Govern i oposició llimen diferències i dibuixen un principi d’acord

  • L’executiu d’Esquerra i la Crida i l’oposició pacte un terme mig per desbloquejar l’organització.

  • Dilluns a les 19.30 hores un ple extraodinari ha de donar inici a la pràctica al mandat 2015-2019.

Després d’arribar a punt gairebé de no retorn, que va fer recular el govern municipal per no perdre totes les votacions, l’executiu municipal i l’oposició van llimar part de les seves diferencies aquest dijous en una Junta de Portaveus que ha reconduït part de l’organització municipal. A manca d’alguns serrells, segons les fonts consultades, s’han posat les bases d’un acord per fer funcionar el consistori durant tot el mandat. Dilluns, a les 19.30 hores, en un ple extraordinari els regidors tindran l’última paraula.

L’acord, que les fonts consultades donen per gairebé tancat a manca d’alguns detalls, queda a mig camí entre la proposta de l’executiu d’Esquerra i la Crida (vuit regidors) i la del bloc opositor PSC, CiU, Ciutadans, Guanyem i PP (15 dels 27 regidors). Per intermitja no s’allunya gaire tampoc del que volia Unitat pel Canvi, equidistant en el conflicte entre govern i oposició en els darrers dies.

Així si el govern proposava sis càrrecs eventuals per a l’executiu i l’oposició en volia només tres, la proposta que anirà a ple en preveurà fins a quatre, el mateix número amb que va acabar el PSC el mandat anterior. D’altra banda, els assessors dels grups seguiran sent pagats per l’Ajuntament, com demanava l’oposició. Per la seva banda, l’oposició accepta que hi hagi quatre comissions informatives presidides per representants del govern (una per cada àrea de govern) mentre que se’n crearan d’especials pel que fa als mitjans públics i la transparència, que estaran presidides per l’oposició.

D’altra banda, s’ha arribat a un terme mig per autoritzar la tinent d’alcalde Glòria Rubio a compatibilitzar la seva dedicació a l’Ajuntament amb el torn d’ofici. Ella volia una dedicació del 90 per cent i l’oposició del 50. La tindrà del 75 per cent.

Les retribucions de l’equip de govern baixaran un 25 per cent, com el propi executiu preveia i les indemnitzacions també s’aprovaran en base a la proposta inicial. D’altra banda, segons les fonts consultades, alguns regidors del govern s’han compromès a demanar disculpes en públic per les seves paraules al ple, que van ofendre bona part de l’oposició.

Celebrem el canvi d’actitud i fem una valoració molt positiva. El govern ha d’entendre que només tenen vuit regidors i necessiten incloure més grups a l’executiu o pactar totes les propostes almenys amb dos partits més”, ha assenyalat a iSabadell el portaveu de CiU, Carles Rossinyol.

El portaveu de Ciutadans, Joan Garcia, ha assegurat a iSabadell que “hi ha hagut un canvi d’actitud però sobretot el govern ha entès l’aritmètica, cosa que serà molt important per tot el mandat”.

El govern ha declinat fer declaracions, però la convocatòria d’un ple extraordinari per dilluns al vespre és tot un símptoma que la situació s’ha desbloquejat.

Foto portada: el saló de plens, la setmana passada. Autor: J.d.A.

Comments are closed.