Joan Tardà. Autor: David B.

Tardà: “l’estat espanyol és una democràcia ‘low cost”

Joan Tardà ha estat l’encarregat de la tercera conferència del cicle República i valors republicans, organitzat per Sabadell per la República, i ho ha fet amb una xerrada aquest dijous on ha parlat d’algunes de les bases del republicanisme.

Joan Mena, sabadellenc diputat al Congrés, ha fet la presentació de l’acte recordant que “s’ha de fer fora una monarquia que és hereva d’un règim franquista i és corrupta”. Tardà ha agafat el relleu deixant clar que “ser republicà és més que ser un menja-Borbons, tot i que és imprescindible”.

Joan Tardà ha recordat que “les tres idees de la república són molt potents però al llarg de la història han viscut moltes contradiccions”, i ha afegit que “el problema actual dels valors republicans és que entren en crisi quan el model d’estat del benestar entra en escac”, exemplificant-ho amb el “retrocés democràtic” de l’estat espanyol.

Joan Tardà, Joan Mena. Autor: David B.
Tardà, Balart (Sabadell per la República) i Mena. Autor: David B.

El diputat d’Esquerra Republicana ha posat l’accent en com es poden adaptar els valors republicans al segle XXI, ja que, segons considera, “hi ha les condicions perquè el republicanisme sigui hegemònic durant la pròxima dècada i, per tant, hem de definir i concretar els seus valors”.

Crítica a l’estat espanyol

“L’estat espanyol és una democràcia, i dir que no seria una bajanada, però és una democràcia low cost”, ha etzibat Tardà, que ha afegit que “hi ha greus problemes pel que fa a la separació de poders perquè no existeix, hi ha un repartiment de poders”. Tardà també ha parlat de l’educació, la sanitat, la fiscalitat, el treball i la laïcitat en relació amb els valors republicans. En acabar la conferència de Tardà s’ha obert un torn de preguntes perquè els assistents poguessin debatre amb els ponents.

Foto portada: Tardà, Balart i Mena durant la xerrada. Autor: David B.

Comments are closed.