La Crida buscarà que el ple reprovi dues actuacions policials

  • Els anticapitalistes volen reprovar les càrregues de la Gran Via i una persecució a Gràcia l’endemà. 
  • Critiquen que l’executiu municipal es posi de costat i faci gala d’una “gran passivitat”

La Crida per Sabadell buscarà que el màxim òrgan municipal, el ple, reprovi dues actuacions policials a la ciutat després de la sentència del Suprem: les càrregues de la nit del 15 d’octubre i la persecució a joves pels carrers de Gràcia l’endemà al matí. Els anticapitalistes sostenen que la policia s’ha propassat i lamenta que l’Ajuntament “miri cap a una altra banda”, segons diu Nani Valero. 

La publicació de la sentència el 14 d’octubre al matí ha obert setmanes de mobilitzacions arreu de Catalunya i, per descomptat, també a Sabadell, especialment durant la primera setmana. La Crida per Sabadell, amb tres regidors, buscarà que el ple reprovi les actuacions policials en algunes de les manifestacions. En primer lloc, en la concentració la nit del 15 d’octubre davant la comissaria de la Policia Nacional, que va acabar amb una càrrega dels Mossos d’Esquadra, un parell de ferits segons el SEM, una vintena d’atesos segons Sanitaris per la República i un detingut a Sabadell. En segon lloc, l’endemà, en l’actuació policial dels Mossos que van dissoldre un tall a l’entrada de la ciutat i van perseguir els manifestants, la majoria estudiants, pels carrers del barri de Gràcia.

“Van succeir coses que escapen a qualsevol protocol, com algunes identificacions a manifestants, agents que no s’identifiquen com a tal o l’ús de material antidisturbis quan no era requerit”, assegura la portaveu municipal Nani Valero. “Tenien més la voluntat d’estendre el terror pels carrers de la ciutat que per tenir cura de la ciutadania”, insisteix.

Per tot plegat, els anticapitalistes, que presenten la moció en solitari, buscaran el suport de la resta de grups en el ple començant pels partits independentistes ERC i Junts (que governen a la Generalitat i per tant gestionen els Mossos) i buscant certa complicitat en governamental Podem perquè surtin els números. No sembla fàcil.

Els regidors de la Crida Anna Lara, Nani Valero (portaveu) i Maties Serracant. Autor: J.d.A.
Els regidors de la Crida Anna Lara, Nani Valero (portaveu) i Maties Serracant. Autor: J.d.A.

Demanen també que l’alcaldessa es posi a disposició de les persones afectades, colpejades, perseguides o detingudes a la ciutat per prestar-los documentació, suport físic, psicològic o legal i informar la resta de portaveus. La Crida assgura que el govern municipal té un paper de “passivitat total” pel que fa als drets civils mentre que són molt actius en la denúncia de la “crema de contenidors”, fins al punt que les xifres entre el govern municipal i l’empresa SMATSA no acaben de quadrar.

“L’única resposta institucional és quan es cremen contenidors i no quan hi ha ferits o detinguts”, diu Valero, acompanyada pels regidors Maties Serracant i Anna Lara, qui assegura que “és cert que s’han cremat més contenidors a l’octubre de 2019 que a l’octubre de 2018 però se n’han cremat menys que per exemple a Sant Joan. I no es pot fer creure que tota la crema de contenidors sigui només per la reacció a la sentència”, afegeix Lara.

Els anticapitalistes estan decebuts amb l’actitut dels representants dels Mossos d’Esquadra i del propi govern al darrer Consell Local de Seguretat, celebrat el 28 d’octubre passat. Mentre els Mossos van donar una versió de les càrregues “qüestionada” per diversos presents, diu Valero, els representants del govern municipal “ni es van posicionar en res ni van demanar cap explicació”, asseguren.

Més info: 

Foto portada: manifestació el 15 d’octubre davant la Policia Nacional, a Sabadell. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.