Federalistes d'esquerres. Autor: David B.

Federalistes d’Esquerres es presenta a Sabadell

Unes 200 persones s’han aplegat aquest dijous al Casal Pere Quart a la presentació de la secció vallesana de Federalistes d’Esquerres (FdE). Entre el públic estaven presents dirigents del PSC, d’ICV i dels sindicats UGT i CC.OO que indica que la seva proposta va despertar l’interès de l’esquerra no independentista sabadellenca.

L’acte moderat, per la periodista sabadellenca Rosa Maria Puig-Serra, s’ha iniciat amb la intervenció del coordinador vallesà del grup, l’advocat sabadellenc Miguel S. Laguna, que ha donat lectura al manifest fundacional on es defensa la fundació del grup comarcal per “plantejar una alternativa factible, capaç de bastir ponts en la dividida societat catalana, però també per a garantir la convivència sota els principis i valors d’igualtat i fraternitat entre els pobles que conviuen a l’Estat espanyol”. Laguna ha anunciat que el proper 22 de febrer es celebrarà un acte d’homenatge al poeta Antonio Machado, a la plaça que porta el seu nom al barri de Can Rull, amb motiu del 79 aniversari de la seva mort.

Després ha pres la paraula el periodista sabadellenc Antonio Santamaría que ha fet una exposició sobre les tradicions federals a la ciutat. Des de la creació del Club Republicà del Vallès al 1843 fins a la Guerra Civil. Santamaría ha realitzat un periple pels diferents seus i agrupacions polítiques federals, amb especial atenció al Círcol Republicà Federal (CRF) fundat al 1888, anomenat la “catedral republicana del Vallès”, ubicat al carrer Narcís Giralt 40, on ara assaja l’Orquestra Simfònica del Vallès, que va tenir una importància fonamental en la vida política i cultural de la ciutat i que fou l’aixopluc dels demòcrates, lliurepensadors i sindicalistes de Sabadell. En aquest sentit, ha indicat les connexions entre els federalistes i el moviment obrer entorn a la triada de democràcia, federalisme i reformes socials que el van convertir fins a la Guerra Civil en la força política hegemònica de la ciutat.




Carme Valls, metgessa que va desenvolupar part de la seva carrera professional a Sabadell i vicepresidenta de FdE, ha centrat la seva intervenció en el valors del federalisme i ha reivindicat la difusió de la “cultura federal”. S’ha mostrat molt crítica amb els nacionalismes català i espanyol i dels enfrontaments i la divisió que han creat a la societat catalana. Així ha fet una defensa de la diversitat cultural de Catalunya i ha argumentat com el federalisme pot ser la solució per combatre tant l’immobilisme del PP com la unilateralitat del moviment independentista. En aquesta línea ha afirmat que les identitats diferents no justifiquen aixecar fronteres entre persones i ha propugnat el federalisme com la solució als problemes d’un món globalitzat i per a enfrontar-se a problemes com els plantejats per la immigració o el canvi climàtic. En resposta a una pregunta del públic ha explicat les seves negatives experiències a la ràdio pública catalana i la seva decisió de deixar d’assistir com a tertuliana a Catalunya Ràdio per la manipulació informativa i que la va portar a presentar diferents denúncies al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC).

Espai políticament plural

Finalment, ha pres la paraula el degà de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de FdE, Joan Botella. Ha volgut aclarir que l’entitat no és un partit polític, sinó un “espai políticament plural” on conviuen diferents sensibilitats de l’àmbit de les esquerres.

“El federalisme és un sistema que funciona molt bé en els països més avançats del món- ha afirmat- com ara Canadà i Alemanya”. De fet, “més de la meitat de les democràcies més avançades són estats federals”. El federalisme no només resulta a una solució a les tensions territorials, com va succeir a Bèlgica d’ençà la implantació d’una arquitectura federal, sinó que proporciona “solucions pràctiques” a molts problemes de la ciutadania.

Botella va informar que FdE està ampliant el seu radi d’acció a altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol i també que ha demanat participar en la comissió al Congrés dels Diputats sobre la qüestió territorial que pot ser l’avantsala d’una reforma de la Constitució. En aquest sentit, s’ha manifestat contrari a una revisió constitucional que afecti al conjunt de la Carta Magna i s’ha mostrat partidari de reformes puntuals per a respondre a temes concrets com es fa Alemanya.

Acabades les intervencions s’ha obert un animat torn d’intervencions i preguntes de públic on s’han plantejat tot un seguit de qüestions sobre la situació política a Catalunya, les dificultats d’arrelament de la proposta federal i que aquesta tingui una expressió política, així com sobre el futur del catalanisme.

L’origen de Federalistes d’Esquerra

Federalistes d’Esquerra va néixer al setembre de 2012 quan un grup de ciutadans i ciutadanes plantejar-se la necessitat d’obrir un espai federalista a Catalunya davant l’escenari polític sorgit després de la Diada i la convocatòria d’eleccions anticipades i que va culminar el 8 de novembre de 2012 amb un acte al Teatre Goya de Barcelona. FdE va constituir- se el juliol de 2013 presentant-se formalment davant la societat civil en un acte celebrat a l’Ateneu Barcelonès el 25 de setembre de 2013.

FdE propugna una reforma de la Constitució que permeti desenvolupar un sistema federal en base als principis de la cooperació, la lleialtat institucional i la solidaritat entre els pobles d’Espanya. Regenerar el model polític i institucional, fent-lo més democràtic i participatiu, respectuós de l’autogovern de les parts i de la plurinacionalitat d’Espanya. Avançar en la construcció d’una Europa sense fronteres, federal, més justa i solidària.

Entre els membres destacats de l’entitat hi figuren Victòria Camps, Manuel Cruz, Laura Freixes o Carlos Jiménez Villarejo.

Foto portada: Puig-Serra, Laguna, Botella, Valls i Santamaría. Autor: David B.

Comments are closed.