Foto portada: el president d'ERC, Oriol Junqueras. Autor: David B.

Junqueras: “no ens conformarem amb un gest que ens faci callar durant 25 anys”

  • Junqueras presenta ERC com l’instrument més transversal del catalanisme.

  • Rufián assegura que “qui vulgui quatre ministeris, que voti a Podemos. Qui vulgui la República, a ERC”.

Multitudinari acte central de campanya d’Esquerra Republicana de Catalunya al Passeig de la plaça Major. Un mínim comú denominador a totes les intervencions: l’únic canvi possible està encarnat per les sigles republicanes. Esquerra s’ha explicat com una formació diversa i transversal de Catalunya. “Qui vulgui quatre ministeris en un govern, que voti Podemos. Qui vulgui la República, que voti a Esquerra”, ha assegurat el cap de llista, Gabriel Rufián.

Amb una majoria parlamentària independentista a Catalunya, Esquerra Republicana no està diposada a diluir la força del moviment sobiranista en un hipotètic procés reformista al conjunt de l’Estat espanyol. “No esperarem”, ha dit l’històric diputat Joan Tardà. Amb una mirada posada sobre En comú Podem, els republicans posen tota la carn a la graella per concentrar els vots dels que volen canvis el proper 26 de juny. “Tenim gent de tots els orígens, de totes les comarques, que venen d’entitats cíviques, dels sindicats, del món de l’empresa, de tot el món. Estimem tant el nostre poble que volem assemblar-nos al màxim a ell. De nou diputats al Congrés, sis són independents. De sis membres al govern, quatre són independents. Dos terços. Busqueu al món algun partit que hagi mostrat aquesta generositat d’obrir les seves llistes. Sempre. Si hi ha una força de síntesi en aquest país és Esquerra Republicana i l’aprofitarem per portar aquest país a la victòria”, ha assegurat el president del partit, Oriol Junqueras.

No ens conformarem amb un gest que ens faci callar durant 25 anys. No volem que el país calli mai. Guanyar no és un luxe. Volem guanyar. Fins a la victòria sempre”, ha acabat Junqueras, qui ha tancat l’acte central d’Esquerra, realitzat a Sabadell en una carpa habilitada al Passeig.

El cap de llista d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha homenatjat l’expresident de Súmate i ara diputat de Junts pel Sí, Eduardo Reyes, perquè “contigo empezó todo”. “Creiem que els de Podemos són tant republicans i d’esquerres com nosaltres. L’única diferència amb els de Podemos és que ells no poden. Però és que tampoc volen. Ens hem votat i ens hem aplaudit mútuament amb ells. Però l’únic canvi possible es diu República catalana. El país que imagina Podemos es diu Catalunya”.

Foto: David B.
Rufián, durant l’acte. Foto: David B.

Rufián ha assegurat que el candidat de Podemos, Pablo Iglesias, ja semblava un candidat socialista al debat a quatre, rodejat de tres senyors de dretes: “recordo el Pablo Iglesias de La Tuerka: qui volia assaltar els cels. Tu, Pablo, abans molaves. Però qui vulgui quatre ministeris en un goven d’Espanya amb Pedro Sánchez, o més aviat Susana Díaz, que voti a Podemos. Qui vulgui la República que voti a Esquerra”, ha tancat.

Rovira carrega contra Convergència

Per la seva part, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha centrat la seva intervenció en carregar contra les polítiques sanitàries (sense esmentar-ho) de CiU. Ha parlat de “massa males pràctiques” i de garantir els drets socials dels ciutadans. “No rescatem clíniques privades”, ha assenyalat, amb el conseller de Salut, Toni Comin, present a l’acte. “Estem començant a revertir derivacions fosques de malalts a clíniques privades”, ha afirmat, a la vegada que s’anaven “tancant plantes a hospitals públics i pagant factures als hospitals privats”.

El número 2 per Barcelona, Joan Tardà, ha defensat la fraternitat entre els pobles de la “Ibèria”.

Quan Susana Díaz ens vol ofendre llançant insults de tota mena els diem: ‘Visca Andalusia lliure i republicana’. Quan Batet ens diu que els independentistes volem fracturar la societat catalana els diem que nosaltres volem democràcia”. També hem sentit com un partit polític al que hem obert els braços i celebrem que per fi algú digui a Espanya que cal el dret a decidir, ens diuen que hem d’esperar. Si a Catalunya tenim l’escenari que fa possible un gran avenç per a les classes populars per repartir millor riquesa és just fer-nos esperar? La República catalana sempre serà aliada de la República espanyola. No esperarem. Volem gestionar els nostres propis recursos. Volem socialitzar la riquesa”.

Tardà ha demanat un aplaudiment pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont: “per primer cop tenim un govern independentista amb cinc republicans. Han de fer la feina i la faran. Però demano als companys i companyes de la CUP que ens ajudin. Tenim la majoria parlamentària que ens farà vencedors. I podem tots plegats aprendre dels errors”.

Vidal: “a Espanya no saben ni formar govern”

El candidat al Senat, Santi Vidal, ha assegurat que “l’estat espanyol està en descomposició. Són uns inútils que no saben ni formar govern. Nosaltres sí sabem on anem i on arribarem. Si Pedro Sánchez ens hagués donat el reconeixement com a nació i el dret a decidir, ara a Espanya hi hauria govern. No va voler. Ara que s’ho facin”. Segons Vidal, el full de ruta sobiranista segueix en peu: “a finals del 2017 tots tindreu a la butxaca el carnet d’identitat de la República catalana”.

Foto portadada: un moment inicial del míting. Autor: David B.
Un moment inicial del míting. Autor: David B.

La candidata número 4 per Barcelona, la uruguaiana Ana Surra, ha fet aixecar el públic defensar Esquerra com una formació inclusiva i assegurant que “Rajoy no sap del que parla quan parla de refugiats però tampoc dels aturats, desnonats o exclosos. No sap del que parla”.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, encara convalescent d’una caiguda domèstica, ha participat a l’acte mantenint que “el republicanisme guanyarà amb força” les eleccions i ha explicat part de les polítiques “republicanes” que impulsa l’executiu local: sancionar les empreses subministradores que incompleixen la llei d’emergència social però manté que “només amb la República aconseguirem l’estat del benestar que volem pels nostres ciutadans. És l’únic canvi possible”. Fernàndez ha recordat el trentè aniversari de la mort de l’escriptor Joan Oliver. Segons l’organització, l’acte ha congregat més d’un miler de persones al Passeig de la plaça Major, on s’ha instal·lat una carpa per la previsió de pluja, que finalment ha servit per protegir-se del sol.

Foto portada: el president d’ERC, Oriol Junqueras. Autor: David B.

2 Comments