Mossos d'Esquadra, entrant al consistori, el 27 de novembre de 2012. Autor: David B.

Isidre Soler (Sabadell lliure de corrupció): “el Mercuri no és un fet concret, és tot un món”

El 27 de novembre de 2012, les investigacions policials donaven a conèixer que Sabadell era epicentre d’un dels casos de corrupció més greus de Catalunya. Ara, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha volgut fer balanç d’aquests quatre anys de Cas Mercuri en un acte al Casal Pere Quart.

Els jutjats de Sabadell, encarregats de dur a terme la investigació, han avançat en el cas però només hi ha una peça jutjada i una condemna d’un any i quatre mesos de presó per a Manuel Bustos, el seu germà Paco i Daniel Fernàndez. Tot i això, cap dels tres entrarà a presó perquè la condemna ha quedat suspesa per ser inferior a dos anys, com ha explicat l’advocat de l’acusació particular, Raul García Barroso.

García Barroso ha estat l’encarregat d’explicar la part informativa del cas. Segons l’advocat, el cas Mercuri és un exemple de que la corrupció va més enllà de maletins o sobres, també formen part d’aquesta pràctica els tractes de favor o les col·locacions il·legals. “Sempre es dóna la culpa al que està a dalt de tot”, ha dit García Barroso, “però les persones del mig són iguals”.

Escoltes telefòniques legals

L’advocat ha explicat que el més important que s’ha aconseguit en aquest últim any ha estat que el Tribunal Suprem fes sentència ferma de que les escoltes telefòniques són legals. La defensa de Bustos, tal com ha dit García Barroso, era intentar que no s’arribés al fons amb les escoltes, que eren la prova principal, “però si la màxima autoritat diu que és legal, un jutge inferior no farà el contrari”.

Isidre Soler, membre de Sabadell Lliure de Corrupció, ha parlat de la importància que “qui va impulsar la lluita contra la corrupció està governant la ciutat”, tot i que també ha assegurat que “els efectes del bustisme trigaran molt a reparar-se”.

Paper dels mitjans de comunicació

En l’acte hi ha participat tres periodistes, Jordi de Arriba, Ivanna Vallespín i Jordi Ribalaygue, que han fet un debat sobre diferents aspectes del Cas Mercuri a partir de la “visió externa i més complerta” que tenen. Vallespín ha parlat de les primeres reaccions que hi van haver en esclatar el cas, quan hi havia “molta confusió de per què entraven a l’ajuntament i qui eren els acusats”.

Els tres periodistes també han fet autocrítica del paper que van tenir els mitjans durant l’època del govern de Bustos. D’aquesta manera, de Arriba ha dit que els mitjans haurien de “vetllar pel què fa el govern”, mentre que Ribalaygue ha remarcat la funció dels mitjans de “fiscalitzar la política”.

De Arriba, Vallespín i Ribalaygue han fet un repàs sobre les diferents peces del cas i les seves característiques. Tot seguit, s’ha donat la paraula al públic, que ha fet un torn de preguntes i reflexions per cloure l’acte.

Foto portada: Mossos d’Esquadra, entrant al consistori, el 27 de novembre de 2012. Autor: David B.

Comments are closed.