Farrés buscarà el consens del ple per recuperar el servei de càncer infantil al Taulí

El govern socialista buscarà el suport general del ple de Sabadell com a primer pas per mirar de recuperar el servei d’oncologia pediàtrica al Parc Taulí. El Servei Català de la Salut el va traslladar a la Vall d’Hebron aquesta primavera. L’alcaldessa Marta Farrés, que va plantar cara en precampanya, va anunciar una mobilització de ciutat per mirar de recuperar-lo. 

Farrés ha situat al centre de la seva acció política recuperar l’oncologia pediàtrica al Taulí. Primer perquè és un servei històric de la ciutat de Sabadell, ja des de la clínica del Nen Jesús. Segon per reforçar el Parc Taulí, principal empresa de la ciutat en número de treballadors. I tercer com una forma d’exercir una certa capitalitat sabadellenca i sentit de comarca davant la gran Barcelona: si cau el Taulí i es concentren serveis a Barcelona, la història es repetirà en altres casos.




Durant la precampanya Farrés va ser qui desvetllar el tancament i també qui més va plantar cara a la decisió del govern català de concentrar els tractaments d’oncologia pediàtrica a la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu. Llavors el govern municipal va tenir multiplicitat de posicions, des del suport sense condicions a la Generalitat que va prestar Esquerra fins l’oposició oberta de l’espai dels comuns. La Crida es va situar al mig dels dos extrems, però Maties Serracant no va liderar des de l’alcaldia l’oposició al tancament.

Ara Farrés vol iniciar el que va dir durant la campanya: un intent per recuperar oncologia al Taulí. Ho farà buscant el màxim consens possible al proper ple, que es farà divendres, i mitjançant una moció. És a dir, una declaració d’intencions sense cap força més que buscar un posicionament ja no del govern municipal sinó de la majoria, si no totes, les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament.

El precedent de gener

La moció serà similar a la de gener de 2019, poc abans del trasllat. Llavors el resultat va fer 19 regidors a favor de mantenir oncologia al Taulí i vuit (4 d’Esquerra i quatre del PDeCat) contra el text de la moció. Llavors la tensió va arribar al màxim quan el republicà Juli Fernàndez va acusar el PSC “d’utilitzar els nens” per obtenir un rèdit polític (més info: ‘Fernàndez (ERC): “deixin d’utilitzar els nens amb càncer”).

Aquell text aprovat anava en contra del trasllat. El que es debati divendres, que té tots els números d’aprovar-se, és per recuperar el servei.

Com volen recuperar els socialistes el servei de càncer infantil?

Els socialistes volen que es revisi el càlcul en que es basa el CatSalut per traslladar el servei, que fixa en 30 nous casos l’any per mantenir una unitat. Si no s’arriba al número, es perd la unitat i es concentra a Barcelona.

Però, argumenta el PSC, el recompte de tumors del Taulí no és fiable del tot fins l’any 2000 i volen invalidar els registres anteriors. “Si el recompte es realitza entre l’any 2000 i 2016 i es té en compte la població a la que dona servei el Taulí, la xifra de nous casos d’oncopediatria augmenta fins als 55, superant de lluny el mínim de 30 fixat per la UE”, diu el PSC.

Previsible aprovació

Reforçar el Taulí en recerca, assistència i gestió sanitària és un dels pals de paller del programa socialista a les municipals. Ara volen que el primer pas sigui revertir el trasllat d’oncologia infantil. Si els arguments no han canviat gaire en els darrers mesos, la moció tindria l’aprovació garantida per una àmplia majoria del ple.

Foto portada: l’entrada principal del Parc Taulí, fa uns dies. Autor: David B. 

Comments are closed.