Guanghan i Sabadell, unides per l’aviació

  • Una ciutat xinesa amb equivalències amb Sabadell té 20.000 estudiants al seu Aeroport. 
  • L’alcalde de Guanghan al capdavant passa uns dies a Sabadell per estudiar vincles. 

Tot sovint Sabadell rep o configura delegacions de ciutats espanyoles o d’altres països per mirar d’establir ponts i saber com gestionen algunes iniciatives en els seus entorns. Així s’ha fet darrerament amb Pontevedra, amb la peatonalització a l’horitzó, o Eindhoven amb la cogestió entre administració i universitat. Aquest dissabte, però, la visita ha vingut de més lluny: de la Xina. En concret de la ciutat de Guanghan. El vincle és l’aviació. 

A Guanghan cada any estudien 20.000 persones per fer-se pilots d’aviació comercial o controladors aeris. Tenen un aeroport similar al de Sabadell. Per les magnituds de la Xina, el país més poblat del món, és una ciutat mitjana. 590.000 habitants en total, menys de 200.000 al nucli urbà en una àrea amb grans extensions rurals encara.

Guanghan està situada a 23 quilòmetres de Chendgu, la cinquena ciutat xinesa en població, amb més de 10 milions d’habitants i capital de la província de Chijuan.




Malgrat ser una ciutat no excessivament ben comunicada, la principal indústria de Guanghan és la turística, ja que conté en un museu arqueològic les runes de Sanxingdui, per a alguns arqueòlegs tant importants si no més que els guerrers de terracota de Xian. La ciutat xinesa i la vallesana tenen algunes similituds més enllà de viure a l’ombra d’una conurbació, la de Chendgu per un costat i la de Barcelona per l’altre.

Pel que a Sabadell pertoca ara no interessa tant aquest aspecte sinó la seva Universitat d’Aviació Civil, que instrueix la majoria de pilots comercials i controladors aeris. Té més de 20.000 alumnes cada any a partir d’un aeroport similar al de Sabadell. La delegació xinesa, de viatge a la ciutat fins aquest dilluns, ha visitat l’Aeroport de Sabadell aquest dissabte al matí. Els representants xinesos volen conèixer la infraestructura, on han estat rebuts pel director de l’Aeroport, i l’activitat de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell. També han estat rebuts per una delegació municipal al saló de plens, bàsicament els regidors del govern i també part dels de Junts per Sabadell. L’alcalde de Guanghan, Du Shangwu, ha encapçalat la delegació xinesa.

Foto portada: intercanvi de presents entre l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i l’alcalde de Guanghan, Du Shangwu. Autor: @aj_sabadell via Twitter. 

Comments are closed.