Foto portada: presentació de la candidatura 'Sí Podemos. És l'hora de la gent'. Autor: J.d.A.

Guia bàsica del procés intern a Podemos Sabadell

  • Tres candidats opten a ser el Secretari General a Sabadell de la nova formació política.

  • Es presenta públicament la candidatura ‘Sí, Podemos. És l’hora de la gent’, amb 17 membres.

La formació política que ha sacsejat el mapa electoral estatal, Podemos, s’organitza aquestes setmanes als municipis. A Sabadell s’ha obert el període que ha d’acabar amb la formació del Consell Ciutadà, de 17 membres (l’equivalent a una executiva) i un secretari general. Podemos es presentarà a les municipals. Caldrà veure si se sumen a alguna proposta o opten per la via de l’agrupació d’electors.

Podemos va sacsejar el mapa polític espanyol a les eleccions europees, on van obtenir cinc diputats per sorpresa. Des de finals de maig, no han parat de créixer i segons les enquestes podrien guanyar les properes eleccions al Congrés dels Diputats. En aquests mesos, la formació s’ha estructurat a nivell estatal, amb el lideratge de Pablo Iglesias, i ara ho fa a nivell autonòmic i local. A Sabadell estan immersos en l’elecció del Consell Ciutadà i el Secretari General, que seran escollits durant aquest mes i presentats a començament de gener.

Tres candidats per a Secretari General

Tres persones s’han presentat al càrrec de Secretari General. Són Andreu Sánchez, Fofó Espínola i Ramon Vidal. Andreu Sánchez té 57 anys, és administratiu actualment a l’atur i va néixer a Almeria. Va col·laborar amb la Joventut Comunista i moltes dècades després amb el 15M. Per la seva part, Fofo Espínola va iniciar el seu activisme al 15M Sabadell. Fa unes setmanes va ser l’encarregat de llegir el manifestat en una manifestació per la millora de les Urgències del Taulí. És vocal de l’Observatori Ciutadà Municipal de Sabadell (OCM). Treballa com a gestor administratiu a la facultat de Química de la UB i cobra 1.600 euros mensuals, com ell mateix reconeix a la seva presentació. Finalment, Ramon Vidal té 50 anys, va néixer a Barcelona i també està ara a l’atur, havent desenvolupat bona part de la seva carrera professional com a consultor en noves tecnologies.

41 candidats al Consell Ciutadà

Així mateix, 41 persones opten a ser un dels 17 membres del Consell Ciutadà, l’equivalent a una executiva de partit. El miler d’inscrits a Podemos Sabadell poden escollir els seus favorits, de forma individual, a través d’internet. Tothom, sigui inscrit o no, poden consultar els seus programes i identitats a l’espai creat per a tal efecte a la web de Podemos sobre Sabadell.

Dues llistes

Malgrat que les votacions són individuals, s’han creat dues llistes grupals. Per un costat, ‘Sí, Podemos. És l’hora de la gent‘. S’ha presentat aquest dilluns a l’Espai Àgora, de Sol i Padrís. Està formada per 16 aspirants al Consell Ciutadà, i un aspirant a Secretari General, Ramon Vidal. En formen part l’actual president de la FAV, Manuel Navas, el periodista i escriptor Antonio Santamaría, o la mestra jubilada Marta Campoy. ‘Sí, Podemos. És l’hora de la gent’ presenta el seu projecte com participatiu, tal com ha explicat el psicoanalista i membre de la llista, Ernest Payà, que ha assegurat que les decisions dels hipotètics regidors seran preses amb consultes a la ciutadania. Vidal ha dit que la candidatura es conforma “des de baix però amb voluntat de guanyar”. Així mateix, Santamaria ha afegit que volen “regenerar la ciutat”, que viu una “emergència” social. La periodista Eva Jiménez ha destacat que la llista està formada per gent de tots els barris, senya d’identitat del projecte, i de totes les edats, entre els 23 i els 65 anys.

Per altra banda, la candidatura ‘Podem en plural‘. D’entrada, es consideren la llista alternativa i està formada per 13 membres. En alguns casos, estan vinculats al 15M Sabadell i també al sindicat CGT. Hi forma part també un dels impulsors de Sabadell Acull Infants Sahrauís, Marcos Costa. Dos dels tres candidats a secretari general estan relacionats amb aquesta candidatura: són Fofo Espínola i Andreu Sánchez.

Finalment, hi ha cinc candidats a formar part del Consell Ciutadà, però que no formen part de cap llista. Entre ells, es trobe l’exsecretari general del sindicat USOC, Manuel Navarrete o el conegut veí de la zona nord, Juan Quirós.

Calendari

Els tres candidats a Secretari General i els 41 aspirants a formar part del Consell Ciutadà (formin part o no d’una llista) estan ara en campanya. Entre els dies 26 i 30 de desembre es faran les votacions per internet. Es preveu que el dia 2 de gener es sapiguin els resultats i que el 3 de gener es faci un acte públic obert a la ciutadania (més info: ‘Podemos dibuixa el seu full de ruta‘).

La feina, però, no acabarà ni molt menys: durant el mes de gener (almenys és la voluntat del grup ‘Sí Podemos. És l’hora de la gent) decidiran com concorren a les eleccions municipals, si ho fan en alguna candidatura de confluència (Crida per Sabadell, ICV-EUiA, Procés Constituent, Sabadell Guanyarà) o si, pel contrari, opten per usar l’eina de l’agrupació d’electors. “Si hi hagués una candidatura d’unitat a l’esquerra del PSC, ens sumaríem. Però hi ha grans dificultats”, ha dit Santamaría. Així mateix, a nivell estatal Podemos ha decidit no usar les seves sigles en els comicis locals. Per tant, si el cercle local es presenta a les municipals ho hauria de fer amb una altra marca.

Foto portada: presentació de la candidatura ‘Sí Podemos. És l’hora de la gent’. Autor: J.d.A.

6 Comments