Carme Garcia Sabadell

ICV vol una intervenció urgent a la nau de la ZH

Iniciativa per Catalunya Verds exigeix la neteja immediata d’un solar situat a la Zona Hermètica que conté plaques de fibrociment, entre altres molts residus. La formació ecosocialista s’afegeix així al Partit Popular, que divendres demanava la retirada de les uralites, fetes d’amiant, un material altament cancerígen si s’inhala la pols.

Panoràmica-nau-interior
Estat de la nau, la setmana passada. Autor: iSabadell

La nau conté fins a una tona d’uralita que ha anat quedant al descobert a mesura que la nau s’ha anat degradant fins l’estat actual. Podeu veure més imatges, a la galeria Flickr d’iSabadell.

Segons van assenyalar la setmana passada a Ràdio Sabadell, el consistori ha multat en dues ocasions els propietaris de la nau abandonada. Tot i així, si els propietaris no netejen la nau, l’ajuntament haurà de fer-se càrrec del procés i després haurà d’aconseguir cobrar. La neteja serà complexa, ja que el transport d’amiant s’ha de fer amb equips especials i seguint uns protocols de seguretat.

Iniciativa, però, exigeix una intervenció immediata per treure l’amiant i netejar el solar. La portaveu del grup, Carme Garcia, ha estat a les instal·lacions i, segons asseguren en una nota, s’ha protegit amb una màscara per evitar inhalar amiant.

Què és l’amiant?

El fibrociment amb amiant no té perill sempre i quan no s’esmoli perquè, de fet, allò veritablement perillós és la pols. L’amiant és indestructible i ignífug. Per tant, si s’inhala es pot instal·lar en l’aparell respiratori.

Són diversos els testimonis de persones que han patit els efectes de l’amiant. Sense anar gaire lluny de Sabadell, centenars de persones, treballadors però també veïns i familiars de l’antiga empresa Uralita de Cerdanyola van patir i pateixen els seus efectes.

D’altra banda, segons la formació ecosocialista, per la nit hi ha gent desmantellant la nau, portant-se les bigues de ferro i fent caure les plaques d’uralita de la teulada.

Per tant, considerant que el temps en aquest cas es un factor que juga en contra, demanen una intervenció urgent al consistori.

Comments are closed.