l’alcaldessa de Sabadell. “Ens hi vam haver de bolcar i aturar tots els calendaris i previsions, especialment fins al principi de l’estiu. Hem hagut de repensar tot el que teníem en marxa i un cop passat l’estiu vam apostar molt clarament per no seguir parlant només de la pandèmia i que la pandèmia no ens ho acabés marcant tot”, ha dit Farrés, qui ha assegurat que també és responsabilitat dels dirigents municipals transmetre “optimisme i futur”. 

En el seu tradicional esmorzar amb la premsa, aquest any telemàtic, Farrés ha volgut anar més enllà de la pandèmia de Covid-19 que ha protagonitzat de forma sobtada aquest any. Sí ha assegurat que té previst vacunar-se quan sigui possible:

“S’ha avançat en molt pocs mesos el que hauríem trigat anys. Les vacunes han estat un dels grans èxits de la ciència al segle XX i ho seran al segle XXI. Si tot va com ha d’anar anirem a unes vacances d’estiu molt més normalitzades i això és gràcies a la ciència i la vacuna. Me la posaré sense cap tipus de dubte”. Preguntada per aquest digital si se la posarà en públic com fan altres dirigents internacionals per generar confiança ha assegurat que “veurem que fa tothom i si veig que tots ens la posem públicament perquè veiem que és una forma de generar confiança me la posaré públicament”.

Farrés s’ha definit com a “molt contenta” de “tot el govern que tinc, que ha fet un esforç titànic per respondre la Covid i posar rumb a la ciutat més enllà de la pandèmia”. Més enllà de la pandèmia, Farrés ha destacat tres elements per sobre de la resta.

El primer ha estat que al seu parer “hem tornat a posar en marxa la maquinària perquè teníem l’Ajuntament aturat i això repercuteix en negatiu a tota la ciutat. I ni amb la Covid ni després de la Covid s’ha aturat. L’alcaldessa ha destacat que es donen llicències en un mes, els pagaments es fan a 27 dies i els projectes es tramiten segons el calendari establert.

El segon element que ha destacat és “recuperar l’orgull de Sabadell”. “Estem molt millor que fa dos anys, tenim interlocutors i la gent ens diu ‘que bé, això torna a estar en marxa’ i també podem dir-nos que la campanya de Nadal és molt bona”.

Finalment Farrés ha destacat la vessant econòmica i els “elements de futur”: Taulí, Aeroport, noves inversions al polígon Sant Pau de Riu-Sec o Can Roqueta o l’aposta per estendre el Vapor Llonch i Cal Molins a la fàbrica Sallarés Deu, al barri de Gràcia.

“Hi ha projectes on ens comencen a sortir les coses bé: la Gran Via, els anuncis d’inversions al Taulí, veurem obres el Portal Sud, tira endavant la política de polígons o l’estació de Rodalies a Can Llong. Quan hi ha un govern que tira endavant les coses surten si ens centrem en cinc o sis grans punts de ciutat”.

Per exemple, l’aparcament de l’avinguda de Josep Tarradellas, amb 300 places, que obre aquest mateix dilluns. A llarg termini Farrés defineix com estratègic l’eix Gran Via – Ripoll. Una part assistencial, hospitalària al Taulí, però amb recerca i investigació, el grau d’infermeria de la UAB a l’Artextil, l’ESDi i fins l’Aeroport.

“Hem de fer una operació per obrir la ciutat al riu, similar al que es va fer a Barcelona obrint-la al mar”. M’imagino una ciutat funcionant amb uns polígons funcionant molt millor que ara, en la línia del que s’està fent a Can Roqueta, però també al sud, l’entorn de Sabadell Sud, on hi ha polígons, l’Aeroport i tenim una ciutat que queda partida en aquesta zona”.

Farrés ha avançat que els pressupostos municipals per al 2021 s’han aprovat de forma definitiva. No hi ha hagut al·legacions. Per tant, els comptes del govern estan aprovats de forma definitiva després de passar pel ple fa dies i tenir el vot favorable de PSC, Junts i Podem i en contra d’ERC, la Crida i Cs.

Els pressuposts i el pla de xoc contra la Covid s’ha aprovat amb la mateixa majoria. Farrés lamentat amb “tristesa” el paper de part de l’oposició. “Una part sempre han estat en contra de tot excepte quan ells han governat i una altra part encara no ha paït el resultat de les eleccions. El pla de xoc contra la pandèmia és similar al que s’ha aprovat a altres ciutats i l’oposició ha estat amb un dol permanent i [Esquerra] s’han deixat portar per una altra força que estan en contra de tot [la Crida]. Ho lamento però ens seguirem esforçant”. En relació a Ciutadans ha assegurat que “tenen problemes interns a Espanya i hem de veure com s’acaben situant”. “A l’hora de la veritat no m’acaben aterrant en res concret perquè si no és una falsa negociació. Per deixar de fer unes inversions m’han de dir quines sí farien i no acabo de veure que m’aterrin en res. Es fa difícil negociar sobre intangibles: no se’m pot demanar baixar impostos i fer més inversions”.

Fons europeus

La Unió Europea destinarà 140.000 milions a Espanya, entre 20 i 25.000 milions que es preveu que vagin a Catalunya. Com es prepara Sabadell per captar projectes?

“Estem treballant sobre els projectes Next Generation. Però hem de veure com acaben afectat al món local perquè està molt clar que els acabaran donant a les comunitats autònomes però els ajuntaments no podem optar directament als fons sense passar per la comunitat autònoma. Però espero i estem treballant perquè una part de les polítiques que volem fer, que trigaríem a fer 20 anys, les puguem avançar amb aquests fons: a nivell ambiental, a nivell econòmic com el projecte Gran Via – Ripoll, sostenibilitat en l’àmbit d’habitatge, captació d’inversions a polígons i digitalització”.

Ara per ara es treballa “dintre la casa” però el gran repte serà que “calgui crear una oficina o fer projectes des de fora” perquè els serveis municipals ja van saturats amb els projectes del mandat. “No descartem fer una oficina que vagi més enllà del sector públic de l’Ajuntament. Amb la gent que tenim a les administracions ara mateix no podem fer-ho si volem mantenir els plans d’inversió i hem de buscar fórmules des de fora per poder gestionar amb lideratges compartits, també de la mà d’empreses i sectors potents.

Foto portada: Marta Farrés, fa algunes setmanes presentant la programació nadalenca al Teatre Principal. Autor: David B. 

Comments are closed.