La Crida porta a la Comissió d’Ètica el nomenament del nou tresorer, investigat al cas Mercuri

  • La Crida creu que es pot vulnerar el Codi ètic per nomenar ara un tresorer imputat al cas Mercuri per un expedient de recaptació. 
  • Gibert (PSC) defensa l’elecció i assegura que la Crida va promocionar el mateix funcionari quan governaven. 

El tresorer municipal, Jordi Manau, ha deixat el seu càrrec per anar a treballar a l’ajuntament de Cerdanyola, almenys un any. El moviment comporta una forta polèmica política ja que el govern ha escollit com a tresorer accidental l’actual cap dels Serveis Econòmics, investigat pel cas Mercuri per presumpte tràfic d’influències. La Crida portarà el cas a la Comissió d’Ètica Pública perquè creu que s’incompleix el codi ètic dels alts càrrecs aprovat el darrer mandat. 

La Crida, tercera formació en número de vots i que té tres regidors a l’oposició, veu molts dubtes en el canvi de tresorer. Per diversos motius. En primer lloc perquè l’actual ha marxat a corre-cuita: van saber a finals de la setmana passada que el tresorer deixava el càrrec per marxar a una altra administració, en concret a l’ajuntament de Cerdanyola. Marxa en comissió de serveis per un any (una mena d’excedència administrativa que li manté la placa si torna). En tot cas, la Crida creu que deixa la ciutat amb “precipitació”. En segon lloc, perquè marxa amb una carpeta calenta a la taula: deixa pendent de resoldre des de fa sis mesos si l’empresa SMATSA pot fraccionar les liquidacions dels anys 2015 i 2016.

I en tercer lloc, pel nou tresorer accidental: Josep Abellán, un funcionari de llarg recorregut a l’Ajuntament, actualment cap dels Serveis Econòmics. Els anticapitalistes creuen que amb ell l’executiu Farrés vol tenir “més incidència en expedients claus”, com els d’SMATSA.

Investigat al cas Mercuri

Abellán ja havia estat cap dels Serveis Econòmics durant el bustisme, i gerent del Servei de Recaptació. Ara farà de cap de Serveis d’Economia i de tresorer fins que arribi un de nou, si la convocatòria que s’ha activat té èxit i s’ocupa. És un dels funcionaris esquitxats pel cas Mercuri, en el seu cas per presumpte tràfic d’influències a la peça 21. Mentre era responsable del servei de recaptació, hi ha indicis que l’administració municipal va beneficiar l’empresa Sitjas Motor SA per reduir la factura de l’Impost d’Activitats Economòmiques (més info: ‘Melquíades Garrido: familia, poder y dinero‘). El cas afecta també el president del Gremi de Constructors i tiet de Manuel Bustos, Melquíades Garrido, l’exregidora i exdiputada Montserrat Capdevila i dos funcionaris més (més info: ‘Capdevila reconeix haver atès Melquíades Garrido‘). La Crida veu incompatible estar investigat i ser ara tresorer.

“La seva situació d’investigat en la peça 21 [del cas Mercuri], que té a veure precisament amb un expedient de recaptació, és èticament incompatible amb el càrrec de Tresorer”, assegura la regidora de la Crida Anna Lara.

En aquest sentit, des de la Crida volen un informe de la Comissió d’Ètica Pública per veure si s’incompleix el Codi Ètic, que es va aprovar en el passat mandat. A principis d’aquest mandat la mateixa comissió ja va haver de dictaminar sobre el nomenament de Juanjo Cáceres com assessor del govern. Cáceres és la parella sentimental de la tinent d’alcaldessa Marta Morell (Podem). La comissió va deixar oberta la contractació tot però mostrant dubtes. Finalment l’alcaldessa de Sabadell va decidir declinar la seva contractació. Ara la comissió haurà de tornar a pronunciar-se.

Gibert defensa la idoneïtat del nou tresorer

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert (PSC) assegura a aquest digital que Abellan porta 30 anys treballant a l’Ajuntament i està “plenament capacitat” per fer de tresorer mentre es convoqui la plaça definitiva, sempre pendent que el titular no torni d’aquí a un any. En quant a la seva imputació al cas Mercuri, manté que al govern quatripartit liderat per Maties Serracant (Crida) no els va important tant quan governaven, ja que el van fer cap de secció dels Serveis Centrals i després també cap de Compres de l’Ajuntament. “És una contradicció evident el que van fer quan governaven i com ara posen el crit al cel”, assegura.

Gibert assegura també que no serà el primer funcionari que acumula dos càrrecs, ni tan sols el primer cap de serveis d’Economia que faci de tresorer. Ja va passar, almenys una dècada segons Gibert, amb l’alcalde Antoni Farrés. El tinent d’alcaldessa anuncia de pas que a finals d’aquest mes de gener l’Ajuntament tindrà interventor, el principal càrrec fiscalitzador de l’administració municipal, la plaça del qual ha estat vacant des de fa més d’un any.

Foto portada: la regidora de la Crida Anna Lara. Autor: David B. 

Comments are closed.