Foto portada: adherits a Podemos vinculat a Ramón Vidal, a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A.

La Comissió de Garanties Estatal redimeix Vidal i revoca les expulsions a Podem

Després d’un any i tres mesos que han dinamitat Podem Sabadell, la Comissió de Garanties Democràtiques Estatal de Podemos ha parlat sobre les expulsions de mitja dotzena de militants de l’organització. Madrid dóna la raó al Secretari General Ramón Vidal i la resta de militants que van ser expulsats per la Comissió de Garanties de Catalunya per entrar a la llista d’Unitat pel Canvi a Sabadell.

La Comissió de Garanties de Catalunya els va expulsar per formar una llista que consideraven una “marca blanca” d’ICV-EUiA. Els expulsats van ser sis: el Secretari General i regidor Ramón Vidal, la també regidora Elena Hinojo, els membres del Consell Ciutadà Ernest Paya, Marta Campoy i Sara Ortega més l’afiliada Ester Lopera (més info: ‘Podem expulsa a sis militants‘). Els sis van recórrer la decisió a la Comissió de Garanties estatal, que no ha dit res sobre el cas fins aquest 28 de setembre, en reunió extraordinària. Per majoria, Garanties ha decidit revocar “en la seva totalitat” la decisió presa en primera instància per la Comissió de Garanties de Catalunya. A més, declaren l’arxivament de l’expedient. La decisió és ferma i té caràcter definitiu.

El secretari general, Ramón Vidal, aquest matí. Autor: J.d.A.
El secretari general, Ramón Vidal, aquest matí. Autor: J.d.A.

Consideren que els expulsats no van desobeir cap ordre interna de Podem. La resolució considera provat que els sis expedientats van formar part “a títol individual” de la candidatura Unitat pel Canvi Sabadell. “Aquesta actuació s’hauria fet sense fer cas a la circular informativa del Consell Ciutadà estatal sobre partits polítics instrumentals si no fos perquè es tracta d’una formació que té com a objectiu principal actuar al municipi de Sabadell”. Podem havia prohibit formar part de candidatures de partits d’ordre superior al municipal, ja que entrava en clara col·lisió amb els interessos de Podem, que es presentava amb la seva marca a les eleccions autonòmiques.

Situacions anàlogues a l’analitzada en la present resolució es van donar a nombrosos llocs de l’Estat precisament per tractar-se d’una situació excepcional en un moment extraordinari de moviment social i d’impugnació de les velles institucions. L’element fonamental que podria ser constitutiu d’infracció, i sempre que no es tingués en compte el context històric i social abans mencionat [un partit en fase primària de formació i una ciutadania necessitada d’empoderar-se a les institucions municipals representant aquesta formació] recauria si Unitat pel Canvi a Sabadell fos certament una formació que tingués com a objectiu concórrer a les eleccions autonòmiques o estatals, escenari que és improbable per no afirmar impossible”.

Els expedients al·legaven que castigar la inserció d’afiliats de Podem a Unitat pel Canvi els deixava en una “absoluta discriminació” respecte altres candidatures a les municipals com Barcelona en Comú, Terrassa en Comú o Junts per Barberà. La resolució argumenta que l’expulsió col·lectiva d’un partit és “la màxima sanció que un partit polític pot aplicar a conductes que consideri infractores” i assegura que cal “ponderar” molt els diferents elements en joc.

En definitiva, aquesta Comissió considera que a la vista dels fets relatats, i en base a una visió global i integral d’allò succeït tenint en compte la proliferació de situacions similars en aquell moment històric, acordem l’arxiu definitiu de les actuacions revocant la resolució de primera instància a Ramón Vidal, Ernest Payá, Elena Hinojo, Ester Lopera, Marta Campoy i Sara Ortega. Cal ressaltar que la sanció d’expulsió s’ha de reservar a supòsits realment reprotxables socialment i que no trobin cap justificació en la que recolzar-se per la seva naturalesa irreparable”.

La decisió arriba justament en el mateix moment que la Comissió de Garanties de Catalunya amenaçava Vidal d’emprendre mesures legals contra ell per usar el correu electrònic de Podem i no acatar l’expulsió. Madrid deixa ara en mal lloc Garanties de Catalunya. Si Barcelona optava per l’expulsió definitiva, Madrid ha optat per no penalitzar la gestió de Vidal que va donar lloc a la confluència amb ICV i EUiA, i que va donar lloc a Unitat pel Canvi. Vidal no ha volgut valorar el paper de Garanties de Catalunya:

Hi hauria moltes coses a dir però ara no és el moment. Hem de posar el comptador a zero”, ha assegurat en roda de premsa, convocada a la plaça Sant Roc. “La Comissió de Garanties de Catalunya ha acatat aquest matí la resolució i ha fet un comunicat a les diverses xarxes”, ha finalitzat. “La resolució ha trigat massa”, ha reconegut Vidal, que opta però per passar pàgina a la crisi interna.

Amb aquesta decisió, les primàries a Podem Sabadell s’acosten amb tot el camp obert (més info: ‘Podem convoca primàries‘). El sector de Ramón Vidal es pot presentar al complet (dissabte decidiran de quina forma i qui intenta ser Secretari General).

Foto portada: adherits a Podemos vinculat a Ramón Vidal, a la plaça Sant Roc. Autor: J.d.A. 

5 Comments