Què hi fa Torra amb un pa travessat per un paraigües?

La imatge ha causat estupefacció, interior quan el lector la veu, i social via xarxes. I com és habitual a Twitter, riota i també menyspreu: el Molt Honorable amb una barra de pa travessada per un paraigües. Alguna cosa es desperta quan es veu la foto: què hi fa Torra així? Descontextualitzada és absurda, com precisament es reivindica l’humor del grup que homenatja el president amb el pa i el paraigües: el de la Colla de Sabadell.

El president de la Generalitat, amb un pa punxat en un paraigües ha causat hilaritat i estupefacció, des de diumenge al migdia, quan va participar en un solejat vermut en mànigues de camisa al Racó de Campanar de Sabadell. On més es veu això és a la xarxa Twitter.

 

El portaveu municipal del PP, Esteban Gesa, no ha perdut l’ocasió per fer un comentari més polític a les seves xarxes socials:

La imatge, sense context, és certament ridícula? Potser sí. Alguns veuran el ridícul fins i tot amb context. Però d’on sorgeix tot plegat? De la juxtaposició de dos moments referencials de la Colla de Sabadell, el grup liderat per Joan Oliver (el poeta Pere Quart), Armand Obiols i Francesc Trabal, però format per més intel·lectuals com l’artista Antoni Vila Arrufat o Miquel Carreras. Un col·lectiu, en temps d’entreguerres i avantguardes, que va revolucionar la cultura local i en part catalana durant els anys 20 del segle passat, i del qual ara en comença la celebració del centenari amb la màxima implicació institucional.

Quins són aquests dos moments?

Es tracta de l’escenificació del moment captat per l’eternitat en l’excursió fundacional del grup, al juliol de 1919. La imatge, sui generis, es capta a Matadepera camí de la Font del Saüc. Joan Oliver, a l’esquerra, i Antoni Vila Arrufat, a la dreta, avancen amb un pa punxat en un, atenció, bastó. Un bastó, no un paraigües.

Oliver i Trabal, a la dreta, amb el pa i el paraigües.
Oliver i Trabal, a la dreta, amb el pa i el paraigües.

Quan apareix el paraigües? Més tard, entre 1920 i 1922 segons precisa Cesc Prat, un dels impulsors de la celebració. En aquells anys, els membres del grup portaven els paraigües oberts a la plaça Major de Sabadell. Allà hi col·locaven romanços, cordills i altres versos que venien entre la concurrència.

Del pa travessat pel bastó camí de la Font del Saüc i els paraigües amb romanços a la plaça Major de Sabadell sorgeix el pa travessat per un paraigües que serà el símbol de l’Any Colla de Sabadell.

Torra, “enamorat” de la Colla de Sabadell 

Torra va assistir ahir al tret de sortida a l’Any Colla de Sabadell, amb un vermut popular al Racó del Campanar (més info: ‘Sabadell va ser la capital cultural catalana amb la Colla de Sabadell‘). I va reivindicar el també anomenat Grup La Mirada com uns revolucionaris culturals que van fer de Sabadell la capital cultural de la Catalunya dels anys 20.

El president és estudiós de l’obra d’Armand Obiols com ho és d’altres intel·lectuals; sense anar més lluny té una biografia notable d’Eugeni Xammar). L’ara president va reconèixer que el seu nomenament com a màxim autoritat catalana el va agafar investigant Obiols a la Fundació Bosch i Cardellach i a l’Arxiu Històric de Sabadell. “Està enamorat d’Obiols i ens va dir que vindria tantes vegades com calgui a recordar la Colla de Sabadell”, diu Prat. Així que Torra coneixia perfectament la iconografia de la Colla de Sabadell, més que molts sabadellencs, i va posar sense cap problema a la foto amb el paraigües i el pa.

Torra i altres assistents a l'acte amb el pa i el paraigües. Autor. @colladesabadell via Twitter.
Torra i altres assistents a l’acte amb el pa i el paraigües. Autor. @colladesabadell via Twitter.

El comissari de l’Any Colla de Sabadell, el periodista mataroní Joan Safont, resumeix l’esperit de la Colla i la foto de Torra en una sola piulada

L’Any Colla de Sabadell també té lema: ‘Estem voltats de pocavergonyes’. D’on sorgeix? Prat assegura que els membres de la Colla van retorçar un eslògan publicitari de la marca Ford, que als anys 20 va popularitzar el lema ‘Estem voltant d’oportunitats’ per mostrar com la classe treballadora ja podia comprar-se un automòbil. Els de la Colla de Sabadell li van donar la volta: ‘estem voltats de pocavergonyes’.

Lema, logo i símbol: a l’Any de la irreverent Colla de Sabadell només li falta la gamberrada.

Foto portada: Maties Serracant, Cesc Prat (comissió Any Colla de Sabadell, el tinent d’alcalde Juli Fernàndez i Quim Torra.  

Comments are closed.