Mercuri: imputada l’exregidora i exdiputada Montserrat Capdevila i tres funcionaris

La investigació de la peça 21 del cas Mercuri afectava fins ara només actors privats (bàsicament, empresaris). Però des de fa uns dies també ho fa al consistori: una regidora, un alt càrrec i tres funcionaris en el moment dels fets han estat imputats en una nova derivada de la teranyina mercurial. La setmana vinent declararan als Jutjats de Sabadell.

Tot deriva de les obres d’ampliació d’un concessionari de vehicles a Sabadell per part de l’empresa Sitjas Motor. Les obres es van fer l’any 2010 però no es va pagar de forma correcta l’Impost d’Activitats Econòmiques dels anys 2010 i 2011. Aquell any una inspecció de la Unitat Tributària municipal va detectar el frau. La hisenda local va reclamar una declaració complementària de l’IAE de poc més de 3.600 euros. Segons els investigadors, l’empresa procedeix a fer gestions per aconseguir una factura falsa i evadir el pagament de la mà de Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors i tiet de l’alcalde, Manuel Bustos, .

Pels fets fins ara estaven imputats tant Antoni Sitjas, propietari del concessionari, com el president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, i el constructor Josep Adrobau. Com ja va explicar iSabadell, el jutge instructor del cas Mercuri va fer peça separada, la 21 de la trentena que corresponen a la investigació (més info: ‘Melquíades Garrido: familia, poder y dinero‘).

Però ara s’han afegit noves imputacions. Entre elles, la de l’exregidora i exdiputada Montserrat Capdevila, de l’exdirector d’Espai Públic de l’Ajuntament, Xavier Izquierdo, i de tres funcionaris: Josep Abellán, Pilar Saura i Josep Teixidó. Abellán era el gerent de l’Agència Tributària de Sabadell i coordinador de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, Saura era inspectora de l’Hisenda local i Teixidó era el cap de l’assessoria jurídica de l’Agència Tributària de Sabadell.

Segons les pesquises del cas, després de diverses gestions dels càrrecs polítics i funcionarials del consistori, l’any 2012 es va acceptar com a bona una factura falsa i es va acordar regularitzar el deute, donant carpetada al frau. En aquell moment, però, Melquíades Garrido ja tenia el telèfon punxat per ordres de la Fiscalia Anticorrupció, i els investigadors han estirat del fil fins el punt que la setmana vinent part dels implicats hauran de donar noves explicacions als Jutjats de Sabadell. Estan imputats per falsificació documental, tràfic d’influències i prevariació, segons ha fet públic aquest dimecres l’acusació popular.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular en el cas, assegura que el cas mostra els tentacles del bustisme:

No es tracta d’una peça menor perquè condensa el que hi ha darrera de la trama mafiosa i corrupta. No parlem del tiet ni d’un empresari que s’ha ficat en un merder per 3.000 euros sinó de la implicació de tot un seguit d’alts càrrecs que havien de vetllar pels interessos generals i els procediments legals. Veiem com qui guardava el galliner era el llop”, ha assegurat un dels portaveus de la plataforma, Isidre Soler. “Qui havia de vetllar pel compliment de la legalitat s’avé a fer un tripijoc amb Melquíades Garrido, qui té grans influències a l’Ajuntament”, afegeix.

La peça implica l’exregidora i exdiputada socialista Montserrat Capdevila, qui segons la investigació posa en contacte Garrido amb l’alt càrrec que pot decidir si s’accepta la factura falsa.

Emplaçament al quatripartit

L’acusació popular emplaça ara l’executiu municipal a obrir expedient informatiu als funcionaris afectats, com s’ha fet des de l’entrada del nou govern a l’Ajuntament. “Entenem que els hauran d’obrir expedient per veure si hi ha hagut perjudici econòmic per l’Ajuntament”, sosté l’advocat Raúl García Barroso.

En altres peces del cas Mercuri, s’ha imputat entre funcionaris i càrrecs de confiança al cap de l’assessoria jurídica de l’Ajuntament (amb expedient obert), el cap d’Urbanisme (jubilat fa dos anys), el cap de la Policia (de baixa mèdica des de l’estiu), l’antiga cap d’Alcaldia (cessada per l’alcalde Juan Carlos Sánchez) i el cap d’Espai Públic (cessat pel nou govern). A la llista ara s’hi afegeix el cap de Serveis Econòmics (ha estat recol·locat en un altre departament en les darreres setmanes), el cap de l’assessoria jurídica de la Hisenda local i una inspectora.

Obertura d’expedients

Arrel de la imputació de tres treballadors municipals, l’ajuntament de Sabadell ha decidit obrir expedients informatius amb l’objectiu d’aclarir si s’ha incorregut en alguna falta administrativa.

L’Ajuntament ha remarcat també que està personat com a acusació particular del cas Mercuri, com a màxim vetllador dels interessos corporatius i de la ciutat.

Foto portada: els membres de la plataforma, a l’auditori del casal Pere Quart. Autor: J.d.A. 

3 Comments