Foto portada: Lluis Perarnau, Nani Valero i Isidre Soler. Autor: Júlia Ramon.

La Crida exigeix que el Vapor Píssit sigui un museu tèxtil

‘El Vapor Píssit no es toca’. Així de contundent ha sigut la portaveu de La Crida, Nani Valero, per exigir que l’antiga fàbrica tèxtil de Sabadell sigui un museu sí o sí. El patrimoni històric de la ciutat va ser un dels punt clau del ple d’aquest dimarts i els anticapitalistes rebutgen la idea de convertir un espai protegit en un simple bloc d’oficines.

Membres del consistori han visitat el Vapor Píssit amb l’objectiu de construir despatxos en aquesta instal·lació, segons fonts que la Crida qualifica de fidedignes. El grup municipal ha demanat explicacions al govern, però no han obtingut cap resposta més enllà que un “encara no hi ha cap ús planificat ni determinat”. La portaveu municipal de la Crida, Nani Valero, i l’exregidor i membre d’EntesaIsidre Soler, desconfien del modus operandi dels socialistes i aquest dijous al matí s’han plantat davant el Vapor Píssit per comunicar públicament que no estan d’acord amb les intencions de l’Ajuntament.

La Crida només contempla la recuperació de la memòria històrica de Sabadell com l’única alternativa per aquest espai. El Vapor Píssit encara conté eines i maquinària de gran valor en el seu interior i el seu significat per Sabadell és transcendental. Isidre Soler recorda que Sabadell va ser un referent de la indústria tèxtil arreu del país i que justament aquest vapor presenta elements únics a tot Europa, com la selfactina i els embarrats.

L’anterior govern, liderat per la mateixa Crida, ja va començar a moure fils perquè el Vapor Píssit sigui un museu tèxtil de referència a tot Catalunya. Concretament, va incorporar les dues naus en el pla de protecció i va encarregar el projecte de rehabilitació així com la partida pressupostària. Ara, des de l’oposició, exigeixen que es respecti la funció original del Vapor Píssit i no s’utilitzi per construir oficines. Tot i que l’Ajuntament no ha anunciat cap intenció de rehabilitació, els anticapitalistes en són reticents.

“Ens ha arribat la informació que el govern vol posar oficines municipals en aquesta nau. Hem demanat explicacions, però cap responsable polític ens ha donat resposta. Ja coneixem les formes de fer d’aquest govern: actuen d’amagat i negant la major fins que, finalment, fan una roda de premsa per anunciar un projecte que han treballat de manera unilateral i sense cap mena de consens” recrimina Nani Valero.

La història del Vapor Píssit ve de lluny però pel que fa a la recuperació patrimonial i el museu, en un ple municipal del 1998 es va aprovar per unanimitat incorporar aquest Vapor com un element clau del projecte museístic de la ciutat i, per tant, la nau va passar a mans de l’Ajuntament. L’any següent, el govern volia enderrocar les instal·lacions i llençar la maquinària amb la intenció de construir un edifici totalment nou, però la ciutadania es va mobilitzar per evitar-ho. El govern socialista presidit per Manuel Bustos va obrir la porta a convertir aquesta fàbrica en el Teatre del Sol i la Crida celebra que, finalment, no fos així. Ara que el Vapor Píssit torna a estar en el punt de mira de l’Ajuntament, Valero i Soler demanen que es recuperi el projecte que van engegar per fer honor a un edifici tan important com aquest.

Foto portada: roda de premsa de La Crida davant el Vapor Píssit. Autora: Júlia Ramon.

Comments are closed.