Foto portada: Junqueras i l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, reunits amb entitats econòmiques. Autor: J.d.A.

Junqueras: el Parlament decidirà si es puja o baixa l’IRPF

  • El vicepresident xifra en uns 650 milions el cost de baixar el tipus de l’IRPF a les rendes baixes.

  • El republicà sosté que amb el tribut català a les entitats financeres, suspès pel TC, es podrien baixar impostos.

En la setmana on han emergit les diferències en relació a la política tributària entre les formacions de la coalició Junts pel Sí, el vicepresident de la Generalitat i president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha defensat des de Sabadell baixar el tipus de l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes.

Segons el republicà, la mesura seria positiva per a reactivar el consum en un context de baixa inflació, fent que la recaptació perduda en l’IRPF es pogués compensar a través d’altres figures, com l’IVA. És la proposta que el vicepresident ha posat sobre la taula des de Sabadell per complir el mandat parlamentari sorgit del ple de la pobresa. N’hi ha d’altres, com l’impost a les entitats financeres, que preveia ingressar 650 milions, però ha estat suspès pel Tribunal Constitucional.

Si poguéssim cobrar l’impost sobre dipòsits financers podríem cobrir pràcticament íntegrament la rebaixa”, ha expresat Junqueras. El govern espanyol ens impedeix aquesta eina i les seves decisions dificulten el nostre marge de maniobra”, ha afegit.

El vicepresident d’Economia i Hisenda no ha esmentat una pujada d’IRPF a les rendes més altes i s’han centrat en la voluntat de reduir els tipus a les més baixes, per anar-los igualant amb el tipus mig a l’Estat, del 9,5 per cent, quan a Catalunya és del 12 per cent.

No obstant, ha assegurat que el govern de Junts pel Sí no tindrà una concreció en la proposta de pressupostos enviada al Parlament a través de la llei d’acompanyament. Serà el Parlament, en el debat de pressupostos, com s’articula el mandat per reduir la pressió fiscal a les capes més desfavorides. “La llei d’acompanyament no tindrà propostes ni concrecions d’aquest tipus”, ha afegit.

Visita a Sabadell

El vicepresident de la Generalitat s’ha reunit a Sabadell amb una delegació de representants d’entitats econòmiques (patronals i sindicats), universitàries i gremis professionals. Prèviament, ha estat rebut per la Corporació Municipal i alguns regidors, signant en el llibre d’honor i reunint-se breument amb l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC). La visita ha acabat al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, posat en marxa durant l’anterior mandat.

Foto portada: Junqueras i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, reunits amb entitats econòmiques. Autor: J.d.A.

Comments are closed.