ICV opta per un canvi de la política europea sobre immigració

  • Iniciativa organitza un debat al voltant de les migracions que propugna un gir de 180 graus.

  • Ernest Urtasun (candidat al Parlament Europeu): “Europa ha fracassat en fer una política migratòria progressista”.

ICV Sabadell ha acollit l’acte ‘La fortalesa europea: una política que mata persones’, per debatre al voltant de les polítiques migratòries a la Unió Europea i els estats membres. Els ecosocialistes opten per un canvi radical en aquesta qüestió, posant el respecte als Drets Humans al centre de l’acció política. L’acte ha comptat amb l’eurodiputada dels Verds, Ska Keller, i el candidat d’ICV al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, entre altres.

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions, l’any 2013 van morir 2.360 persones migrants a les fronteres europees. ICV considera que els governs es limiten a lamentar les morts mentre que impulsen o mantenen lleis que penalitzen els migrants o consideren il·legal ajudar els migrants. A més, denuncien que altres persones pateixen tortures, detencions arbitràries, persecucions i abusos, com per exemple, als Centres d’Internament per a  Estrangers (CIEs). De fet, una representació dels membres d’ICV a l’acte de Sabadell va ser el mateix dia davant el CIE de la Zona Franca de Barcelona. La diputada Sara Vilà va entrar aquest divendres al CIE fent-se passar per familiar d’una de les detingudes. Els ecosocialistes creuen que a Catalunya tampoc hi ha voluntat per tancat els CIEs amb l’actual relació de forces parlamentàries.

Per la seva part, l’eurodiputada del Grup Verd Europeu, Ska Keller, s’ha mostrat enutjada per no poder entrar al CIE i s’ha compromès a portar la qüestió a la Comissió Europea i al Parlament:

No és possible que no es compleixin les lleis, que s’agredeixi als interns i que s’impedeixi l’entrada als europarlamentaris que hem de vetllar i tenim l’obligació de controlar aquestes institucions”, ha assegurat.

Keller ha mostrat la seva preocupació pel fet que la crisi incrementi els discursos racistes i la intolerància cap a la vulneració dels Drets Humans.

Iniciativa per Catalunya vol un canvi de les polítiques europees sobre migracions. El candidat d’ICV al Parlament Europeu en les properes eleccions, Ernest Urtasun, ha assegurat que Europa “ha fracassat en fer una política migratòria progressista”. Opta per fer de la política migratòria un tema clau en els propers comicis europeus. Urtasun assegura que Espanya està “a la cua de la Unió Europea” en matèria d’asil, com s’ha vist per exemple en el cas de Síria (Espanya només accepta una trentena de refugiats sirians).

Assistents a l'acte d'aquest dilluns. Autor: ICV.
Assistents a l'acte d'aquest dilluns. Autor: ICV.

En l’acte de divendres, també ha explicat el seu testimoni Senagbé Kpekou, un refugiat de Togo resident a Sabadell, que va deixar el seu país i denuncia la “hipocresia europea”. Han intervingut també diversos assistents, entre ells representants de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), Sos Racisme, la Lliga dels Drets dels Pobles, el Servei Ciutadà d’Acollida a l’Immigrant (SCAI) o Amnistia Internacional.

Foto portada: Urtasun, Keller i Kpekou, a l’acte de divendres. Autor: David B.

One Comment