ICV

ICV demana tres dimissions per “mala gestió” econòmica

  • Els ecosocialistes demanen que Capdevila, Ayuso i un directiu renunciïn al càrrec per “mala gestió econòmica”.

  • Es perd una subvenció de 600.000 euros i ingressar 1,4 milions a l’Agència Tributària.

La gestió econòmica de l’ajuntament de Sabadell ha centrat aquest dijous una dura intervenció del grup municipal d’Iniciativa per Catalunya Verds, que s’ha tancat amb la petició de tres dimissions del govern local. Segons ICV, s’ha confirmat que el consistori ha perdut una subvenció de 600.000 euros per fer el viver d’empreses a Can Roqueta. A més, cal ingressar a l’Agència Tributària 1,5 milions per desajustos amb l’Impost de Valor Afegit associat a la Pista Coberta d’Atletisme.

Les queixes d’Iniciativa per Catalunya  Verds per les quals demanen que la tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Montserrat Capdevila, el regidor d’Esports, Josep Ayuso, i l’alt directiu Toni Aranda dimiteixin són dues diferents:

1. La subvenció perduda del viver d’empreses industrials

Ja va trascendir fa uns mesos però en els darrers dies s’ha confirmat que l’ajuntament de Sabadell ha perdut una subvenció de 600.000 euros dels fons FEDER per construir el viver d’empreses industrials a Can Roqueta. L’obra s’està fent però l’Ajuntament no pot comptar amb aquesta aportació de la Unió Europea ja que diversos retards en l’obra i el que ICV considera “mala gestió” ho fan impossible.La subvenció s’ha perdut perquè l’obra no s’ha construït al ritme previst ni exigit per complir amb els terminis que demana la UE.

Hem dit moltes vegades que fer un viver d’empreses industrials ara mateix no era necessari ni útil. Però ara a sobre s’haurà fet una inversió i s’haurà perdut la subvenció”, assegura Carme Garcia.

Per aquest punt, Garcia assenyala el gerent de l’empresa municipal Promoció Econòmica, Antoni Aranda. La portaveu d’ICV creu que hauria de dimitir, però també la tinent d’alcalde, Montserrat Capdevila “que hauria de vetllar perquè aquests diners no s’haguessin perdut”.

2. 1,5 milions per a l’Agència Tributària per desajustos amb l’IVA de la Pista Coberta d’Atletisme

La segona reclamació és més tècnica i afecta l’empresa Sabadell Equipaments i Serveis (que gestionava la Pista Coberta d’Atletisme però que ja no existeix perquè s’ha fusionat amb Promoció Econòmica). L’Agència Tributària reclama gairebé un milió i mig d’euros ja que el consistori s’havia devengat més diners dels que, segons Hisenda, tocava. “L’Ajuntament ha volgut fer la pirula a Hisenda i no ha colat”, ha assegurat de forma molt gràfica Garcia, que demana la dimissió del regidor d’Esports, Josep Ayuso, per aquests fets. “La Pista Coberta és una obra faraònica, que ens ha costat un ull de la cara”, remata Garcia, mentre que Carles Marlés, regidor ecosocialista, assegura que es van trobar aquestes informacions en el darrer Consell d’Administració de Promoció Econòmica. A banda de que l’Ajuntament ha de tornar una quantitat que va rebre de més per l’IVA (1,22 milions), ha de pagar una sanció que imposa l’Agència Tributària de 145.000 euros.

Durant la reunió, segons ICV, la tinent d’alcalde Capdevila volia sotmetre a votació que l’empresa municipal demanés un préstec de 1,5 milions al propi Ajuntament i que comencés a negociar un altre préstec, de 2,5 milions, amb les entitats financeres. L’oposició, que té majoria al Consell d’Administració, es va negar a votar la proposta.”No aixequem cap i paguem i durant molts anys haurem de pagar tans anys de polítiques faraòniques”, ha lamentat Garcia.

El govern assegura que és “populista i demagògic”

En resposta a la petició d’ICV, el tinent d’alcalde de Recursos Humans i portaveu del govern, Ramon Burgués, assegura que encara no se sap quina part de la subvenció del FEDER es deixarà de rebre, dient que en el pitjor dels casos seran 600.000 euros però que “segurament serà menys”.

D’altra banda, assegura que pel que fa als IVA de la Pista Coberta, el problema és causat per un canvi de criteri de l’Agència Tributària, que ara no accepta el que ha acceptat durant anys, i que s’ha fet un escrit de disconformitat demanant que es determini la quantitat exacta que “hem de tornar”. Segons ICV el pagament s’hauria d’haver efectuat el dia 5 de juliol. Burgués assegura que de moment no s’ha pagat res.

Sobre les peticions d’ICV, Burgués assegura que “enmig d’un litigi és exagerat demanar dimissions i ens sorprèn que una formació com ICV caigui en el joc populista i demogògic de demanar dimissions”. Per la seva part, ICV no descarta que, a mida que es coneguin més detalls, ampliïin el número de persones que volen que dimiteixin.

Foto portada: La portaveu d’ICV a Sabadell, Carme Garcia, i el regidor Carles Marlés, aquest dijous. Autor: J.d.A.

12 Comments